Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiskytingen i Kristiansand

Var på vei hjem da hun hørte mange skudd: - Jeg kjente jeg fikk en stor klump i magen

SKUTT: En 35 år gammel mann fra Vennesla døde etter å ha blitt skutt av politiet natt til søndag. Hendelsen utspant seg ved Gartnerløkka i Kristiansand sentrum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKUTT: En 35 år gammel mann fra Vennesla døde etter å ha blitt skutt av politiet natt til søndag. Hendelsen utspant seg ved Gartnerløkka i Kristiansand sentrum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til søndag ble en 35 år gammel mann fra Vennesla skutt og drept av politiet i Kristiansand.

Politiet rykket ut etter et konkret tips som kom inn klokka 04.43 natt til søndag.

Tipset gikk ut på at mannen var bevæpnet, og derfor bevæpnet politipatruljen seg også.

Etter kort tid fant politiet mannen i en bil, og han skal da ha åpnet ild.

På Gartnerløkka i Kristiansand sentrum avfyrte politiet en rekke skudd mot 35-åringen. Han ble skadet og døde senere på sykehuset.

- Knytta seg i magen

Kun noen hundre meter de dramatiske hendelsene, i Elvegata i hjertet av Kristiansand, befant Amanda Molvik og ei venninne seg.

De var på vei hjem etter å ha gått natteravn.

Molvik forteller at det var helt stille i byen, og at de ikke hørte noe som skulle tilsi at det var noe dramatisk på trappene. Ingen sirener eller andre høye lyder.

- Plutselig hørte vi skuddene. Det var veldig høyt og det var veldig mange i første runde. Jeg tenkte med en gang at det måtte være fyrverkeri, sier Molvik til Dagbladet.

Molviks venninne stoppet opp og sa:

«Hørte du skuddene?»

- Da kjente jeg det knytta seg i magen, forteller Molvik.

MINNESTED: Søndag kveld hadde noen satt ned blomster og lys på brua der 35-åringen ble skutt av politiet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
MINNESTED: Søndag kveld hadde noen satt ned blomster og lys på brua der 35-åringen ble skutt av politiet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Sammenhengende skudd

Skuddene kom i to omganger. Først noen enkeltskudd, så noen sammenhengende skudd. Deretter fulgte en kort pause før det ble avfyrt ytterligere skudd.

Molvik og venninna følte seg usikre og bestemte seg for å gå hjem.

- Da jeg kom hjem så sendte hun meg en lenke til en sak som fortalte at det hadde vært skyting, og da kjente jeg en veldig stor klump i magen. Dette er veldig nært sentrum. Tenk om det hadde vært noen i nærheten og de hadde truffet noen, sier Molvik.

Tatt ut av tjeneste

Politimennene som var involvert i skytingen er tatt ut av ordinær operativ tjeneste, skriver Agder-politiet i en pressemelding.

- Det å avfyre dødelige skudd er en såpass stor belastning for tjenestemennene - og vi har derfor rutiner for å kunne gi de berørte en pause fra operativ tjeneste, for å bedre kunne bearbeide det de har opplevd, under tett og god oppfølging fra fagfolk, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo.

PRESSEKONFERANSE: Mannen i 30-årene som ble beskutt av politiet i Kristiansand, døde av skadene kort tid senere. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han legger til at de legger til grunn at tjenestemennene har begått en lovlig tjenestehandling.

- Politiet har anledning til å bruke makt, der skytevåpen er aller siste utvei, sier Hortemo.

Det understrekes fra politiets side at ikke mistenker at politimennene har gjort noe galt.

Spesialenheten etterforsker

Saken etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker. Søndag gjennomførte de en rekke avhør, noe de vil fortsette med mandag og kanskje også tirsdag.

Det er i tillegg gjort tekniske undersøkelser.

- Vi fikk melding fra politiet etter hendelsen om at de hadde avfyrt skudd og truffet en person. Senere fikk vi beskjed om at vedkommende var død. Da hadde vi allerede besluttet oss for å rykke ut til Kristiansand, sier Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å gå inn på hverken forhistorien til hendelsen, eller selve hendelsen, men bekrefter at avdøde ble skutt i overkroppen.

- Nødvergesituasjon

På en pressekonferanse søndag formiddag sa stabssjef i politiet, Bård Austad, at politimennene hadde kommet i en situasjon der de så seg nødt til å bruke skytevåpen.

- Det har vært en nødvergesituasjon, sa Austad.

Agder-politiet etterforsker også de straffbare hendelsene fra natten, som de ser på som drapsforsøk på politiet.

Den 35 år gamle mannen fra Vennesla har flere barn, og er tidligere domfelt.

- Men for noe som har skjedd noe tilbake i tid, sier Austad til Fædrelandsvennen.

Avdødes familie hadde søndag kveld ikke fått oppnevnt noen bistandsadvokat, opplyser Spesialenheten til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!