- Var som å se på et bilde

AUF-leder Eskil Pedersen ble ikke spesielt berørt av å se Anders Behring Breivik i rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eskil Pedersen satt på tredje rad på tilhørerbenken, da den største rettssaken i moderne norsk historie ble satt i Oslo tinghus. Han har blitt tatt tilbake til dagen der sommerleiren han ledet ble angrepet, da venner av ham ble drept og han har sett ansiktet til mannen tiltalt for terroren. Men ansiktet til Breivik vekket ikke noen sterke reaksjoner hos AUF-lederen.

- Jeg får ikke noen spesielt sterke følelser når jeg ser ham. Det er bare som å se på et bildet. De eneste jeg tenker på er vennene mine som ble drept på Utøya, sier Pedersen.

- Mangler empati Terrortiltalte Anders Behring Breivik viste tilsynelatende lite følelser da tiltalen ble lest opp, men da hans egen propagandafilm ble vist, felte han tårer. Pedersen ble ikke forbauset over innholdet i filmen som ble sensurert av mediene for å unngå å gi Breivik en talerstol.

PÅ TRYGG GRUNN:Eskil Pedersen, leder i AUF tilbake på kontoret etter en dag full av inntrykk.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TRYGG GRUNN:Eskil Pedersen, leder i AUF tilbake på kontoret etter en dag full av inntrykk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Innholdet i filmen var ikke spesielt overaskende, og at han gråt viser at han ikke evner til å ha empati for andre enn seg selv, sier Pedersen til Dagbladet.

Etter første dagen i retten føler AUF-lederen seg trygg på at dette vil bli et grundig rettsoppgjør. Etter over seks timer i rettssalen er AUF-lederen sliten av dype inntrykk. Spesielt en lydlogg der man hører telefonsamtalen til en jente som var på Utøya, grep Pedersen.

UTE AV RETTEN: Eskil Pedersen på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
UTE AV RETTEN: Eskil Pedersen på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner den jenta som ringte veldig godt. Det var tungt å høre på.

Nytt perspektiv Anders Behring Breivik er tiltalt for to terrorangrep. Dagen i retten har gitt AUF-lederen et innblikk i hvordan det var for alle som var i Oslo da det smalt en bombe ved regjeringskvartalet.

- Siden vi befant oss på Utøya opplevde vi ikke dette angrepet tett på. Ofrene fra dette angrepet har lett kommet litt i skyggen. I dag var det fint å sitte med mange av de pårørende fra regjeringskvartalet og kjenne på et samhold, sier Pedersen.

Forklaringen I morgen skal den tiltalte starte sin forklaring. Forsvarer Geir Lippestad har advart om at det kan bli en tøff forklaring å høre på. AUF-lederen tror han er så forbredt som en kan bli for en morgendagen.

- Vi blir forbredt med små drypp underveis. Fengslingsmøtet var et drypp, propagandafilmen vi fikk se i dag var et annet. Men det er klart vi kan ikke stålsette oss nok tror jeg. Det eneste en kan gjøre er å tenke at denne mannen har et helt annet verdensbilde enn oss, sier Pedersen.

FAKTA: 22.juli-rettssaken

• 22.juli-rettssaken startet 16. April, og varer i ti uker frem til 22. Juni.  

• 17.april begynner terrortiltalte Anders Behring Breivik med sin forklaring.  

• 99 personer skal vitne for aktoratet.

• 46 av disse er fornærmede fra Utøya, og 15 fornærmede er fra angrepet mot Regjeringskvartalet.  

• Dommen er ventet 20.juli i år.

Kilde: Domstol.no

- Han kommer helt klart til å forsøke å gjøre rettsalen til en politisk arena. Det vil ikke vi i AUF til å bidra til.    

FULGTE RETTSAKEN:  AUF-leder Eskil Pedersen fulgte første dagen i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FULGTE RETTSAKEN: AUF-leder Eskil Pedersen fulgte første dagen i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer