Var tett på å ta Mengele

Polske myndigheter var tett på å gripe «Dødsengelen fra Auschwitz - legen Josef Mengele.

TETT PÅ: Legen Josef Mengele ble berømt og beryktet for sine groteske eksperimenter på levende mennesker. Nazilegen rømte etter krigen til Sør-Amerika. Nå er det funnet dokumenter som viser at polske myndigheter på 70-tallet deltok i jakten på ham - og faktisk var tett på å kunne gripe mannen. Foto: AP
TETT PÅ: Legen Josef Mengele ble berømt og beryktet for sine groteske eksperimenter på levende mennesker. Nazilegen rømte etter krigen til Sør-Amerika. Nå er det funnet dokumenter som viser at polske myndigheter på 70-tallet deltok i jakten på ham - og faktisk var tett på å kunne gripe mannen. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Direktør Marek Lasota på Krakow-avdelingen til «Instituttet for nasjonale minner» (IPN) bekrefter i et intervju med avisa Gazeta Wyborcza at hans folk har funnet hittil ukjente dokumenter fra 70-tallet. 

IPN er en offentlig institusjon som har ansvaret for oppklaring av forbrytelser begått av nazistene eller kommunistene. IPF-etterforskere var på jakt etter navnene til alle dem som var ansatt i dødsleiren Auschwitz, da de støtte på hittil ukjente dokumenter fra 70-tallet.

- Disse viser at polske anklagemyndigheter fulgte hete spor i jakten på Josef Mengele og at de faktisk var tett på å gripe ham. Men plutselig ble jakten innstilt, forteller direktør Lasota i Gazeta Wyborcza.

Konsekvenser?
Han opplyser at IPF er i besittelse av navn på flere av dem som den gangen var involvert. — Vi kommer nå til å oppsøke dem for å utspørre dem enkeltvis om hva som egentlig førte til at de plutselig la saken til side. Det er slett ikke utenkelig at deres handlinger den gangen kan ha strafferettslige konsekvenser som ikke er foreldet, hevder Marek Lasota.

Mengele døde i Brasil etter en badeulykke i 1979. 

Han ble symbolet for de umenneskelige eksperimentene som tyske SS-leger begikk mot — først og fremst jødiske — fanger i dødsleirene. «Dødsengelen fra Auschwitz» - som Mengele ble kalt av fangene - drev sin pseudoforskning først og fremst på tvillinger. Han sto gjerne selv på rampa i Birkenau og valgte barn i alle aldre, når nye transporter med deporterte jøder ankom.

DØDSLEIREN: Josef Mengelen drepte personlig mange av sine ofre. De overlevende beskrev ham som en utpreget sadist.  (Foto:Asbjørn Svarstad)
DØDSLEIREN: Josef Mengelen drepte personlig mange av sine ofre. De overlevende beskrev ham som en utpreget sadist. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

Blant annet forsøkte Mengele å gjøre brunøyde barn blåøyde - ved hjelp av fargestoffer som etterlot ofrene blinde for livet. Han skal ha brukt opp mot 200 tvillingpar til de grusomme - og veldig ofte dødelige - eksperimentene.

Stakk til Sør-Amerika
Mannen fikk tidlig bistand av den katolske kirkes fluktorganisasjon, som hjalp ham med nødvendige dokumenter for å rømme til Sør-Amerika.

Der flyttet han rundt mellom flere stater, etter hvert som han fikk følelsen av at nazijegere var i ferd med å ringe ham inn. Josef Mengele ble kraftig paranoid, etter at SS-offiseren Adolf Eichmann i 1960 ble bortført i Argentina av israelske agenter som tok ham til hjemlandet - hvor han ble stilt for retten, dømt til døden og i 1962 hengt for sin rolle i jødeforfølgelsene.

Josef Mengele stammet fra en velstående familie, som støttet ham økonomisk gjennom hele livet.  Han hadde derfor ingen økonomiske sorger i løpet av sine mange år på flukt.

Groteske etterlatenskaper
I fjor høst ble det funnet beinrester fra 15 mennesker skjult i en vegg på det som under krigen var Keiser Wilhelm Instituttet i Berlin - der Josef Mengele hadde et kontor. 

Foreløpige undersøkelser av funnet, får forskerne til å gå ut fra at det må dreie seg om et forsøk på å bli kvitt - i en fart - rester av eksperimenter som Mengele utførte under opphold i Berlin, melder avisa Tagesspiegel.

MACHT FREI: Polske myndigheter lot plutselig de varme sporene etter Josef Mengele ligge.  Nå skal det etterforskes hva som førte til at de ikke slo til mot "Dødsenglen fra Auschwitz". (Foto:Asbjørn Svarstad)
MACHT FREI: Polske myndigheter lot plutselig de varme sporene etter Josef Mengele ligge. Nå skal det etterforskes hva som førte til at de ikke slo til mot "Dødsenglen fra Auschwitz". (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer