Mistenker stort omikron-utbrudd i Oslo

Var på julebord i solenergi-selskap

30-40 kan være smittet.

OSLO-SELSKAP: Scatecs hovedkvarter på Skøyen i Oslo. Foto: Google Street View
OSLO-SELSKAP: Scatecs hovedkvarter på Skøyen i Oslo. Foto: Google Street View Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene i bydel Frogner i Oslo har tidligere i dag opplyst at 30-40 personer mistenkes smittet av omikron-varianten etter et «sosialt arrangement i regi av jobben». Dagbladet får i ettermiddag bekreftet at det dreier seg om et julebord i solenergiselskapet Scatec.

- Jeg kan bekrefte at det er Scatec, opplyser Tine Ravlo, assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i Frogner, til Dagbladet.

120 deltakere

Selskapet - som har et Sør-Afrika-kontor - har tidligere i dag opplyst til E24 at en medarbeider testet positivt på corona etter julebord fredag 26. november. 120 personer deltok på arrangementet, som fant sted på Frogner. Blant deltakerne hadde noen nylig vært på Cape Town-kontoret.

SMITTEVERNOVERLEGE: Assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristin Aafløy Opdan
SMITTEVERNOVERLEGE: Assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristin Aafløy Opdan Vis mer

Scatecs kommunikasjonssjef Stian Tvede Karlsen har opplyst at selskapet gjennomførte et strengt smittevernregime på festen; bare vaksinerte hadde adgang, og alle måtte teste negativt på forhånd.

Smittevernoverlege Ravlo opplyser at bydelshelsetjenesten ble oppmerksom på et mulig omikron-utbrudd da en deltaker på arrangementet som også hadde vært på reise i Sør-Afrika, testet positivt på corona mandag denne uka.

Deretter testet flere og flere festdeltakere positivt. Ettersom omikron antas å være en mer smittsom coronavariant, med opphav i sørlige Afrika, la bydelshelsetjenesten to og to sammen og testet samtlige av deltakerne. Nå avventer de svar på om det dreier seg om omikron.

- Men dersom sekvenseringen viser at det dreier seg om omikron, antar vi at de andre også er smittet med omikron, sier Ravlo - og holder samtidig muligheten åpen for at det kan dreie seg om andre varianter.

Omfattende sporing

- Hva gjør bydelen dersom alle eller en andel av prøvene kommer tilbake positive?

- Vi følger den nye forskriften regjeringen kunngjorde i går [som går på krav til isolering, karantene og uttesting for coronasmittede og deres medbeboere], den er allerede iverksatt. Dette foregår på samme måte som tidligere, vi er veldig godt vant.

OMIKRON: Omikron-varianten har for første gang blitt påvist i Norge. Vis mer

Den assisterende bydelsoverlegen opplyser også at deltakerne ikke bare er hjemmehørende i bydel Frogner, men også andre steder. Dermed ligger det an til omfattende smittesporing i kanskje flere kommuner.

- Hva skjer dersom dette innebærer en spredning av omikron?

- Da blir det sporing på vanlig måte. Alle helseteamene i bydelene er informert om situasjonen. I tillegg team i andre kommuner, dersom smittede er hjemmehørende der.

Ikke lokale tiltak

Ravlo opplyser at det ikke er aktuelt med hastetiltak for Frogner spesielt.

- Vi holder oss til føringer fra Oslo kommune, og har tett kontakt med dem, byrådet og helseetaten, sier hun.

Smittevernoverlegen har følgende beskjed til lokalbefolkningen på Frogner:

- Jeg vil oppfordre alle som skal vaksinere seg, til å gjøre det; vi har stort fokus på vaksinasjon nå. Følg basale råd - være hjemme dersom du er syk, bruk munnbind på utsatte steder, og vask hendene, sier bydelsoverlegen.

Smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, skriver i en pressemelding onsdag ettermiddag at de jobber med smittesporing etter et «større utbrudd» med mistenkt omikron-smitte i en bydel i hovedstaden. Han skriver at de forventer flere tilfeller i Oslo.

- De med mistanke om smitte med omikron er fulgt opp av smitteteam etter gjeldende regler. Det er viktig å holde seg hjemme om man er syk, ta en coronatest om man har symptomer eller blir bedt om å ta en test av kommunen, og bruke munnbind på kollektivtrafikken, i taxi, på kjøpesentre og i køer til teststasjonen, forteller Hagen.

Mulig spredning til Bærum

Onsdag meldte kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, til kommunestyret at det mistenkes to tilfeller av omikron-smitte i kommunen.

Nilsen sier til Dagbladet at det ikke er bekreftet, men at de har all grunn til å tro at det er omikron-varianten vedkommende har blitt smittet av.

De to skal ha testet positivt etter det aktuelle julebordet i Oslo hvor det nå mistenkes omikron-smitte.

- De smittede er isolert og nærkontakter går i karantene. Vi har full kontroll over situasjonen, sier Nilsen.

Laberatorieprøvene tyder på at det ikke er delta-varianten, opplyser han. Kommuneoverlegen mener derfor at det svært sannsynlig at det er omikron.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer