Var usikker på framtida i 2000

Pavens testament ble offentliggjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2000, sterkt redusert av sykdom, skrev pave Johannes Paul II en passasje i sitt åndelige testament der han viser at han er usikker på hvor lenge han skulle fortsette som pave. Han ba om råd fra Gud.

- Jeg håper Han (Gud) hjelper meg å forstå til hvilket tidspunkt jeg skal fortsette i denne tjenesten som han kalte meg til den 16. oktober 1978, skrev paven ifølge Reuters.

Testamentet ble gjort offentlig for pressen i dag. Allerede i går kunngjorde Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls at testamentet ikke avslørte hvem som var den hemmelige kardinalen paven utnevnte.

Johannes Paul II har skrevet på testamentet gjennom årene han har vært pave. Allerede 5. mars 1982, året etter at han overlevde et attentatforsøk, skriver han om stedet der han skulle begraves. Han sier at han vil at kardinalene skal «tilfredsstille så langt det lar seg gjøre» ønskene til kardinalen av Krakow og de øvrige polske biskopene.

To år seinere spesifiserte han at kardinalene ikke lenger var forpliktet til å spørre de polske biskopene om deres syn på begravelsen.

Paven takket den romersk-katolske kirke, andre religioner - og spesielt jødene, kunstnere, vitenskapsmenn og politikere for støtten gjennom hans virke som pave.

SKREV OM DØDEN: Helt siden attentatforsøket mot ham i 1981 skrev Pave Johannes Paul II mye om sin egen død. Han ba blant annet om å bli begravet i jorden og ikke en krypt.