Var pålagt av moskéen å holde seg unna ekssamboeren

29-åringen som i går meide ned ekssamboeren i Trondheim er anmeldt for drapstrusler tre ganger.

OVERLEVDE: Til tross for det voldsomme sammenstøtet, kom kvinnen (27) fra påkjørselen med lettere skader. 29-åringen (t.v.) er anmeldt tre ganger for drapstrusler mot ekssamboeren. De to skilte lag i slutten av 2007. Foto: Tom Østhus / Dagbladet
OVERLEVDE: Til tross for det voldsomme sammenstøtet, kom kvinnen (27) fra påkjørselen med lettere skader. 29-åringen (t.v.) er anmeldt tre ganger for drapstrusler mot ekssamboeren. De to skilte lag i slutten av 2007. Foto: Tom Østhus / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 29-åringen som i går meide ned ekssamboeren og småbarnsmoren (27) med bil på Munkvoll i Trondheim er varetektsfengslet i fire uker.

I tingretten kom det frem at mannen har drapstruet sin ekssamboer ved tre anledninger før han i går gikk amok med bilen.

Han er siktet for drapsforsøk, tre tilfeller av drapstrusler og brudd på veitrafikkloven. Det siste punktet fordi han i går var nær ved å treffe to 13 år gamle jenter da han meide ned ekssamboeren.

- De var på vei hjem fra skolen, og var svært nær ved å bli truffet av 29-åringen. Det ser ikke ut til at han har brydd seg med vitner - noe vi har sett i flere lignende saker der eksmenn angriper sine ekskoner, sier politiadvokat  Tone Skålevik til Dagbladet.no.

Drapstruet tre ganger
Også en politipatrulje og en rekke andre sjokkerte vitner så det som skjedde ved Byåsenveien klokken 15.50 i går ettermiddag. Ingen av dem er i tvil om at de var vitne til et drapsforsøk med bil.

Da politiet sjekket mannen og kvinnen opp mot egne registre, dukket det opp tre anmeldelser for drapsforsøk - den siste så sent som 15. mai. Tre dager senere ble kvinnen utstyrt med voldsalarm. Men politiet rakk aldri å konfrontere 29-åringen før han hadde meid ned ekssamboeren i går.

Da stod han smilende iført håndjern og så på at den skadde ekssamboeren ble fraktet på båre inn i ambulansen og videre til St. Olavs hospital.

Moskéen støttet kvinnen
Politiadvokat Skålevik bekrefter at politiet har registrert tre anmeldelser mot mannen for drapstrusler. Alle fra ekssamboeren. Den første ble innlevert 11. november i fjor. Deretter kom en ny anmeldelse 29. desember i fjor.

- Men kvinnen trakk sin påtalebegjæring etter at saken hadde vært oppe i eldrerådet i moskéen de begge tilhører. Rådet påla 29-åringen å holde seg unna kvinnen. Hun sa derfor at hun følte seg trygg, og derfor ikke ønsket noen sak. Selv om hun fastholdt at drapstruslene hadde funnet sted, sier Skålevik til Dagbladet.

Hun forklarer at dette er årsaken til at politiet ikke kunne fortsette etterforskningen. Kvinnen var politiets hovedbevis i trusselsaken. Uten hennes medvirkning ville det være nyttesløst å påtale saken, selv om politiet kan etterforske og påtale denne type saker på selvstendig grunnlag, opplyser Skålevik.

Rakk ikke å etterforske
Men pålegget fra eldrerådet i moskéen skal ikke ha vært nok til å holde eksmannen unna. 14. mai skal han ha kommet med nye verbale drapstrusler mot kvinnen. Da hun anmeldte saken dagen etter skal politiet ha oppfattet truslene som så alvorlige at de utstyrte kvinnen med voldsalarm.

Men tross dette ble ikke mannen kontaktet av politiet før han ifølge siktelsen forsøkte å drepe ekssamboeren i går.

- Jeg har rett og slett ikke sett denne saken før i dag. Og det har med vår etterforskningskapasitet å gjøre. Vi har mange slike saker på vent, forklarer Skålevik.

- Tok feil pedal

Politiet frykter at 29-åringen vil forsøke seg på nytt, og fikk derfor rettens mehold i fire ukers fengsling. Ifølge politiet viser de gjentatte drapstruslene og det halsbrekkende attentatforsøket i går at 29-åringen verken er redd for vitner eller konsekvenser.

- Det er ikke lenge siden vi hadde en tilsvarende sak i Trondheim, der en mann kjørte ned sin ekskone. Og vi husker godt saken der en mann skjøt ned og drepte ekskona utenfor retten. Vitner var ikke noe hinder, sier politiadvokaten.

29-åringen avviser at han i går forsøkte å drepe ekssamboeren, og sier det hele var et uhell.

- Han sier han tok feil av gass- og bremsepedalen. Vi tar hans versjon til etterretning, så får vi se hva den videre etterforskningen avdekker, sier Skålevik til Dagbladet.

SMÅBARNSMOR:  Kvinnen har to små barn, den yngste (1) med 29-åringen. Foto: Tom Østhus / Dagbladet
SMÅBARNSMOR: Kvinnen har to små barn, den yngste (1) med 29-åringen. Foto: Tom Østhus / Dagbladet Vis mer