Israel og Palestina

Var Razan al-Najjar (21) et menneskelig skjold for Hamas?

Først drepte israelske soldater hjelpearbeideren Razan al-Najjar (21). Nå anklager de henne for å være et menneskelig skjold for Hamas. Det skaper raseri.

KAMPEN OM SANNHETEN: 1. juni døde helsearbeideren Razan al-Najjar (21), etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Israel beskylder al-Najjar for å være et levende skjold for Hamas, mens sosiale medier raser over beskyldningene. Her er hun ute og hjelper skadde Gaza-borgere en måned tidligere, 1. april. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press / Scanpix
KAMPEN OM SANNHETEN: 1. juni døde helsearbeideren Razan al-Najjar (21), etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Israel beskylder al-Najjar for å være et levende skjold for Hamas, mens sosiale medier raser over beskyldningene. Her er hun ute og hjelper skadde Gaza-borgere en måned tidligere, 1. april. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1. juni i år døde den 21-årige helsearbeideren Razan al-Najjar, etter å ha blitt skutt av israelske soldater i forbindelse med en av de mange demonstrasjonene som Gaza-innbyggerne har hatt ved Israel-grensa de siste to månedene.

Drapet på helsearbeideren skapte voldsom kritikk mot Israel, både fra FN, regjeringer og aktivister. Razan Al-Najjar er blitt et symbol for Gaza-palestinernes kamp. Hun kalles stadig for «den reddende engelen» og «nådens engel».

Kuttet i intervju

Det er ikke Den israelske hæren (IDF) enige i. Torsdag publiserte IDF i stedet en Twitter-melding der de viser deler av et intervju med al-Najjar, før hun ble drept:

«Hamas' bruk av menneskelige skjold må stoppe», er IDFs beskjed.

I Twitter-meldingen slår IDF fast at «denne helsearbeideren (21-åringen, journ.anm.) ble lurt av Hamas til å gi opp livet sitt for deres mål».

Så viser IDF en del av et intervju som al-Najjar gjorde med den libanesiske kanalen Mayeen tv. Her sier 21-åringen at hun er et «menneskelig skjold». I videoen vises også al-Najjar idet hun tar tak i en tåregass-beholder og kaster den bort fra demonstrantene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer