Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utpekes som narkoleder:

Var siktet for rasedrapet som «endret England» - nå er han tatt for narkotika verdt 40 millioner

I 25 år har Jamie Acourts navn vært kjent i forbindelse med Storbritannias mest omtalte rasedrap. Nå er han pågrepet.

I TRØBBEL: Jamie Acourt (t.h.) ble siktet for drapet på Stephen Lawrence (t.v.) for 25 år siden. Fredag kveld ble han pågrepet, mistenkt for å være bakmann i en stor narkoliga. Foto: NTB Scanpix
I TRØBBEL: Jamie Acourt (t.h.) ble siktet for drapet på Stephen Lawrence (t.v.) for 25 år siden. Fredag kveld ble han pågrepet, mistenkt for å være bakmann i en stor narkoliga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved en bussholdeplass i London i 1993, ble 18 år gamle Stephen Lawrence funnet død. De siste 25 åra har drapssaken vært like toneangivende for Storbritannia som Benjamin-saken har vært for Norge.

Fem unge hvite menn ble i 1993 siktet for drapet. Siktelsene frafalt imidlertid i 1996, da politiet ikke hadde nok bevis til å forfølge saken.

Blant de fem var nå 41 år gamle Jamie Acourt. Men britens kjennskap til politiet stoppet ikke der. Siden 2016 har han vært Storbritannias mest ettersøkte mann på grunn av narkotikavirksomhet.

Fredag slo imidlertid spansk politi til i Barcelona og pågrep Acourt, som de mener er en av hovedmennene i en narkotikaliga som handlet med marihuana verdt 40 millioner kroner.

Rent rasedrap

- Acourt trodde han kunne unngå å bli tatt, men som et resultat av en etterretningsoperasjon, er hans dager på rømmen omme, sier sjefen for internasjonale operasjoner ved Det nasjonale kriminalitetsbyrået (NCA), Ian Cruxton.

- Vår evne til å dele informasjon og jobbe effektivt sammen med våre internasjonale samarbeidspartnere, sørger for at det ikke finnes noen trygge gjemmesteder for rømlinger. Vi vil aldri gi oss i jakten på disse personene, sier han ifølge The Guardian.

Det var en vårkveld i april i 1993 at Lawrence ble brutalt angrepet av en gjeng hvite menn med kniv. Først så det ut til at han med nød og neppe skulle klare å komme fra angrepet med livet i behold. Men etter å ha brutt seg løs, løp hann 200 meter og kollapset før han blødde i hjel av knivskadene han ble påført.

Selv var Lawrence mørk, og drapet har i ettertid blitt betegnet som en rent rasedrap. Blant de fem siktede var også David Norris og Gary Dobson. Begge ble fanget opp på overvåkningskamera i 1994 mens de fantaserte om å «flå en mørkhudet mann levende».

Kort tid etter drapet ble fem unge menn siktet for forholdene. Bare få måneder senere frafalt imidlertid siktelsene, og Acourt har alltid hevdet at han aldri hadde noe med drapet å gjøre.

Selv om de fem mennene bedyret sin uskyld, var blant annet avisa Daily Mail klare i sin dom. Den historiske forsida til avisa slår fast "Mordere. The Mail anklager disse fem for drap. Hvis vi tar feil, la dem saksøke oss" med bilde av samtlige av dem.

HISTORISK: Forsida på Daily Mail, hvor avisa anklaget de fem mennene for drap. Foto: Faksimile
HISTORISK: Forsida på Daily Mail, hvor avisa anklaget de fem mennene for drap. Foto: Faksimile Vis mer

Flere mente imidlertid det var feil av politiet, og spekulerte i om det lokale politiet hadde et usunt forhold til familien til en av ungdommene.

Mandela besøkte foreldrene

Drapet skapte utrolig nok ikke stor oppstandelse umiddelbart. Men det hele endret seg da Nelson Mandela besøkte Lawrence sine foreldre og blant annet uttalte følgende:

- Det virker som om svarte liv er billige.

Samtidig hadde også foreldrene, Neville og Doreen Lawrence, gjennomført en egen etterforskning av saken som konkluderte med at drapet var «helt uprovosert, og rasemotivert».

SLÅSSKAMP: De fem siktede David Norris, Gary Dobson, brødrene Neil og Jamie Acourt (første fra høyre, med knyttet neve og solbriller) og Luke Knight i 1998. Her er de midt i en slåsskamp, etter å ha blitt pepret med egg etter en rettsmøte. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SLÅSSKAMP: De fem siktede David Norris, Gary Dobson, brødrene Neil og Jamie Acourt (første fra høyre, med knyttet neve og solbriller) og Luke Knight i 1998. Her er de midt i en slåsskamp, etter å ha blitt pepret med egg etter en rettsmøte. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Endret nasjonen

Selv om ingen ble dømt for drapet i første omgang, hadde saken likevel klart å gjøre noe med det britiske folket. I en rapport fra dommer Sir William Machperson omtales blant annet hendelsen som «en av de viktigste øyeblikkene i moderne britisk kriminalhistorie».

I rapporten blir det også hevdet at politiet selv var rasister, skriver The Independent.

Likevel forble saken uløst fram til 2012. Da ble Gary Dobson og David Norris dømt for drapet. De nye bevisene inkluderte blant annet en blodflekk på jakken til Dobson, og to hårstrå fra Lawrence som ble funnet på Norris' soverom. Begge ble dømt til livstid bak murene.

I midten av april i år fortalte Scotland Yard at de vurderer å stenge etterforskningen av saken, men at de velger å vente til at BBCs dokumentarserie «Stephen: The Murder That Changed A Nation» er blitt sendt, for å se om det kommer nye tips.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media