-  Var sikker på at jeg skulle dø

15-åring holdt innesperret og torturert i fem timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAUSKE (Dagbladet): Han skal besøke en kompis som han nettopp har snakket med på Internett. Bak han blir ytterdøra låst igjen. Samtidig merker han at det er en annen person til stede i rommet. En person som ikke burde vært der. Det neste han husker er at han får en knyttneve i ansiktet.

Så starter et fem timer lang torturhelvete. En grusom trakassering der «Andreas» blir mishandlet på det groveste: To gutter på 18 år - to av hans beste venner - slår og sparker og utsetter han for den verste vold som kan tenkes.

Kamp for livet

Det som skulle være en kjapp tur for å si hei til en venn, ble i stedet en fem timer lang kamp for livet:

«Andreas» prøver å reise seg fra gulvet, men sparkene og slagene blir flere og hardere. Han svimer av. Det neste han husker er at han sitter i sofaen. Der fortsetter mishandlingen. Han blir slått i hodet med kasseroller og en kontorstol. Seinere følger flere slag og spark før han igjen svimer av.

-  Jeg var sikker på at jeg skulle dø. Jeg klarte ikke tenke klart, alt var tåkete rundt meg. Jeg klarte knapt å konsentrere meg om det som skjedde rundt meg, sier «Andreas» til Dagbladet når vi treffer han i Fauske knapt tre døgn etter mishandlingen.

230 volt

Ansiktet hans bærer tydelig preg av forferdelig vold - øret er opphovnet og rødt - ansiktet er fullt av sår og blåmerker. Men det gjør mest vondt her inne, sier han og tar seg til brystet.

OVERLEVDE: Følelsen av nesten å ha blitt banket til døde av sine nærmeste venner er nesten tyngre enn torturen jeg ble utsatt for, sier «Andreas». Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK
OVERLEVDE: Følelsen av nesten å ha blitt banket til døde av sine nærmeste venner er nesten tyngre enn torturen jeg ble utsatt for, sier «Andreas». Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK Vis mer

Følelsen av å nesten bli banket til døde av to av sine nærmeste venner er nesten tyngre enn torturen han ble utsatt for.

Han våkner opp igjen. Klokka er nå nesten blitt 06.00. Han blir bedt om å legge begge hendene sine på bordet.

Den 18-år gamle mannen som ble varetektsfengslet av politiet i går, har demontert en nattbordlampe. Nå skal «Andreas» få smake hvordan det er å få 230 volt gjennom kroppen. Heldigvis går sikringen.

-  Mens han var ute i garasjen for å fikse sikringen, spurte jeg den andre gutten om han kunne gå og hente hjelp. Nei, sa han bare.

Nå er sikringen i orden.

Forferdelig vondt

-  Det var så vondt, det var helt jævlig vondt. Jeg var redd. Jeg tenkte på om jeg aldri ville bli funnet igjen.

Mishandlingen fortsetter. Han blir forsøkt slått med hammer, får mer strøm gjennom kroppen. Slagene og sparkene fortsetter, han blir skallet i hodet, blir svidd i håndleddene med sigaretter. En støvsuger blir også brukt.

Så finner guttene ut at de skal låse «Andreas» inn i kjellerboden.

-  De sa at de skulle oppbevare meg der til neste dag. Da skulle de frakte meg vekk.

«Andreas» er tydelig tåkete. Men han får med seg at guttene snakker om ei hytte. Ei hytte der ingen andre vet at de holder han skjult. Der de kan fortsette mishandlingen.

Spikrer igjen vinduet

For å forsikre seg om at «Andreas» ikke stikker av, går 18-åringen ut og spikrer igjen vinduet til boden. Så fortsetter julingen.

Den ene gutten ringer en kamerat som for moro skyld skal få høre hvordan torturen foregår.

Da tenkte jeg at oddsen for at jeg skulle dø, var ganske stor. Et slag eller spark som treffer feil, er nok.

Hovedmannen går ut for å prate med noen andre og tar med seg «Andreas» for å være sikker på at han ikke stikker av.

Da blir de observert av noen lærere fra ungdomsskolen, som varsler politiet.

Sjalusi trolig motivet

Motivet for mishandlingen skal ha vært at 18-åringen ville finne ut om 15-åringen hadde hatt et forhold til kjæresten hans.

Det bekrefter både politiinspektør Reinel Heggedal og den nå varetektsfengslede 18-åringens advokat, Hilde Guldbakke.

Hennes klient har erkjent at han sperret inne og utøvde vedvarende vold mot en 15-åring i flere timer natt til onsdag. 18-åringen erkjenner, ifølge politiinspektør Heggedal, at det ble brukt elektrisk støt, slag og spark mot 15-åringen.

Besøksforbud

De to 18-åringene fra Fauske-området ble pågrepet og siktet av politiet etter overgrepene. Etter fengslingsmøtet i går er en av dem varetektsfengslet i fire uker. Den andre er sluppet ut av varetekt, med meldeplikt og forbud mot å oppsøke den fornærmede 15-åringen, også han fra Fauske-området. Begge 18-åringene har fortsatt status som siktet.

-  Begge erkjenner deler av de faktiske forhold. Han som er sluppet ut har gitt uttrykk for at han hadde en perifer rolle, sier Heggedal, som ikke vil kommentere hvorvidt den fengslede har bestridt dette.

-  Følte seg sveket

Motivet for mishandlingen er trolig sjalusi.

-  Siktede sa i retten at motivet var at han ønsket å finne ut om fornærmede hadde hatt et forhold til siktedes kjæreste, sier Heggedal.

-  Min klient følte seg sveket av fornærmede. Det er ei jente involvert, bekrefter 18-åringens forsvarer, Hilde Guldbakke.

Heggedal vil ikke kommentere om politiet har snakket med jenta som omtales som kjæresten til den siktede.

SPIKRET IGJEN: I dette huset ble «Andreas». torturert. For å forsikre seg om at han ikke stikker av, går en av gjerningsmennene ut og spikrer igjen vinduet.