- Var sikker på at det kom en bombeeksplosjon til

En 34 år gammel sekretær sier at han følte det var tomt for lyd og at han følte lammelse da han kom ut fra Næringsdepartementet 22. juli.

ETTER BOMBEN: En sekretær som jobbet i Næringsdepartementet har i dag forklart hvordan han opplevde de nærmeste minuttene etter eksplosjonen i regjeringskvartalet.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
ETTER BOMBEN: En sekretær som jobbet i Næringsdepartementet har i dag forklart hvordan han opplevde de nærmeste minuttene etter eksplosjonen i regjeringskvartalet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han var sekretær i Næringsdepartementet 22. juli.

I sin vitneforklaring i Oslo tingrett i dag fortalte han at han hadde en jobb igjen å gjøre før han skulle gå for dagen, da klokka nærmet seg 15.30 denne fredagen. Så hørte han et voldsomt drønn:

- Hørte et skrik - Så kjente jeg et trykk. Pusten forsvant og jeg kjente varme i nakken. Det er litt utfordrende å forklare akkurat det sekundet først. Jeg hørte bevegelser av møbler, knust glass. Jeg hadde et sterkt inntrykk av knust glass, og i ettertid innser jeg at det var topplata på disken min som eksploderte.

Han hørte et skrik, og tenkte etterpå at det må ha vært hans eget skrik.

Sekretæren beveget seg nedover i bygget der Næringsdepartementet holder til, i bygningen R4. Takplater var fallt ned og han husker at det var kaotisk. Da han kom til utgangen tenkte han at han ville gå inn igjen for å finne en annen utgang.

- Jeg var sikker på at det var en bombe til, eller at vi ville bli skutt på, forklarte han. Han ble ledet ut av bygget av en kollega. Han følte seg helt lammet.

- Forbauset - Jeg ble bare stående, papir flyr i lufta. Bygningsmateriale overalt. Jeg ser mange mennesker, men kan ikke identifisere dem. Ved fontenen, på venstre side, ligger det en død person. Jeg var helt sikker på at hun var død. Jeg hadde aldri sett døde mennesker før. Jeg er forbauset over at jeg går så rolig videre, for det er ikke noe å gjøre. Ved den andre siden av fontenen, mot S-blokka, er det en forhøyning. Der sitter det en kvinne. Det var tydelig at hun var i uteområdet da bomben eksploderte. Hun blødde og satt sammenkrøket, fortalte han.
Han var tilbake på jobb allerede mandagen etter, og ble beroliget av å få bekreftet at kollegene var i live. Det var ikke lenger kontorplass til alle, så han fikk jobbe fleksibelt fram til han gikk ut i fire ukers ferie.

Reagerte på lyder
- De fire første ukene var jeg skvetten. Jeg reagerte på lyder. Brå bevegelser satte meg ut av spill. Disse problemene avtok, men vedvarte i fire måneder.

Han hadde store konsentrasjonsproblemer.

- Den første uka var det ikke mulig å lese. Jeg hadde vansker med å finne enkle ord, og det var helt umulig å lese kart. Jeg kjente ikke igjen min egen person, jeg ble veldig sint og lei meg, forklarte han.