-Vår tids Gulag

Amnesty kritiserer USA for brudd på menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke et oppmuntrende verdensbilde Amnesty presenterer i årets rapport. Myndigheter viser en tiltagende likegyldighet ovenfor menneskerettigheter. Verden etter 11. september har ikke blitt tryggere, og krigen mot terror blir brukt som påskudd for statlig forfølgelse.

- En ny agenda er satt. Begreper som frihet og rettferdighet brukes for å underbygge en politikk som spiller på frykt. Dette inkluderer forsøk på å legitimere tortur, uttalte generalsekretær Irene Khan før lanseringen i går.

USA får ris for å misbruke sin rolle som ledende stormakt.

- Når det mektigste landet i verden peker nese til et styre ved lov og menneskerettigheter, tillater de at også andre land kan begå ugjerninger.

- Guantanamo har blitt vår tids Gulag (...) Amerikanerne har gått langt for å begrense Geneve-konvensjonen, sier Khan. Hun trekker fram praksisen med å overlate mistenkte til land der tortur er tillatt.

President George W. Bush slipper selvsagt ikke unna. Amnesty påviser store sprik mellom retorikken og den faktiske politikken hans. USA er langt unna den rollen som menneskerettighetsforkjemper som landet selv påstår å ha, står det i rapporten.

Ikke alene

USA er ikke alene om forbrytelser mot menneskeheten.

Lanserte rapporten i går: Amnestys generalsekretær Irene Khan. Alle foto: Scanpix
Lanserte rapporten i går: Amnestys generalsekretær Irene Khan. Alle foto: Scanpix Vis mer

Russiske soldater kritiseres for å plyndre og voldta sivile i Tsjetsjenia, mens myndighetene i Zimbabwe skal ha unnlatt å hindre matmangelen i landet av politiske årsaker. Den internasjonale domstolen i Haag fastslo at den israelske muren gjennom Vestbredden bryter med menneskerettighetene, uten at Israel tok hensyn til det. Landet kritiseres også for tortur og for å skyte mot medisinsk personale.

Selv Sverige får gjennomgå. I tillegg til diskriminering av etniske minoriteter, reagerer Amnesty på tvangsdeporteringer av to «terror-mistenkte». Disse skal ha blitt torturert ved ankomsten til Egypt, og Sverige skal ha holdt tilbake informasjon om saken for FN.

Dessuten er det i følge rapporten «en skamplett for det internasjonale samfunnet» at ingen grep inn overfor nedslaktingen i Darfur-området i Sudan.

Håp

Men det finnes håp, sier Kahn.

Domstoler i USA og Storbritannia tar nå opp spørsmålet om fengsling uten rettssak for «terrorist-mistenkte». I Spania samlet millioner seg til protest mot bombene i Madrid, og i Georgia og Ukraina protesterte folket mot undertrykkerne - og vant.

- Myndighetenes bedrag og væpnede gruppers brutalitet blir i stadig økende grad utfordret - av rettskjennelser, press fra folket og av FNs initiativer til reform, sier Khan.


Utfordringen for menneskerettighetsforkjemperne blir å utnytte makten som ligger i det sivile samfunn og tvinge myndigheter til å holde fast ved løftene om å følge menneskerettighetene.

Og palestinerne gjør det samme: Ved å angripe sivile.
Kvinnemishandling er svært vanlig: Overalt i verden, skriver Amnesty i rapporten.
«Gulag»: Den amerikanske fangeleiren på Guantanamobasen.
Israelerne begår forbrytelser mot menneskeheten: