Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vår tillit til regjeringspartiene er svekket når det gjelder forlik

Ap er ikke villige til å inngå kompromisser når det gjelder fordelingsprofilen i skattereformen.

MISNØYE: Flere i Ap forteller at det er misnøye i partiet knyttet til hvordan regjeringen har håndtert tilliten de har fått fra tidligere forlik - og da spesielt asylforliket. Her er partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen da de presenterte Arbeiderpartiets forslag til skattereform i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MISNØYE: Flere i Ap forteller at det er misnøye i partiet knyttet til hvordan regjeringen har håndtert tilliten de har fått fra tidligere forlik - og da spesielt asylforliket. Her er partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen da de presenterte Arbeiderpartiets forslag til skattereform i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vil vise seg hvor krevende det blir å komme til enighet, men vi har vært helt tydelige på at vi ikke er villige til å svekke fordelingsprofilen, sier Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til Dagbladet.

Mens flyktningkrisa får mye fokus i media, så foregår det svært viktige forhandlinger på Stortinget. I disse dager jobbes det nemlig med både en skattereform og et grønt skatteskifte. Dette er to separate prosesser, men de henger tett sammen.

Samlet vil disse forhandlingene få konsekvenser for både din privatøkonomi, arbeidsmarkedet, sysselsetting og i hvilken grad næringslivet vil klare å omstille seg til mer bærekraftig industri og næring.

Vil unngå smutthull Blant de særlig krevende punktene i skatteforliket er nivået på kutt i selskapsskatten og formueskatten, samt innretningen på skattereformen. Altså hvem som skal sitte igjen med regninga - eller fordelingsprofilen som det også kalles.

Regjeringens tilnærming er å kutte selskapsskatten og inntektsskatten fra 27 til 25 prosent i 2016, med sikte på en videre reduksjon til 22 prosent i 2018, mens Ap vil stoppe på 23 prosent.

LES OGSÅ: Dette er hovedpunktene i Ap's reformforslag.

Når det gjelder fordelingsprofilen så vil ikke Marthinsen gå i detalj på akkurat hvor smertegrensen går, men etter det Dagbladet forstår vil Ap jobbe for et så detaljert forlik som mulig - for å unngå at regjeringen skal kunne finne smutthull i avtalen.

Dagbladet har snakket med flere i Ap som er tett på prosessen, og de forteller at det er misnøye i partiet knyttet til hvordan regjeringen har håndtert tilliten de har fått fra tidligere forlik - og da spesielt asylforliket.

Det toppet seg særlig for Ap da Nikolai Astrup (H) gjestet Politisk kvarter 19. januar, og sa at Ap gjemte seg bak forlik framfor å flagge egen politikk.

- Svekket tillit - Siden 2013 har Ap bedt om hele ti forlik, men ikke fremmet politiske løsninger på disse områdene. Det er nærliggende å tolke dette som mangel på egen politikk, sa Astrup da.

Nå kommer Ap med en oppfordring til regjeringspartiene om å være ansvarlige.

- Vi har gått inn i forlik fordi det har vært nødvendig for å sikre stabilitet og gi regjeringen mulighet til å gjøre grep i en krevende situasjon for landet. Astrups utspill ble tatt dårlig i mot hos oss, og svekket vår tillit til regjeringspartiene når det gjelder forlik. Det vil være svært uheldig om dette kompliserer arbeidet med nytt skattesystem, og skaper usikkerhet for folk og bedrifter. Her må alle partiene være sitt ansvar bevisst, sier en Ap-kilde til Dagbladet.

- Vær konstruktiv Høyre vil ikke kommentere Arbeiderpartiets svekkete tillit direkte, men oppfordrer alle parter til en konstruktiv tilnærming:

- I den situasjonen norske bedrifter står i nå er det viktig at alle partier inntar en konstruktiv holdning til samarbeid om et skattesystem som legger til rette for vekst og nye arbeidsplasser i Norge. Vi er glad for at Ap ønsker å inngå forlik om et bedre skattesystem, sier Nikolai Astrup (H).