KRIMINELL GRUPPE: Litauerne skal ha tatt seg inn i en lang rekke privatboliger og borttatt store verdier. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
KRIMINELL GRUPPE: Litauerne skal ha tatt seg inn i en lang rekke privatboliger og borttatt store verdier. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

- Var på tyveriraid i fylla

Mafiatiltalt 27-åring fra Litauen la seg paddeflat i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TØNSBERG (Dagbladet): To litauere står i Tønsberg tingrett tiltalt etter den såkalte «mafiaparagrafen», etter flere titalls innbrudd i villaer, biltyverier.

Det er to menn på 27 og 31 som begge erkjente flere av tiltalepunktene. 27-åringen, som er tiltalt i flest av punktene, erkjente straffskyld i brorparten av punktene mot ham.

I sin forklaring framsto mannen som nedfor, angrende og lavmælt.

Alkohol- Jeg vil stå for alt jeg gjorde, sa den tiltalte 27-åringen i sin forklaring.

- Jeg visste ikke at det var så mange netter (som ble brukt til tyveri, journ. anm) som det står i tiltalen. Jeg klarte heller ikke å huske alle. Men nå ser jeg hvor mange det er. Det er mange, sier en lavmælt 27-åring, som framstår tydelig angrende.

Ofte gikk de to tiltalte på tyveriraid sammen.

- Når jeg hadde drukket alkohol turte jeg å gå ut alene, sier 27-åringen.

De to skal ifølge tiltalen også ha stjålet flere biler. 27-åringen sier dette var for å fylle bilene med tyvegods. En litauer som tidligere er dømt i samme sak kjørte en av bilene, en Land Rover, ut av landet.

27-åringen har innrømmet å ha stjålet en BMW, en Citröen og en Toyota Landcruiser. Sistnevnte skulle han kjøre mot Litauen, men fikk panikk da han så et stort politioppbud i Göteborg og hensatte den der.

- Vi brukte norske biler fordi de sjeldnere blir stoppet om natta, svarte 27-åringen etter flere spørsmål fra aktor.

Raske pengerStort sett brøt ikke de to seg inn - men kjente på husdører til de fant dører som var åpent. Men i noen tilfeller brøt de seg inn - eksempelvis ved å fjerne vinduer.

- Da trengte vi raske penger, forklarer 27-åringen.

De to har også brukte stjålne bankkort til å ta ut flere tusen kroner i kontanter. Hvordan de fikk tak i pin-koden?

- Den hadde folk skrevet ned så vi fikk tak i den, sier 27-åringen til dommeren.

27-åringen erkjenner erstatningsansvar for over 638 000 kroner etter tyveri av Landcruiseren, og mindre beløp som er tatt ut med de stjålne kredittkortene.

GrilletPolitiadvokat Kjell Johan Abrahamsen tok opp det ene punktet i hovedtiltalen som 27-åringen ikke erklærte straffskyld for. Det er et grovt tyveri fra en bolig i Drammen, der de to tiltalte skal ha tatt seg inn i en låst bolig ved å liste ut et vindu, og stjålet 70 000 kroner, kamera og to laptoper.

- Telefonen til huseieren er funnet i en bil du har innrømmet å ha stjålet. Bankkortet til huseieren er funnet i ei grøft ved siden av et hus du bodde i, sa politiadvokaten.

- Jeg vet ikke. Jeg kan ikke tilstå forhold jeg ikke har gjort. Dette minner om en prinsippsak; jeg har jo tilstått så mye, forsvarte 27-åringen seg.

Dagbladet følger saken utover dagen.