Var tett på å ta Mengele

Polske myndigheter var tett på å gripe «Dødsengelen fra Auschwitz - legen Josef Mengele.

TETT PÅ: Legen Josef Mengele ble berømt og beryktet for sine groteske eksperimenter på levende mennesker. Nazilegen rømte etter krigen til Sør-Amerika. Nå er det funnet dokumenter som viser at polske myndigheter på 70-tallet deltok i jakten på ham - og faktisk var tett på å kunne gripe mannen. Foto: AP
TETT PÅ: Legen Josef Mengele ble berømt og beryktet for sine groteske eksperimenter på levende mennesker. Nazilegen rømte etter krigen til Sør-Amerika. Nå er det funnet dokumenter som viser at polske myndigheter på 70-tallet deltok i jakten på ham - og faktisk var tett på å kunne gripe mannen. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Direktør Marek Lasota på Krakow-avdelingen til «Instituttet for nasjonale minner» (IPN) bekrefter i et intervju med avisa Gazeta Wyborcza at hans folk har funnet hittil ukjente dokumenter fra 70-tallet. 

IPN er en offentlig institusjon som har ansvaret for oppklaring av forbrytelser begått av nazistene eller kommunistene. IPF-etterforskere var på jakt etter navnene til alle dem som var ansatt i dødsleiren Auschwitz, da de støtte på hittil ukjente dokumenter fra 70-tallet.

- Disse viser at polske anklagemyndigheter fulgte hete spor i jakten på Josef Mengele og at de faktisk var tett på å gripe ham. Men plutselig ble jakten innstilt, forteller direktør Lasota i Gazeta Wyborcza.

Konsekvenser? Han opplyser at IPF er i besittelse av navn på flere av dem som den gangen var involvert. — Vi kommer nå til å oppsøke dem for å utspørre dem enkeltvis om hva som egentlig førte til at de plutselig la saken til side. Det er slett ikke utenkelig at deres handlinger den gangen kan ha strafferettslige konsekvenser som ikke er foreldet, hevder Marek Lasota.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer