TALTE: Aung San Suu Kyi talte i natt norsk tid for første gang etter løslatelsen. I bakgrunnen ses et bilde av Fredsprisvinneren sammen med faren hennes, Aung San, mannen som førte Burma til selvstendighet etter andre verdenskrig. Han ble myrdet da Suu Kyi var to år gammel. Foto: EPA
TALTE: Aung San Suu Kyi talte i natt norsk tid for første gang etter løslatelsen. I bakgrunnen ses et bilde av Fredsprisvinneren sammen med faren hennes, Aung San, mannen som førte Burma til selvstendighet etter andre verdenskrig. Han ble myrdet da Suu Kyi var to år gammel. Foto: EPAVis mer

- Vår tids Mandela

Hele verden, bortsett fra Kina, hyller Aung San Suu Kyi etter løslatelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest i går, etter å ha sittet fanget siden mai 2003. Siden 1989 har hun sittet 15 år i husarrest, til tross for at hun suverent vant et demokratisk valg i Burma i 1990.

Suu Kyi vant Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Oslo for å motta prisen, i frykt for å ikke få komme tilbake til hjemlandet sitt.

En av de sterkeste støttespillerne til Suu Kyi er U2-vokalist Bono, som har vært i tett dialog med Suu Kyis familie den siste tiden. I 2001 ga bandet ut singelen «Walk On» fra albumet «All That You Can't Leave Behind» som handlet om Suu Kyis kamp for demokrati og menneskerettigheter. Singelen og albumet er forøvrig forbudt i Burma.

- Jeg føler en forsiktig glede etter løslatelsen. Forsiktig fordi hun nå er ute i verden, da er hun kanskje mer sårbar, sier Bono til CNN.

- Vår Mandela U2 og Bono har sørget for mye oppmerksomhet rundt Suu Kyis fengsling og menneskerettighetssituasjonen i Burma. Nesten hver konsert på starten av 2000-tallet ble avsluttet med «Walk On», hvor mange publikummere holdt opp plakater av Aung San Suu Kyi.

- Hun er vår tids Mandela. Hun er et velsignet menneske. Hennes kamp er et symbol på det beste og verste i vår menneskelige natur, sier Bono.

Mandela satt som kjent fengslet i flere tiår i Sør-Afrika for sin motstans mot apartheidregimet. Mandela satt fengslet i 27 år og ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994, fire år etter at han ble løslatt.

Det er tredje gang Aung San Suu Kyi løslates. Sist gang hun ble løslatt var i 2002, men det endte med at hun ble arrestert igjen i mai 2003 etter at juntaens støttespillere hadde massakrert følget hennes og drept 70 mennesker.

- For at løslatelsen virkelig skal telle, må det være en utvikling mot ekte fred, sier Bono.

Tok ikke farvel med ektemannen Aung San Suu Kyi har hele tiden siden 1989 nektet å bli løslatt, med mindre det skjer uten betingelser for hennes ytrings- og bevegelsesfrihet. Hun har fått flere tilbud om å slippe fri, mot å forlate landet.

I 1999 døde Michael Aris, hennes ektemann og far til hennes barn, av kreft. Suu Kyi nektet å forlate husarresten for å besøke ham før han døde, av frykt for å ikke komme tilbake til Burma.

Håpet er nå at valget sist helg, som militærjuntaen rigget, og løslatelsen av Suu Kyi, kan føre til bedre forhold for opposisjonelle. Suu Kyis parti, Nasjonal demokratisk kraft (NDK), boikottet valget og er nå forbudt i Burma. Men dette stopper neppe heltinnas videre kamp.

HYLLER HELTINNA: U2 under en konsert i fjor. Foto: AFP
HYLLER HELTINNA: U2 under en konsert i fjor. Foto: AFP Vis mer

I natt norsk tid holdt hun sin første tale etter løslatelsen. Der ber hun folk om å holde motet og håpet oppe.

- Vær så snill å ikke gi opp håpet, det er ingen grunn til å miste motet. Selv om dere ikke er opptatt av politikk, vil dere måtte forholde dere til politikken, sa Suu Kyi, som også sier at hun ikke bærer på aggresjon mot militærjuntaen.

- Jeg er ikke sint på menneskene som holdt meg innelåst. Sikkerhetstjenesten behandlet meg bra. Nå ber jeg dem om også å behandle folket bra.

- Svømmer i kinesiske penger Burma-ekspert Thant Myint-U sier til New York Times at Burma er et annet land enn da Aung San Suu Kyi ble fengslet første gang i 1989.

- Burma er ikke lenger like isolert og lukket som det var for ti eller 20 år siden. Landet er svært komplekst, og jeg tror vi kan slå fast at de neste to-tre årene utvilsomt er de viktigste i Burmas historie. Dette er det største vannskillet i Burmas historie på en generasjon, sier Myint-U.

Kina er Burmas viktigste handlespartner, og eksperter sier at militærjuntaen ikke hadde overlevd uten storebrorens støtte. Et gammel burmesisk ordta er «Når Kina spytter, svømmer Burma».

- MIN HELT: Barack Obama kaller Aung San Suu Kyi sin helt. Foto: EPA
- MIN HELT: Barack Obama kaller Aung San Suu Kyi sin helt. Foto: EPA Vis mer

Nettopp milliardene med dollar som Burma svømmer i gjør at militærjuntaen føler seg tryggere.

- Den største forskjellen er at regimet svømmer i penger og er mye mer selvsikre enn de var tidligere, sier den australske burmaeksperten, Sean Turnell.

Hylles av - nesten - alle En unison vestlig verden hyllet i går løslatelsen. Også India ønsket den velkommen, men fra Kina er det foreløpig stille. På det statlige nyhetsbyrået Xinhuans nettsider, er det kun en melding om løslatelsen.

I saken står det at generalen som leste opp løslatelsen for Suu Kyi var «ekstremt godt fornøyd med å se hennes gode helsetilstand», samt at både militærjutaen og Aung San Suu Kyi ønsker en fredelig utvikling i landet.

President Barack Obama kalte Suu Kyi «sin helt» i går, mens vår egen Jens Stoltenberg twitret at han var svært glad for løslatelsen, og at Norge støtter hennes friheter som hun har rett til.

- Jeg er gladere enn om jeg hadde vunnet i lotteriet. Men dette er bare begynnelsen, ikke slutten. De politiske fangene sitter fortsat fengslet, alle dem må slippes fri, sier en eldre kvinne som var med å hylle Aung San Suu Kyi i natt.

Så gjenstår det å se om de 2100 andre politiske fangene også løslates.