Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel og Palestina

Var Razan al-Najjar (21) et menneskelig skjold for Hamas?

Først drepte israelske soldater hjelpearbeideren Razan al-Najjar (21). Nå anklager de henne for å være et menneskelig skjold for Hamas. Det skaper raseri.

KAMPEN OM SANNHETEN: 1. juni døde helsearbeideren Razan al-Najjar (21), etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Israel beskylder al-Najjar for å være et levende skjold for Hamas, mens sosiale medier raser over beskyldningene. Her er hun ute og hjelper skadde Gaza-borgere en måned tidligere, 1. april. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press / Scanpix
KAMPEN OM SANNHETEN: 1. juni døde helsearbeideren Razan al-Najjar (21), etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Israel beskylder al-Najjar for å være et levende skjold for Hamas, mens sosiale medier raser over beskyldningene. Her er hun ute og hjelper skadde Gaza-borgere en måned tidligere, 1. april. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juni i år døde den 21-årige helsearbeideren Razan al-Najjar, etter å ha blitt skutt av israelske soldater i forbindelse med en av de mange demonstrasjonene som Gaza-innbyggerne har hatt ved Israel-grensa de siste to månedene.

Drapet på helsearbeideren skapte voldsom kritikk mot Israel, både fra FN, regjeringer og aktivister. Razan Al-Najjar er blitt et symbol for Gaza-palestinernes kamp. Hun kalles stadig for «den reddende engelen» og «nådens engel».

Kuttet i intervju

Det er ikke Den israelske hæren (IDF) enige i. Torsdag publiserte IDF i stedet en Twitter-melding der de viser deler av et intervju med al-Najjar, før hun ble drept:

«Hamas' bruk av menneskelige skjold må stoppe», er IDFs beskjed.

I Twitter-meldingen slår IDF fast at «denne helsearbeideren (21-åringen, journ.anm.) ble lurt av Hamas til å gi opp livet sitt for deres mål».

Så viser IDF en del av et intervju som al-Najjar gjorde med den libanesiske kanalen Mayeen tv. Her sier 21-åringen at hun er et «menneskelig skjold». I videoen vises også al-Najjar idet hun tar tak i en tåregass-beholder og kaster den bort fra demonstrantene.

Så kuttes intervjuet, og den israelske hæren slår fast at «Hamas bruker helsearbeidere som menneskelige skjold».

Twitter-meldingen har skapt enormt sinne på Twitter fordi det i etterkant viser seg at al-Najjar-intervjuet som israelerne publiserte ble kuttet midt i setningen, viser The Independent og en rekke andre medier.

For egentlig sa palestinske Razan al-Najjar følgende: «Jeg er et menneskelig skjold for å redde de skadde ved frontlinjen.» Hun nevnte ikke Hamas (de styrende i Gaza, journ.anm.) med ett ord.

- Hyklersk

Nå får den israelske hæren massiv kritikk for bruken av klippet. Brukere på sosiale medier mener at videoen blir brukt av IDF i deres strategi for å svartmale palestinere.

21-årige al-Najjar nevner aldri Hamas i intervjuet.

«IDF anklager alltid palestinerne og israelske menneskerettighetsaktivister og organisasjoner for å redigere virkeligheten for å bevise at Israel begår overgrep. Men de redigerte denne videoen for å diskreditere Razal al-Najjar etter å ha drept henne. Foraktfullt og hyklerisk», skriver den israelsk-amerikanske forfatteren Mairav Zonszein på Twitter.

IDF skriver på sin side følgende, i en uttalelse til Dagbladet:

- Dette er en palestinsk video som ble distribuert gjennom ulike sosiale medier, med det formål å framstille al-Najjar som en «hvit engel». I realiteten viser videoen Hamas' kyniske bruk av sivile, ved å plassere den i farlige områder og bruke dem menneskelige skjold for terrorister som utfører terror mot israelske sivile og sikkerhetsstyrker.

