Var på dødens rand, ble reddet av ny medisin

- Du har et par timer igjen å leve, var sjokkbeskjeden Charlie Jones fikk for to uker siden.

 BLE REDDET:  Charlie Jones var på dødens rand, men ble reddet av en kreftmedisin som er helt ny på markedet. Foto: Sky News.
BLE REDDET: Charlie Jones var på dødens rand, men ble reddet av en kreftmedisin som er helt ny på markedet. Foto: Sky News.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Briten Charlie Jones står i dag fram i Sky News og forteller sin utrolige sykdomshistorie.

Jones er rammet av den dødeligste formen for hudkreft og våknet for to uker siden opp til en knalltøff beskjed etter å ha gjennomgått en operasjon.

- Du har et par timer igjen å leve, var beskjeden han fikk fra legene.

I siste liten bestemte imidlertid legene på sykehuset i Manchester seg for å teste ut et legemiddel som heter vemurafenib. Medisinen, som markedsføres under navnet Zelboraf, er helt ny på markedet og resultatet sjokkerte legene som behandlet Jones.

Blir sterkere og sterkere Britens kropp reagerte nemlig så å si umiddelbart på den nye behandlingen, og to uker etter at han ble berget fra dødens rand, er han nå hjemme igjen og i bedre form enn på lenge.

- Etter at jeg begynte å ta medisinen har jeg følt meg sterkere og sterkere. Jeg har fått tilbake fargen i ansiktet og kroppen føles mye bedre. Jeg føler meg som den gamle meg, sier Jones til Sky News.

Vemurafenib er blitt omtalt som en redning for hudkreftsyke lenge. Middelet virker mot kreftceller som har en spesiell genfeil, men siden omtrent halvparten av pasienter med hudkreft med spredning har denne genfeilen, kan en stor andel pasienter behandles med legemiddelet.

Under forsøksperioden var også norske pasienter involvert i studier, men legemiddelet er ikke godkjent for bruk i Norge ennå. EU-kommisjonen godkjente imidlertid legemiddelet i februar i år og den norske godkjennelsen er like rundt hjørnet.

Normalt tar det én måned fra EU-godkjennelsen til Statens legemiddelverk har gjort det samme i Norge, får Dagbladet opplyst.

Øker levetiden Vemurafenib bidrar til å øke forventet levetid for pasientene, men kurerer altså ikke selve sykdommen. For Charlie Jones og samboeren Louise Howard er hver dag en gave nå.

- Man blir sittende å tenke på alt man fortsatt har lyst til å gjøre sammen. Og denne medisinen kan bidra til at vi får litt mer tid sammen og en viss framtid, sier Louise Howard.

James Larkin, legen som behandlet Jones, har fulgt med på testingen av vemurafenib og er imponert over det han har sett.

- Å ha en behandling som viser at hudkreft kan behandles og kontrolleres, er et enormt gjennombrudd. Til en viss grad har det vært en oppfattelse blant leger om at hudkreft er umulig å behandle. Dette beviser det motsatte, sier Larkin.