Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vår pinligste TV-opptreden

John Alvheim (75) innrømte i går at også han måtte lyve i Søviknes-saken som rystet partiet for fire år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin siste dag som stortingsrepresentant presenterte John Alvheim i går boka «Alvheim», som er ført i pennen av Arvid Møller. Gjennom 215 sider i tekst og bilder følger vi «Norges sinteste mann» fra en barndom i fattigdom til livet som profilert helsepolitiker.

På pressekonferansen for boklanseringen i går svarte Frp-politikeren ja på spørsmål om han også hadde løyet under den såkalte Søviknes-saken.

Det var i 2001 at Frp\'s nestleder Terje Søviknes innrømmet å ha hatt seksuell omgang med ei 16 år gammel jente.

-  Stor påkjenning

-  Jeg fikk tidlig vite hva som hadde skjedd, og jeg anbefalte at partiledelsen burde foreta seg noe. Uheldigvis valgte de å ikke høre på meg, og de gjorde ikke noe før saken sprakk og ble en mediebombe, sier Alvheim i boka.

I media ble han anklaget for å ikke ha sagt fra i tide, noe han føler var svært urettferdig.

-  Saken ble en stor påkjenning for meg personlig og var til stor skade for partiet, sier han.

I et direktesendt TV-program, som Alvheim beskriver som et av de pinligste TV-øyeblikk noensinne, løy både Siv Jensen og Søviknes om sakens faktiske forhold.

 -  LØY PÅ DIREKTEN:  -  Giftsprederne i Frp må settes på plass, sa nestlederne Siv Jensen og Terje Søviknes direkte på TV i «Tabloid» i januar 2001. I John Alvheims nye bok kommer det fram at Siv Jensen visste om Terje Søviknes\' seksuelle forhold med ei 16 år gammel jente under et FpU-landsmøte. Foto: Henning Lillegård
- LØY PÅ DIREKTEN: - Giftsprederne i Frp må settes på plass, sa nestlederne Siv Jensen og Terje Søviknes direkte på TV i «Tabloid» i januar 2001. I John Alvheims nye bok kommer det fram at Siv Jensen visste om Terje Søviknes\' seksuelle forhold med ei 16 år gammel jente under et FpU-landsmøte. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Partiledelsen burde ha unngått at de skulle havne i en slik situasjon, men tvert imot anbefalte de at de to skulle stille opp på TV. Slik oppførsel skaper forakt for politikken og politikerne, sier Alvheim.

-  Maktsyk Bondevik

Alvheim startet sin karriere i Kristelig Folkeparti på Notodden, men fant etter hvert ut han ikke var velkommen i partiet. Moralen i KrF holdt på å knekke meg, skriver han i boka.

Her får KrF, men først og fremst statsminister Kjell Magne Bondevik, gjennomgå.

I boka om seg selv tar John Alvheim (Frp) et kraftig oppgjør med Bondevik. Han beskriver statsministeren som både maktsyk og beregnende.

-  Bondevik er beregnende og ekstrem når det gjelder å tilegne seg personlig makt, sier Alvheim.

I boka sier Alvheim at Bondevik ikke tåler nederlag: «... og med frykten for å tape ansikt, tvinger han fram sitt syn, koste hva det koste vil.»

-  Bondevik har tatt for mye av æren for det den sittende regjeringen har gjennomført, noe som har gått utover de andre statsrådene. Det var han som ødela karrieren til Ingjerd Schou. Hver gang hun kom med et forslag, tok han æren for det, mener Alvheim.

«Under Kjell Magne Bondeviks ledelse har ikke partiet beveget seg en millimeter i positiv retning siden den gang jeg var medlem,» skriver han.

-  Dagfinn Høybråten har en formidabel jobb med å gjenreise KrFs troverdighet, sier han.

Gir avlat

Alvheim har heller ikke sans for Bondeviks åpenbare strategi for å få en internasjonal toppstilling nå som han snart går av som statsminister. «Den hjelpen Kjell Magne Bondevik rundhåndet yter til utviklingslandene (...) kan oppfattes som ren og skjær avlat for å skaffe seg et godt ry i velferdssamfunnet,» står det i boka.

Det er nesten ikke et vondt ord å spore om Frp-leder Carl I. Hagen i den ferske boka.

Bondevik ønsker ikke å kommentere Alvheims påstander overfor Dagbladet.

NY BOK: I går lanserte John Alvheim sin nye bok «Alvheim».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!