- Drept mens hun hjalp

Razan al-Najjar forsøkte å hjelpe en skadd pasient nær grensegjerdet til Israel da hun ble skutt i øvre del av kroppen av israelske soldater den 1. juni, sier vitner ifølge The New York Times.

- Å være en hjelpearbeider er ikke bare for en mann. Det er for kvinner også, sa al-Najjar til avisa en måned før hun døde.

Den unge kvinnen ville vise at hjelpearbeid også var mulig å gjøre for kvinner i det konservative Gaza. Men 1. juni ble hennes arbeid slutt. 21-åringen ble erklært død, og ble den 119. palestineren som ble drept siden demonstrasjonene startet i slutten av mars i år.

FN fordømmer

FN har flere ganger fordømt det de omtaler som Israels «overdrevne, uforholdsmessige og diskriminerende svar» mot de palestinske demonstrantene i Gaza.

FN har også kommet med en uttalelse der de gir Israel voldsom kritikk for å drepe det de omtaler som «frivillige helsearbeidere», og som «åpenbart er kledd som medisinsk personell».

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstrasjoner i Gaza. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer Vis mer

«FN-talspersoner og organ har uttrykt raseri over drapet på Razan al-Najjar, en 21-årig kvinnelig frivillig, mens hun utførte humanitær hjelp», står det i uttalelsen. Her står det videre at «Razan ble skutt med skarp ammunisjon av israelske soldater mens hun forsøkte å hjelpe de skadde». Også tre andre i al-Najjars helseteam ble skadd, ifølge FN-organet OCHA.

- Helsearbeidere må få utføre sine plikter uten å frykte døden eller å bli skadd. Drapet på en klart identifiserbar helsearbeider under en demonstrasjon er spesielt forkastelig, sier Jamie McGoldrick, humanitær koordinator i OCHA.

Fordømmer drapet

Razan skal ha blitt skutt rundt 100 meter fra grensegjerdet som skiller Gaza fra Israel.

- Rapportene vi har indikerer at Razan hjelp skadde demonstranter, iført førstehjelpsklær, noe som gjorde at en kunne se at hun var helsearbeider på lang avstand, fortsetter James Heenan, FN-sjef.

Også WHO, Verdens helseorganisasjon, fordømmer drapet på Razan al-Najjar, og ber israelske soldater om å beskytte helsearbeidere og deres pasienter.

- I dag er tankene våre hos familien til Razan og våre kolleger fra PMRS. Slike angrep på helsearbeidere må ikke skje. Internasjonal lov sier at helsearbeidere skal beskyttes, og må respekteres, sier WHO-sjef i de palestinske områdene, Gerald Rockenschaub.

Voldsomme demonstrasjoner

Siden slutten av mars har stemningen mellom den israelske hæren og palestinerne i Gaza vært svært spent, og med demonstrasjoner og sammenstøt hver eneste fredag.

Fredag ble fire personer drept og 92 palestinere skadd da de demonstrerte ved Israel-grensa. I løpet av disse to månedene med protester er minst 121 palestinere drept av israelske skarpskyttere. I tillegg er over 13 000 personer skadd, melder den israelske avisa Haaretz.

Palestinerne i Gaza lever under svært vanskelige kår, og bor i det som ofte blir kalt som verdens største utendørs fengsel: Er du først født og oppvokst i Gaza, er sjansene for at du kommer ut derfra nesten lik null.

Palestinerne legger all skyld på Israel og deres blokade av Gaza, mens Israel mener at det er Hamas, gruppa som styrer i Gaza, som skaper problemer for palestinerne.

Det bor i dag over to millioner mennesker i Gaza, som er et av verdens mest overbefolkede områder. Ifølge UNWRA er så mange som 1,3 millioner av de drøye to millioner innbyggerne palestinske flyktninger, hovedsaklig fra 1948 og 1967. De fleste palestinerne i Gaza er helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!