TILTALT: - Det virkelige sjokket var da jeg fikk høre at aksjespareklubben var et falsum, sa Per Sten Andersen i retten i dag.
Her er han og den tidligere samboeren Eva Karin Haugen (55) på et privat bilde for noen år siden. Foto: PRIVAT
TILTALT: - Det virkelige sjokket var da jeg fikk høre at aksjespareklubben var et falsum, sa Per Sten Andersen i retten i dag. Her er han og den tidligere samboeren Eva Karin Haugen (55) på et privat bilde for noen år siden. Foto: PRIVATVis mer

Var stolt over livsverket TA Invest - så havnet han på glattcelle

TA Invest-tiltalte Per Sten Andersen gråt i retten og bedyret at han handlet i god tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalte Per Sten Andersen fortalte i Oslo tingrett i dag om sjokket han opplevde da to politimenn for snart fem år siden kom på døra i Oslo.

- De kom i anledning aksjespareklubben, og kom for å arrestere meg. Jeg fikk beskjed om at jeg var heldig som slapp håndjern. Jeg ble kastet på glattcelle, og der skulle jeg bli i 78 timer, sa en tidvis svært beveget Andersen da han forklarte seg i dag.

Han ba om forståelse for at han kunne komme til å gråte under forklaringen.

Sjokket Andersen fortalte at han taklet det sjokket, men ikke det neste.

- Det virkelige sjokket var da jeg fikk høre at aksjespareklubben var et falsum, sa han i retten i dag.

Det skjønte han ikke. Han og samboeren hadde jo nettopp rapportert om tallene, og alt skulle være i sin skjønneste orden.

Men det var de ikke.

Oppblåste tall
Sammen med sin samboer fram til 2009, Eva Karin Haugen, er Andersen nå tiltalt for bedrageri på 341 millioner kroner, som er tapte innskudd hos TA Invest sine medlemmer.

Andersen har sagt seg skyldig i flere brudd på regnskapeloven, men ikke skyldig i bedrageri.

Tiltalen lister opp 239 sparere som har tapt alt fra noen tusenlapper til nesten 20 millioner kroner. Oppblåste tall, som viste store gevinster i aksjemarkedet, skal ha lurt medlemmene trill rundt.

Stolt av aksjeklubben Den tidligere mattelæreren Andersen erkjenner ikke straffeskyld, og skylder på sin tidligere samboer som han hevder ga ham feilaktig informasjon om investeringer og avkastning, uten at han visste om tapene i spareklubben.

Selv ga han de oppblåste tallene, som viste store gevinster i aksjemarkedet, til hundrevis av aksjeklubbmedlemmer.

I retten i dag bedyret Andersen at han handlet i god tro. 

- Jeg var stolt av aksjespareklubben. Det var et livsverk som Eva Karin og jeg hadde laget, og jeg var så glad og fornøyd med at mennesker rundt oss tjente penger og fikk en bedre livssituasjon, sa Per Sten Andersen.

- Hulket på cella Han fortalte at han tok det fryktelig tungt da det gikk opp for ham at medlemmene i aksjespareklubben - som han var så glad i - hadde tapt store penger.

- Jeg fant meg selv hulkende i et hjørne på glattcella, og det overskygget alt. Det har forfulgt meg de siste fem årene, sa Andersen.

Han fortalte at han har fått drapstrusler, og har opplevd ukvemsord og å bli spyttet etter på gata, og at det har vært vondt.

Nå håper han at behandlingen i retten skal gi ham rett.

- Ærede rett - Ærede rett, jeg ber om å bli trodd på at de tallene jeg fikk og som jeg la inn i regnearkene, de var slik som situasjonen var, sa Per Sten Andersen.

- Og tallene, hvor fikk du dem fra, spurte dommeren.

- De fikk jeg fra Eva Karin.

Eva Karin Haugens forsvarer Marianne Darre-Næss gjorde det i formiddag klart at hennes klient ikke kjøper Per Sten Andersens forklaring om at det var samboeren som hadde skylda.

Erkjenner ikke - Man var to om å drive aksjespareklubben, sa Darre-Næss.

Hun sa at hun under forsvaret vil fokusere mer på subjektiv skyld enn på objektiv skyld, og på hva Haugen visste eller skjønte der og da.

- Har hun bevisst forledet medlemmene til å innskyte kapital ved å avlevere falske rapporter og med hensikt beriket seg eller  andre, spurte Darre-Næss, som mener at svaret er nei.

- Det viktige er at hun ikke erkjenner straffeskyld og at hun ikke bevisst forledet noen, sa Darre-Næss.

Flere hundre aksjesparere investerte sparepengene sine og pansatte hus for å finansiere innskuddene sine i TA Invest.