Vår tids største leder

Les Kjell Magne Bondeviks minneord om Nelson Mandela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nelson Mandela var vår tids største internasjonale leder. Gjennom sin årelange kamp for demokrati og menneskerettigheter, og et lederskap preget av forsoning mellom tidligere motstandere, satte han et eksempel til etterfølgelse.

Mandela og hans støttespillere kjempet en rettferdig kamp mot diskriminering på grunn av hudfarge og etnisitet. Mandela ble tidlig en lederskikkelse, og nedla et stort personlig offer i sin kamp.

Som utenriksminister hadde jeg gleden av å ta imot Mandela våren 1990 da han kom til Norge noen få måneder etter at han var løslatt fra 27 år i fengsel.

Dette var flere år før han ble president. Han kom for å delta på en internasjonal konferanse om «Hatets anatomi», hvor han skulle føre en dialog med en representant for det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika. Jeg ventet å møte en mann som med god grunn ville være preget av bitterhet og hevnlyst.

Men i de minuttene vi hadde i bilen fra Fornebu flyplass inn til Oslo sentrum snakket han bare om forsoning og at han ville bygge opp igjen Sør-Afrika sammen med de hvite. Hans dialog på konferansen var preget av det samme.

Enda viktigere: Han viste gjennom sine år som president at han praktiserte det han lærte. Han lot den siste apartheid-president Frederik W. de Klerk bli sin visepresident, og trakk de hvite med i styringen av landet selv om hans parti, ANC, hadde et solid flertall. Slik la han grunnlag for gjenoppbygging, samarbeid og forsoning, noe som kan stå som et eksempel for andre statsledere. Dessverre er det altfor mange som i stedet er preget av kulturen «the winner takes it all», noe som ofte fører til konflikter.

Mot slutten av sin presidentperiode, kom Mandela på statsbesøk til Norge tidlig i 1999. Under besøket på Statsministerens kontor hadde de ansatte stilt seg opp der han skulle gå på vei inn til møterommet for å få et glimt av denne historiske personen. Mandela stoppet opp og hilste på alle, og de fikk en uforglemmelig opplevelse. En leder for de store folkemengder, og for møter med enkeltmennesker.

Siste gang jeg opplevde Mandela, var under hans besøk til Norge i 2005 i forbindelse med en fredskonsert i Tromsø. Han ble hyllet som den store leder han var, ikke bare for Sør-Afrika, men for en hel verden. Han var vår tids største internasjonale leder. Den beste måten vi kan hedre hans minne på, er å følge hans eksempel og arbeide for demokrati og menneskerettigheter, forsoning og fred.

VISER VEI: President Nelson Mandela på statsbesøk i Norge i 1999. Han møtte statsminister Kjell Magne Bondevik på statsministerens kontor. Bondevik viser Mandela utsikten fra over Oslo.
Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX
VISER VEI: President Nelson Mandela på statsbesøk i Norge i 1999. Han møtte statsminister Kjell Magne Bondevik på statsministerens kontor. Bondevik viser Mandela utsikten fra over Oslo. Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer