SPIONSIKTET: Mikhail Botsjkarev ble framstilt for videre varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag. Han nekter straffskyld og krevde seg løslatt. Etter fengslingsmøtet kommenterte han saken overfor norsk presse.Video: Hans-Martin Thømt Ruud / Dagbladet Vis mer Vis mer

Mikhail Botsjkarev

Var tre dager i Norge før han ble pågrepet: - Snakker med sin kone fra fengselet

Russiske Mikhail Botsjkarev (51) kom til Norge som statsansatt onsdag 19. september. To dager seinere fikk han ikke forlate kongeriket.

Dagbladet får opplyst at spionsiktede Mikhail Botsjkarev (51) fra Russland ankom Oslo og Norge onsdag 19. september. Han skal ikke ha beveget seg utenfor hovedstaden utenom reisene til og fra Oslo Lufthavn. Fredag 21. september ble han pågrepet på flyplassen da han skulle forlate Norge. Han ble siktet for spionasje. Torsdag ble han varetektsfengslet i to nye uker. Han nekter straffskyld.

Politiets sikkerhetstjeneste mener Botsjkarevs oppførte seg mistenkelig under et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel». Botsjkarev er ansatt seniorrådgiver i departementet for informasjonsteknologi i Det russiske føderasjonsrådet i Dumaen.

SPIONSIKTET: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) ble fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Video: Hans-Martin Thømt Ruud / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Filmet på Stortinget

I forbindelse med fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går, kommenterte han for første gang siktelsen mot seg selv.

- Jeg gjorde ikke noe mistenkelig. Jeg oppførte meg som jeg alltid gjør, og tok opptak av de forskjellige framførelsene, sa han til pressen.

Han delte ikke detaljer i sine bevegelser, men han har heller ikke fullt innsyn i mistankegrunnlaget mot ham. Etter fengslingen var han skuffet.

- Påtalemyndigheten forsøker å finne en svart katt i et svart rom hvor det ikke er noe katt. Jeg har gitt politiet alle nødvendige koder for å komme inn i mine elektroniske innretninger. Uansett om jeg ble satt fri, så ville min ting vært hos politiet. Jeg har ingen mulighet til å påvirke noe som helst her, sa 51-åringen.

Snakker med kona

Den siste to ukene i norsk varetekt i Oslo fengsel synes han lite om.

- Det er ikke akkurat noe Hilton-hotell, sa han til pressen.

Botsjkarev sitter med såkalt brev- og besøkskontroll i varetektsperioden. Det betyr at han kan motta telefoner, brev og besøk, men at det skjer under kontroll. Siktedes forsvarer, advokat Hege Aakre, bekrefter overfor Dagbladet at siktede har kontakt med sin familie hjemme i Moskva.

- Han har snakket med sin kone. Men det har selvsagt skjedd under streng kontroll, sier Aakre, som ikke ønsker å kommentere detaljer i samtalene.

NEKTER STRAFFSKYLD: Mikhail Botsjkarev (51) snakker med sine kone fra varetekt i Oslo fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Mikhail Botsjkarev (51) snakker med sine kone fra varetekt i Oslo fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Russland raser

Botsjkarev har også fått besøk av russiske diplomater, ifølge russisk UD.

- Russiske diplomater i Oslo holder kontakt med Botsjkarev. Sammen med hans advokater, gir de ham all mulig assistanse for å beskytte hans rettigheter og interesser, sier talsperson Maria Zakharova for russisk UD, ifølge en melding videreformidlet av det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russland raser mot Norge og den videre varetektsfengslingen av deres statsborger, og kaller spionsiktelsen for utpressing fra norsk side, i et forsøk på å få løslatt Frode Berg som sitter spionsiktet i russisk varetekt.

- Vi forlanger at alle falske anklager mot Botsjkarev blir droppet og at han blir løslatt så raskt som mulig, sier Zakharova.