Vår tapte frihet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at kjæresten din hver dag nøye noterte ned hvem du hadde ringt til og hvem du hadde sendt SMS til. Han noterer hvor lenge du snakker og hvor mange ganger. Han noterer også hver eneste e-post du sender. La oss si han er en gentleman, så han leser ikke innholdet. Han lover til og med å ikke se på notatene og å kaste dem etter seks måneder hvis de ikke er kommet til nytte. Likevel ville du neppe være bekvem med. situasjonen. Mange ville foreslått en passende diagnose for slik atferd. Hvorfor er vi da så avslappet når det ikke er kjæresten, men staten som nå krever den samme overvåking?

Dersom postmannen hadde begynt å notere alle brev du fikk, når du fikk dem og hvem de var fra, ville du like sikkert reagert. Men nå vil snart alle elektroniske postbud bli påbudt å gjøre akkurat det. EU har vedtatt at all telefontrafikk og all e-postkommunikasjon skal lagres i minimum seks måneder, så politiet kan ha tilgang i tilfelle alvorlig kriminalitet. Dette er blitt et EØS-direktiv. Datadirektivet vil bli norsk lov dersom ikke Norge benytter sin adgang til å reservere seg mot overvåkningsapparatet. Men det er lite sannsynlig at Norge gjør. Regjeringen har brukt tre år på å ikke ha en mening. De skulle ha bestemt seg innen mars, men alt tyder på at de vil finslipe sin ikke-mening fram til et mer bekvemt beslutningstidspunkt etter valget. Og fra den beslutningen er tatt er du og jeg og resten av Norge overvåket av et statsapparat nyforelsket i datateknologiens totalitære muligheter. Eller av et statsapparat som ikke ønsker å provosere EU med å reservere seg. Retten til fri handel er jo viktigere enn retten til et privatliv, ikke sant?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer