<strong>FEIRET HESS:</strong> Nynazister marsjerer i Wunsidel i November 2011. De protesterte mot avgjørelsen om å grave opp og kremere levningene etter Rodolf Hess. Foto: AFP PHOTO / DAVID EBENER
FEIRET HESS: Nynazister marsjerer i Wunsidel i November 2011. De protesterte mot avgjørelsen om å grave opp og kremere levningene etter Rodolf Hess. Foto: AFP PHOTO / DAVID EBENER Vis mer

Var pilgrimsted for nynazister, nå strømmer innvandrerne til byen

Wunsiedel importerer arbeidskraft fra Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rudolf Hess' siste hvilested, Wunsiedel, var inntil for få år siden et pilgrimsted for nynazister. Hvert år fram til 2005 - da myndighetene så seg lei av tradisjonen - marsjerte de gatelangs i den lille byen på grensen til Tsjekkia for å minnes Hitlers nestkommanderende.

Nå har Wunsiedel blitt et prakteksempel på hvordan de arbeidsledige fra Sør-Europa kan bli hjulpet til å finne arbeid i nord, skriver Ap.

Lave fødselsrater og en nedadgående befolkning, det bor bare 9500 i Wunsiedel, gjør at byens bedrifter nå henvender seg til arbeidere fra blant annet det kriserammede Spania.

Reiste til Spania for å finne arbeidskraft Bernd Birke som eier en elektrikerbedrift i byen dro til Padron i Spania for å finne arbeidskraft.

I Spania er arbeidsledigheten nå på 27,2 prosent, ifølge Trading Economics, mens den i Tyskland er 5,4 prosent.

Birke har måttet finne seg i å bli kritisert for å ikke hente arbeidere blant sine landsmenn, men sier til AP at han rett og slett ikke finner nok kvalifisert arbeidskraft i Tyskland.

- Vi reiste til Spania med en litt uggen følelse. Ingen hadde erfaring med et slikt prosjekt, og vi visste ikke om det ville fungere, forteller han.

Responsen var overveldende. Mer en 200 personer samlet seg i rådhuset, og alle stillingene som Birke ønsket å fylle fikk flere søknader på stedet.

God erfaring Det var varaordføreren i byen, Bernd Schoeffel, som lanserte ideen om å hente arbeidskraft fra Spania. For 30 år siden hentet man inn «gjestearbeidere» fra Spania til å jobbe i byens keramikkindustri.

<strong>MINNEMARKERING:</strong> Dette bildet fra 2002 viser en av marsjene som ble holdt til minne om Rudolf Hess. Foto: AP Photo/Udo Bartsch
MINNEMARKERING: Dette bildet fra 2002 viser en av marsjene som ble holdt til minne om Rudolf Hess. Foto: AP Photo/Udo Bartsch Vis mer

- Av de 12 som kom er 10 her ennå, forteller Schoeffel.

Det skadet ikke kommunen la opp til en varm velkomst. De kjøpte til og med et hus der arbeiderne kunne bo inntil de fant seg en mer permanent innlosjering.

Trives Angel Morales er en av arbeiderne som Birke ansatte. Han forteller at han trives svært godt i Wunsiedel.

- Det framsto som interessant ettersom det ga meg muligheten å lære et annet språk, en annen kultur, og en annen måte å jobbe på, sier Morales.

- Nå er jeg her, og jeg er veldig, veldig glad, legger han til.

I Spania forteller moren til Morales at det kun for få år siden var utenkelig at denne situasjonen skulle oppstå, ettersom landet gikk bra, og det var jobb til alle.

- Landet vårt er et vakkert land, et lykkelig land, hvor alle ønsker å jobbe og tjene til livets opphold. Men dersom det ikke er mulig, så må vi se etter jobber der de er. Det er normalt, sier hun.

Og i Wunsiedel er det jobber. Det er ikke snakk om midlertidige kontrakter, det er faste jobber som tilbys.

<strong>BLE FEIRET:</strong> Årlige parader til minne om Rudolf Hess var lenge de man forbandt med byen Wunsiedel. Hess døde i 1987 og ble etter eget ønske begravet her. Foto: AP
BLE FEIRET: Årlige parader til minne om Rudolf Hess var lenge de man forbandt med byen Wunsiedel. Hess døde i 1987 og ble etter eget ønske begravet her. Foto: AP Vis mer

For varaordfører Schoeffel er byens framtid åpen.

- Jeg sier alltid at så lenge folk ikke kan se for seg tyrefekting på torget her, så trenger vi kreativiteten til folkene som driver byen vår, sier han.

For øvrig så de lokale myndighetene seg så lei på feiringen av Hess' fødselsdag at levningene ble gravd opp og kremert i 2011. Asken etter Hitlers nestkommanderende ble spredd på havet.

<strong>ETTER EGET ØNSKE:</strong> Hess' familie hadde sommersted i Wunsiedel, og han ble begravet her etter eget ønske. Foto: REUTERS/Michael Dalder/Files
ETTER EGET ØNSKE: Hess' familie hadde sommersted i Wunsiedel, og han ble begravet her etter eget ønske. Foto: REUTERS/Michael Dalder/Files Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer