Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var plass til begge i bilen

Flere kilder mener en pansret Sisu burde ha plass til to skadde personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig sier en overlege at det viktigste ved skuddskader er å komme på sykehus fort, ikke hvordan du kommer dit.


I dagens redegjørelse fra utenriksdepartementet
kommer det fram at det ikke skal ha vært plass til Carsten Thomassen i det pansrede kjøretøyet som ankom Hotel Serena etter terrorangrepet.


Man visste heller ikke hvor han befant seg da den pansrede Sisuen kom til hotellet for å hente den skadde UD-ansatte.

Hans skader var så alvorlige at han ble fraktet til sykehus straks.

Dagbladet skriver i dag at den foreløpige obduksjonsrapporten åpner for at Carsten Thomassens liv kanskje kunne vært reddet dersom han hadde fått profesjonell hjelp tidligere.

Den viser at Thomassen ikke var påført livstruende skader på indre, vitale organer. Han døde av fire skader etter splinter og skud.

Det tok en time og et kvarter fra Carsten Thomassen ble skutt til han fikk medisinsk hjelp.

- Trenger hurtig hjelp

KAOS: Den første timen etter angrepet mot Hotel Serena var kaoset komplett. Her er amerikanske soldater som forsøker å skape orden utenfor hotellet. Foto: REUTERS/SCANPIX
KAOS: Den første timen etter angrepet mot Hotel Serena var kaoset komplett. Her er amerikanske soldater som forsøker å skape orden utenfor hotellet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ved akutte skuddskader og indre blødninger er det ifølge overlege Johan Pillgram-Larsen ved Ullevål sykehus ingen ting som er så viktig som å komme fortest mulig til en operasjonsstue.

- Jo fortere jo bedre. Det er ingen behandling før kirurgi som
kan erstatte kort tid, sa han i Dagbladet på søndag.

Legen uttaler seg på generelt grunnlag og har ingen kunnskap om den spesielle situasjonen etter terrorangrepet. Han viser til en undersøkelse fra Bronx, New York, som rent statistisk viser at pasienter med skuddskader og indre blødninger som kommer i taxi eller privatbil til sykehusene har større sjanser til å overleve enn de som har ventet på ambulanse.

- Hvis man har en pågående indre blødning er det farlig å vente en halvtime ekstra. Det er helt klart, sier han.

Pillgram-Larsen, som blant annet underviser ambulansepersonell, politiet og sanitetssoldater, sier at det ikke er mulig å stanse indre blødninger uten kirurgi.

- Bare plass til en

- Generelt sett så er det bare å komme seg inn så fort som mulig. Jeg sier til politiet at om en av dem blir skutt, så er det bare å hive vedkommende inn i baksetet og kjøre det remmer og tøy kan holde til sykehuset. Da venter du ikke på ambulanse selv om du er midt nede i Oslo sentrum, sier han.

Under redegjørelsen av UDS rapport etter terrorangrepet i dag kom det fram at det ikke skal ha vært plass til Carsten Thomassen i forsvarets pansrede SISU som kom til Hotell Serena.

image: - Var plass til begge i bilen

Den tok derfor med seg den skadde UD-ansatte Bjørn Svenungsen til feltsykehuset ved flyplassen, mens Thomassen ble liggnede igjen alvorlig skadd.

På dette tidspunkt visste man heller ikke hvor på hotellet Carsten befant seg.

- Det var bare plass til en båre i den pansrede Sisuen som kom, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på pressekonferansen.

- Begge kunne fått plass

Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med bekrefter at Sisuen som ble brukt til evakueringen relativt greit kunne tatt med seg begge de skadde nordmennene om laget hadde fått beskjed om at flere enn Svenungsen trengte evakuering.

Ifølge major Brede Hertzenberg ved hærens transformasjons og
doktrinekommando har en standard utrustet Sisu infanterivogn ti sitteplasser.

Bilene har oftest bare oppheng for en båre, men det er god plass til flere personer på setene eller på gulvet.

- Det er bedre å frakte en pasient med indre blødninger etter stikk- eller skuddskader på en ukomfortabel måte enn å vente på ambulanse, sier Pillgram-Larsen til Dagbladet. 

Det er fortsatt for tidlig å konkludere om Thomassens liv kunne vært reddet dersom ting hadde blitt gjort annerledes i timene etter terrorangrepet i Kabul.

HASTER:</B> Overlege Johan Pillgram-Larsen sier på generelt grunnlag at det er svært viktig å komme fort til sykehus etter skuddskader.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media