- Vår tillit er svekket

For første gang sier Høyre at deres tillit til justisministeren er svekket. - Det er ikke valgfritt å svare Stortinget, sier Sveinung Stensland (H). Han tror ikke lenger at Emilie Enger Mehl gir Stortinget den fulle sannheten.

KINA: Justisminister Emilie Enger Mehl har brukt den kinesisk-eide applikasjonen Tiktok for å nå ut til et yngre publikum. Men har hun brukt jobbtelefonen? Og hvorfor er det problematisk? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vår tillit til Emilie Enger Mehl som justisminister er svekket. Denne saken vitner om en statsråd som ikke forstår alvoret av situasjonen, sier Høyres Sveinung Stensland.

Sentrale kilder kunne nylig bekrefte overfor Dagbladet at Emilie Enger Mehl (Sp) har hatt den kinesiske appen TikTok på regjeringstelefonen.

Dette strider mot Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) egne råd for mobilbruk i tjenesten, ifølge ekspertisen, og gjør at Høyres tillit til landets justisminister altså er svekket.

Dersom flertallet i Stortinget ikke har tillit til en statsråd, må vedkommende ta sin hatt og gå.

Årsak 1: Nedlastingen

Justispolitisk talsperson for Høyre, Sveinung Stensland, sier at det er tre forhold som gjør saken svært alvorlig i hans øyne:

- For det første har Mehl ukritisk lastet ned en kinesisk app på en telefon hun bruker i sitt virke som statsråd. Det er i seg selv problematisk, fordi vi vet at kinesiske myndigheter innhenter informasjon fra kinesiske selskaper til etterretningsformål, sier Stensland til Dagbladet.

Emilie Enger Mehl er forelagt Stenslands kommentarer, men har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Hun har ikke selv bekreftet at hun hadde den kinesiske appen på jobbtelefonen.

HAR FÅTT NOK: Høyres Sveinung Stensland sier partiet hans har svekket tillit til Emilie Enger Mehl etter Dagbladets saker. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR FÅTT NOK: Høyres Sveinung Stensland sier partiet hans har svekket tillit til Emilie Enger Mehl etter Dagbladets saker. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

TikTok samler inn store mengder data fra brukere, og denne informasjonen går så videre til kinesiske myndigheter.

Sikkerhetseksperter har tidligere fortalt Dagbladet at det er «hårreisende» at en statsråd har TikTok på jobbtelefonen. MDG-lederen sammenliknet nylig Mehl-saken med skandalen som kostet Per Sandberg jobben som fiskeriminister.

Årsak 2: Ingen svar

Som Dagbladet nylig skrev, har Frp alene forsøkt å få skriftlige og muntlige svar fra Mehl 11 ganger. En statsråd har plikt å svare Stortinget, men Mehl har aldri besvart spørsmålet om hun har TikTok på jobbtelefonen.

Og dét er den andre grunnen til at Høyre nå sier deres tillit til Mehl er svekket.

- For det andre har hun ikke vært åpen overfor Stortinget om feilgrepet sitt. Vi har gjentatte ganger stilt henne spørsmål om saken, men har bare fått unnvikende svar, sier Sveinung Stensland.

Han legger til:

- Det er ikke valgfritt for statsråder å svare Stortinget,

Årsak 3: Bekvemmelighet

Og så til det tredje punktet: Det dreier seg om årsaken Mehl har oppgitt når hun har latt være å svare Stortinget. Justisministeren har fortalt at hun av sikkerhetshensyn ikke kan svare.

Dette begynner Stensland nå ha vondt for å tro. Høyre-toppen antyder at det snarere er bekvemmelighetshensyn som er årsaken. Da har Emilie Enger Mehl i så fall ikke gitt Stortinget sannheten.

- For det tredje, og det jeg mener er det mest alvorlige, har Emilie Enger Mehl som justis- og beredskapsminister unnlatt å svare på spørsmål fra Stortinget på grunn av angivelige sikkerhetshensyn. Det er vanskelig å se hvilke sikkerhetshensyn hun her legger til grunn, ettersom både statsministeren og andre statsråder i denne regjeringen har kunnet avklare sin TikTok-bruk, sier Stensland.

Støre svarer

Dagbladet har spurt samtlige statsråder om de har hatt TikTok på telefonen de bruker i tjeneste. Samtlige har svart, bortsett fra to statsråder, Mehl og hennes partileder Trygve Slagsvold Vedum

Alle statsråder, bortsett fra Mehl og Vedum, kan altså svare på spørsmålet, uavhengig av eventuelle sikkerhetsvurderinger

- Det er viktig at Stortinget kan ha tillit til at når Norges justisminister unnlater å dele relevant informasjon av sikkerhetshensyn, så er det faktisk av sikkerhetshensyn og ikke bekvemmelighetshensyn. Slike unnamanøvre svekker hennes troverdighet, sier Sveinung Stensland.

I første versjon av saken skrev Dagbladet «Emilie Enger Mehl er forelagt Stenslands kommentarer, men har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Hun har ikke selv bekreftet at hun hadde den kinesiske appen på jobbtelefonen, men Dagbladet har sett dokumentasjon på dette.» Siste setning er fjernet. Det riktige er at Dagbladet er kjent med at Mehl hadde den kinesiske appen på jobbtelefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer