Vår plikt til å bry oss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Når toppledelsen ved Oslo politikammer advarer Oslo-borgerne mot å gripe inn mot voldsbruk på offentlig sted, er det et nederlag for samfunnet. For vi skal jo bry oss med våre medmennesker, og spesielt når noen er i nød. Men når resultatet av en slik handling er at du selv blir maltraktert og kanskje dødelig skadd, står vi unektelig som borgere og medmennesker overfor et dilemma. Politiet svarer da: Se en annen vei og ring ordensmakten.
  • Voldsutviklingen i det moderne samfunn er uhyggelig. Farlige våpen florerer og terskelen for bruk av dem later til å bli stadig lavere. Bruk av rusmidler gjør selv uskyldige hverdagsepisoder til livstruende situasjoner. Oppgjør mellom gjenger og mellom partnere som allerede befinner seg på den gale siden av loven, er dessverre en del av gatelivet i visse deler av våre større byer.
  • Det hører også med i bildet at åpenbart uskyldige mennesker blir utsatt for voldshandlinger. Kriminalsjef Roger Andresen i Oslo sier at hvis barn, eldre eller andre maktesløse mennesker er i fare, så bør det fortsatt være slik at vi griper inn for å hindre skade. Men bør ikke vår forpliktelse gjelde alle medborgere, så sant voldsutøvelsen er uprovosert?
  • Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen ser det meningsløse i utviklingen. Han er dypt bekymret over at det ikke skal være mulig å vise medmenneskelighet i slike situasjoner. Dermed sier han nok det noen hver føler når byens øverste politiledelse så å si gir oss moralsk legitimitet for ikke å gjøre noe for medmennesker som uforskyldt er utsatt for voldsbruk. De færreste av oss er så modige at vi oppsøker en farlig situasjon, de fleste av oss velger kanskje til og med å ta en annen vei hvis vi fornemmer at noe er på gang lenger framme i gata. Men skammen over at vi velger omveien er i seg selv et signal om at vi en gang kan komme i en situasjon der vi vil gjøre vår plikt. Er det ikke denne moralske forpliktelsen som tas fra oss når politiledelsen med bred penn advarer oss mot å gripe inn mot voldsbruk?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer