BORTFØRT BABY: Vekter Torbjörn Forsberg var med på å redde den seks måneder gamle jenta som ble bortført i Göteborg tirsdag. Video: Expressen Vis mer Vis mer Vis mer

Vekter om kidnappingsdramaet i Sverige:

- Var som å kjøre en kniv rett gjennom hjertet

En kvinne i 40-åra er pågrepet og mistenkt for å ha bortført et spedbarn fra en barnehage i bydelen Hisingen i Göteborg.

Tirsdag ettermiddag forsvant en seks måneder gammel jente i Göteborg. Moren lot spedbarnet ligge i barnevogna utenfor barnehagen, mens hun gikk inn for å hente et eldre søsken. Hun skal bare ha vært der inne i fem til ti minutter.

Da hun kom ut var barnevogna borte.

«Særskilt hendelse»

Det var i 14-tiden at moren kontaktet politiet, og politiet betegnet hendelsen fort som en «særskilt hendelse».

- En barnevogn forsvinner ikke av seg selv. Noen har enten flyttet den eller tatt den med seg. Vi setter inn alle ressurser, sa Peter Adlersson, politiets pressetalsperson, da saken ble kjent i svensk media.

Det ble slått full alarm. Både hunde- og hestepatruljer, i tillegg til helikoptre og politi fra andre steder i regionen, bidro i søket. Også offentlig transport og drosjer ble varslet.

Til tross for den store innsatsen, var det et tilfeldig vitne som skulle løse hele saken.

Mistenkt kvinne pågrepet

To timer seinere ble jenta funnet i god behold på en parkeringsplass tilhørende dagligvareforretningen Coop i Bäckebol, som ligger omtrent sju kilometer fra barnehagen.

- To vektere fikk et tips av et ukjent vitne som fortalte om en barnevogn. Vi ble kalt til stedet og konstaterte at det var rett vogn og at det var den savnede jenta som lå i den, sa Adlersson til Expressen.

Kort tid seinere meddelte politiet at en kvinne i 40-åra hadde blitt pågrepet, mistenkt for bortføring. Ifølge avisas fotograf på stedet, kom politiet ut med henne fra Coop-butikken.

STORE RESSURSER: Politiet satte fort inn store ressurser i søket etter den savnede jenta. Foto: Thomas Johansson/TT / NTB scanpix
STORE RESSURSER: Politiet satte fort inn store ressurser i søket etter den savnede jenta. Foto: Thomas Johansson/TT / NTB scanpix Vis mer

Slik fant de jenta

- Det var som å kjøre en kniv rett gjennom hjertet, sier vekter Torbjörn Forsberg om øyeblikket han fikk høre om bortføringen.

I et intervju med Expressen forteller Forsberg at han straks kjørte av gårde for å se etter jenta. Kort tid etterpå ringte en kollega som jobber på Bäckebol kjøpesenter. Kollegaen visste ikke hva som hadde hendt, og Forsberg informerte ham om den savnede jenta.

- Så tok det vel noen minutter, og han ringer tilbake og påstår at de har ringt fra restauranten om at de har sett et spedbarn på parkeringen, sier Forsberg.

Han fikk stoppet en politibil, og kjørte med patruljen til kjøpesenteret.

- Når vi kommer fram sitter babyen inne med restaurantsjefen og kjøkkensjefen.

Ifølge Forsberg var det kjøkkensjefen som fant babyen, da hun skulle hjem og var på vei til bilen sin.

- Det var helt utrolig, sier han.

Ukjent motiv

Den mistenkte kvinnen er en kjenning av politiet, og har vært dømt for blant annet butikktyveri og mindre narkotikaforbrytelser. For ett år siden skal hun også ha havnet i slagsmål med et par kvinnelige politibetjenter.

Hun skal også ha blitt mistenkt for å ha stjålet medisiner fra en eldre mann da hun jobbet i hjemmetjenesten for noen år siden, men hun ble frikjent i tingretten, skriver Aftonbladet.

Motivet for bortføringen er så langt ikke kjent, og politiet utelukker ikke at flere personer kan være innblandet i saken, ifølge Göteborgs-Posten.

Avisa skriver at jenta og foreldrene ble kjørt til sykehus i ambulanse for en helsekontroll. Rundt klokka 20 informerte politiet om at jenta ikke er fysisk skadd.

Så at barnet ble tatt

Göteborgs-posten har vært i kontakt med en kvinne som også har barn i den aktuelle barnehagen. Hun hevder at da hun selv skulle hente sitt barn, så hun den nå mistenkte kvinnen ta spedbarnet.

- De gikk ut gjennom grinden og jeg snudde meg rundt og kikket, ettersom vi hadde lik barnevogn. Jeg reagerte på at hun så stresset ut og at jeg aldri hadde sett henne, men da syntes jeg ikke at det var så rart, forteller hun.

Hennes fem måneder gamle sønn lå angivelig i en helt lik barnevogn, noen meter fra jenta som ble bortført.

- Det kunne like gjerne vært han som forsvant, sier kvinnen.