Var sjanseløse

KRISTIANSAND (Dagbladet): De fire ungdommene skulle bare ut og kose seg, kjøre rundt i bilen og ha det gøy. Turen endte i et dødelig flammehav, hvor tre menn og ei kvinne var sjanseløse. André Røisland (20) kunne ha blitt offer nummer fem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De skulle bare ut og kjøre i bilen, som vanlig. «Ut og råne litt,» som vi pleier å si.

Ordene kommer ut gjennom vinduet på André Røislands Volkswagen Jetta. 20-åringen var tilfeldigheter fra å bli dødsbilens femte offer. Nå sitter den unge sørlendingen igjen og prøver å fatte tragedien. At fire venner er borte for alltid.

- Jeg tror ikke det har gått opp for meg ennå. Alt sammen er helt uvirkelig, sier Røisland.

Den grusomme historien hadde slik en bekymringsfri start: Onsdag samlet en 19 år gammel kristiansander noen jevnaldrende venner. 19-åringen bodde i Bergen, men har de siste par ukene vært tilbake i hjembyen i forbindelse med en jobb. Det er ikke noe spesielt med denne kvelden, vennene skal bare være sammen og ha det gøy.

Høy fart

- De var nede i byen, og ringte og spurte om jeg ville være med. Jeg kunne ikke dra dit, så de kom til meg i stedet. Men jeg hadde vært på jobb og var trøtt. Derfor ble jeg ikke med dem videre, forteller André Røisland.

Nå sitter han igjen med bildet av kameraten som satt bak rattet.

- Jeg så ham da de kom innom. Han smilte, og alt var helt normalt, sier han.

Halvannen time seinere er noe unormalt. Det merker de to erfarne politibetjentene som har satt tjenestebilen sin ved fotoboksen i Kjerrane på Setesdalsveien, like utenfor Kristiansand sentrum. Her står politiet ofte for å kontrollere trafikken.

Like etter klokka 01.00 ser de en koksgrå, 1985-modell Golf 2 som kommer kjørende nordover i høy fart. Ifølge politimennene legger sjåføren bilen over i venstre kjørefelt mens han passerer fotoboksen. Betjentene reagerer både på høy fart i 50-sonen og på vinglete kjøring. De slår på blålys og setter etter bilen.

Politifolkene prøver forgjeves å ta igjen Golfen. Ifølge forklaringen de har gitt til Sefo, fikk de øye på bilen bare én gang. På dette tidspunktet skimter de Golfen ved en Esso-stasjon 400- 500 meter lenger framme. Farten er nå så høy at de skal ha bestemt seg for å gi opp forsøket med å ta igjen bilen.

Sjanseløse

Politibilen fortsetter nordover i redusert hastighet. Neste gang de ser den 17 år gamle Golfen, står den midt i veien ved NSBs godsterminal, omslynget av flammer.

Da var ungdommenes skjebne allerede beseglet. I voldsom fart mistet bilføreren herredømmet og klarte ikke en forholdsvis slakk venstresving. Bilen skrenset først borti autovernet på høyre side. Så ble den sendt roterende over på venstre side av veibanen. 65 meter lenger framme endte ferden brått. Bilen braste inn i en stolpe med bakenden først. Sammenstøtet var så kraftig at stolpen slo helt inn til bakseteryggen. Bensintanken ble slått i stykker, og brennstoffet tok umiddelbart fyr. Ungdommene hadde ingen mulighet til å unnslippe flammene i det sønderknuste bilvraket.

Fra de passerte politibilen til tragedien var et faktum, gikk det bare et par minutter.

Politimennene prøvde forgjeves å slokke den voldsomme brannen med pulverapparatet fra politibilen. I stedet måtte politimennene trekke seg vekk fra den intense heten.

Etterpå fikk de krisehjelp av kollegene på Sentrum politistasjon.

Da brannen var slukket, lå fire forkullede lik i bilen. De omkomne ble først tatt ut etter at ulykkesbilen var blitt fraktet til Falken-stasjonen ca. to kilometer fra ulykkesstedet. Likene ble deretter fraktet bort for obduksjon.

- Ingen biljakt

Ettersom en politibil var involvert i hendelsen, tok Sefo, politiets særskilte etterforskningsorgan, over saken allerede i går natt. De to tjenestemennene er avhørt, og fortsetter i tjenesten mens etterforskningen pågår.

Hvis deres forklaring er riktig, tyder ingenting på at politiet kan beskyldes for å ha drevet ungdommene inn i døden. Selv hevder de at det aldri foregikk noen biljakt.

- De har forklart at de så bilen i svært kort tid. Det er uklart om personene i Golfen i det hele tatt var oppmerksomme på politibilen, sier Sefo-leder Yngve Svendsen.

Sefo i Agder jobber nå med å etterprøve politifolkenes versjon av saken. Lydloggen fra politisambandet er innhentet, og flere personer avhøres om detaljer i minuttene og sekundene før ulykken skjedde.

Sorg

- Vi avhører noen som har sett noe av betydning. Det dreier seg om vitner i området som så Golfen like før ulykken, sier Svendsen.

Nærmiljøene i Vennesla og på Tinnheia og Hellemyr i Kristiansand sørger over tapene av de unge menneskene. Pårørende og venner fra fire familier flokket seg på åstedet for å legge ned blomster, tenne lys og overbringe hilsener til de døde.

I går kveld ble dørene til Hellemyr kirke åpnet for alle som trengte et sted å gå med følelsene. Flere titalls venner, naboer og familiemedlemmer - de fleste ungdommer - søkte kirkerommets trøst.

André Røisland og andre venner av de avdøde samlet seg i stedet hjemme i går kveld, for å prate og gråte sammen. Slik minnes André 19-åringen som kjørte bilen:

- Han var en grei, hyggelig og omtenksom kar, som alltid støttet opp når det var noe. Dette er helt forferdelig.

UNNSLAPP DØDEN: André Røisland (20).
<B>ULYKKEN: I svingen ved NSBs godsterminal på Langemyr var farten så høy at føreren ikke mestret den slakke venstresvingen. Bilen skrenset borti autovernet på høyre sida før den ble slått 180 grader trill rundt og traff en stolpe med bakparten først. Bensintanken ble knust og ungdommene var sjanseløse innesperret i bilvraket.
<B>VRAKET: Den 17 år gamle Golfen ble fullstendig utbrent i den voldsomme brannen. De fire ungdommene var sjanseløst innesperret i bilvraket.