KONTROLL: Flyktningene kontrolles av mannskapet ombord det norske skipet Siem Pilot. Menneskene skal være i god form, i følge kapteinen. Foto: Kripos
KONTROLL: Flyktningene kontrolles av mannskapet ombord det norske skipet Siem Pilot. Menneskene skal være i god form, i følge kapteinen. Foto: KriposVis mer

Var på vei over Middelhavet i en gummibåt. Her reddes 419 flyktninger av norsk skip

Se bildene fra redningsaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SICILIA (Dagbladet): 24 barn og 395 voksne var i går på vei over Middelhavet da det norske skipet Siem Pilot måtte rykke ut på redningsoppdrag. Tre av båtene var slitne gummibåter på ti til tolv meter, overfylt med flyktninger.

REDDER BARN: Av de 419 som er på vei til Italia, er det 24 barn. Alle foto: Siem Pilot / Kripos
REDDER BARN: Av de 419 som er på vei til Italia, er det 24 barn. Alle foto: Siem Pilot / Kripos Vis mer

- Det var ti til tolv meter lange gummibåter. Og det er ikke som en norsk gummibåt, disse er av utrolig dårlig kvalitet. Hvis det blir litt for mye varme og de gnisser mot skroget på en annen båt, for eksempel, så kan gummien sprekke. Og når den først sprekker, så går hele båten under, sier styrkesjef Tore Barstad til Dagbladet.

MEDISINSK HJELP:  En mann hjelpes om bord av mannskapet i det norske redningsskipet. Det blir gitt medisinsk oppfølging i de tilfellene hvor det er nødvendig.
MEDISINSK HJELP: En mann hjelpes om bord av mannskapet i det norske redningsskipet. Det blir gitt medisinsk oppfølging i de tilfellene hvor det er nødvendig. Vis mer

Nå er flyktningene på vei til Catania på Sicilia.

Stort spenn på flyktningene Skipet har rundt 17 nasjonaliteter om bord, med folk fra blant annet Sudan, Syria, Somalia, Nigeria, Bangladesh og Pakistan.

- Vi ser hvem som har gått lange strekninger og som det virkelig er synd på, og hvem som kanskje har hatt det litt lettere. Noen har ganske store forventninger, spør hvor badet er, klager på maten og viser oss fingeren. Noen har rynka på nesen av det vi har tilbudt av mat og toalettfasiliteter, men vi gir dem det beste vi har om bord. Kontrasten på dem vi har om bord er ufattelig stor, sier Barstad til Dagbladet.

1200 på en uke Flesteparten av flyktningene ble hentet fra Leger Uten Grensers skip Phoenix, og det norske skipet skal nå frakte dem inn til det europeiske fastlandet.

GOD FORM: Menneskene som ble reddet søndag skal være i god form. Totalt har Siem Pilot bidratt til å redde nærmere 1200 flyktninger i Middelhavet.
GOD FORM: Menneskene som ble reddet søndag skal være i god form. Totalt har Siem Pilot bidratt til å redde nærmere 1200 flyktninger i Middelhavet. Vis mer

I tillegg inneholdt de tre gummibåtene 87 av flyktninger som ble reddet av en gasstanker like utenfor kysten av Libyas Tripoli.

FIKK HJELP:  87 av flyktningene befant seg i tre gummibåter som denne gasstankeren utenfor kysten av Libya hadde tatt hånd om.
FIKK HJELP: 87 av flyktningene befant seg i tre gummibåter som denne gasstankeren utenfor kysten av Libya hadde tatt hånd om. Vis mer

I løpet av en uke har det norske redningsskipet bidratt til å redde nærmere 1200 flyktninger. Sist mandag plukket skipet opp 600 mennesker fra to åpne trebåter som drev rundt i Middelhavet. Totalt 770 mennesker ble reddet i den aksjonen.