- Vår tids Mandela

Hele verden, bortsett fra Kina, hyller Aung San Suu Kyi etter løslatelsen.

TALTE: Aung San Suu Kyi talte i natt norsk tid for første gang etter løslatelsen. I bakgrunnen ses et bilde av Fredsprisvinneren sammen med faren hennes, Aung San, mannen som førte Burma til selvstendighet etter andre verdenskrig. Han ble myrdet da Suu Kyi var to år gammel. Foto: EPA
TALTE: Aung San Suu Kyi talte i natt norsk tid for første gang etter løslatelsen. I bakgrunnen ses et bilde av Fredsprisvinneren sammen med faren hennes, Aung San, mannen som førte Burma til selvstendighet etter andre verdenskrig. Han ble myrdet da Suu Kyi var to år gammel. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest i går, etter å ha sittet fanget siden mai 2003. Siden 1989 har hun sittet 15 år i husarrest, til tross for at hun suverent vant et demokratisk valg i Burma i 1990.

Suu Kyi vant Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Oslo for å motta prisen, i frykt for å ikke få komme tilbake til hjemlandet sitt.

En av de sterkeste støttespillerne til Suu Kyi er U2-vokalist Bono, som har vært i tett dialog med Suu Kyis familie den siste tiden. I 2001 ga bandet ut singelen «Walk On» fra albumet «All That You Can't Leave Behind» som handlet om Suu Kyis kamp for demokrati og menneskerettigheter. Singelen og albumet er forøvrig forbudt i Burma.

- Jeg føler en forsiktig glede etter løslatelsen. Forsiktig fordi hun nå er ute i verden, da er hun kanskje mer sårbar, sier Bono til CNN.

- Vår Mandela U2 og Bono har sørget for mye oppmerksomhet rundt Suu Kyis fengsling og menneskerettighetssituasjonen i Burma. Nesten hver konsert på starten av 2000-tallet ble avsluttet med «Walk On», hvor mange publikummere holdt opp plakater av Aung San Suu Kyi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer