Var ute etter 50 millioner

Norgeshistoriens mest brutale ran var over på 25 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO: (Dagbladet): Ut fra to biler strømmet det svartkledde menn med finlandshetter og hjelmer. De bar våpen, redskaper og stige.

Mennene som ranet Norges Bank i Stavanger og drepte politimannen Arne Sigve Klungland i går morges var ute etter 50 millioner kroner.

Dagbladet får fra kilder i det kriminelle miljøet bekreftet at kommandoranerne var på jakt etter et slikt beløp fra Norsk Kontantservice AS i Stavanger. Kilder mener ranerne fikk med seg en rekordsum, trolig over 30 millioner kroner.

I så fall er det norgeshistoriens største ran.

Kilder i politiet og i det kriminelle miljøet er sikre på at ranerne i lang tid har spanet i nærområdet. Ranerne hadde inngående kjennskap til hele Norges Bank-kvartalet i Stavanger. I en meget velorganisert operasjon tok de seg inn i nabohuset, før de banet seg vei til banken via bakgården.

Dagbladet har snakket med et vitne som kom forbi Handelens Hus på samme tid som ranerne, like etter klokka 08.00.

- Det kom to biler, som det strømmet menn ut av. De var mange flere enn seks, alle kledd i svarte kjeledresser og finlandshetter. Noen hadde hjelmer på også. De hadde med seg masse våpen, redskaper og stiger som de bar ut av en svart kassebil og tok med seg inn i Handelens Hus, sier kvinnen, som vil være anonym.

- Jeg tittet bort på dem mens jeg gikk forbi, men de enset ikke meg. De hadde tydeligvis sine oppgaver. Det så kjempeproft ut, sier et rystet øyenvitne. Hun fortsatte opp på Bankplassen, hvor hun hørte de første skuddene.

Automatiske dører

Fra flere ansatte i Handelens Hus får Dagbladet bekreftet at ranerne tok seg inn den veien. Hoveddørene åpnes automatisk av en tidslås klokka 08.00. Via ei trapp og ei branndør kom de seg ut i en takhage. Herfra tok de seg ned til en liten, innestengt bakgård som tilhører Norges Bank-bygget. Fasaden mot bakgården er laget av glass. Ranerne knuste vinduet, sannsynligvis med slegga som lå igjen blant glasskårene. Bankhvelvene befinner seg i denne etasjen.

Like etter klokka 08.00 sto tannlege Geir T. Førland og laget kaffe på lunsjrommet, som vender ut mot takhagen. Da hørte han et smell som kan ha kommet fra bankbygget. En annen person i huset beskriver lyden som en serie på tre sprengladninger. Like etter så han ranerne komme opp fra bankbygget. Med ransutbyttet mellom seg løp de over takhagen og inn i Handelens Hus igjen.

- De løp rett forbi her og lempet på store gymbager. Jeg trodde det var politifolk som hadde øvelse. Jeg tenkte på å gå ut og se hva det var. I ettertid er jeg veldig glad for at jeg ikke gjorde det. Da jeg fikk høre hva som hadde skjedd, ble jeg ganske skjelven, sier Førland.

Skuddveksling

En annen ansatt i bygget så ranerne idet de kom ut med bagene. Vitnet fant 200-lapper på bakken etterpå.

På utsiden var det flere skuddvekslinger, og ifølge flere øyenvitner hadde ranerne to vakter: en på Bankplassen og en nede på Obstfelders plass. En forbipasserende syklist skal ha blitt stanset og lagt i bakken. Ranerne skyter mot politibilene og politiet gjengjelder ilden. Politiet tror at en av ranerne ble skadd.

- Ranerne hadde en intens skuddløsning. Det vil man kunne se på de omkringliggende bygningene, sier politimester Olav Sønderland.

- Hele operasjonen tok 20- 25 minutter. Ranerne holdt politiet på avstand. Det viser hvor stor styrke de hadde.

En av ranerne legger en politimann i sivil i bakken. Mens raneren står over politimannen, skyter og dreper han polititjenestemannen Arne Klungland som sitter i kommandobilen i Kongsgata.

Jakten

Med bilene fulle av ransutbytte skjøt ranerne vilt rundt seg med automatvåpen da de stakk av fra åstedet. Folk kastet seg nedover Torgtrappene. Andre la seg flate på bakken.

De minst åtte gjerningsmennene suste av gårde i tre biler, en Range Rover, Saab og Ford. Alle kjøretøyene er rapportert stjålet før jul, og ble påsatt skilter som ble stjålet i et nabolag på Tåsen i Oslo natt til 1. april.

Mens ranerne raser over Domkirkeplassen, blir det avfyrt flere skudd ut av bilenes vinduer. Ett prosjektil knuser ei rute i Norges Bank-byggets tredje etasje. Andre skudd treffer Sparebank1-bygget like ved. Ei tredje kule går inn i Hennes & Mauritz-bygget midt imellom. Det flatklemte prosjektilet ble liggende ved føttene til ei utstillingsdokke.

- Publikum var i fare hele tida, konstaterer politimester Olav Sønderland.

Ventet på de andre

Øyenvitner forteller at Range Roveren kjørte først. Ved Romsøegården i Haakon VIIs gate stoppet den et øyeblikk for å vente på de to andre, som dunket borti hverandre på vei bort fra bankbygget. Flere forbipasserende har hørt at det kom en skrapelyd fra Saaben, angivelig fordi den ene støtfangeren slepte ned i asfalten.

Her kom det til nye skuddvekslinger. Forbipasserende som gikk i Torgtrappene kastet seg ned i frykt. To syklister som passerte, stupte i asfalten for å unngå å bli truffet.

Et vitne Dagbladet har snakket med, observerte de tre fluktbilene noen minutter seinere i Kannikgata, i nærheten av Kannik skole.

- Hadde det ikke vært skolefri, kunne det blitt en rein massakre av skolebarn i undergangen i Solagata, forteller Stavanger-mannen, som ønsker å være anonym. Dramaet har satt dype spor. Han er sjokkert og frykter eventuelle represalier.

- For meg var det sjokkerende hvor profesjonelt det virket. Dette var ikke ungdommelig hasardiøs kjøring, men nærmest eskorteliknende kjøring, nærmest som en militærkolonne, sier han.

Presisjonskjøring

Mannen skulle et ærend og var på vei opp Kannikgata da den første bilen kom i full fart.

- Bilen kom i meget høy fart gjennom boligområdet. Jeg trodde først det var en biltyv. Men den var fulgt av to andre biler. Dette var presisjonskjøring! De satte kursen mot Solagata. Dette er en blindvei, så de må ha hatt gode stedskunnskaper.

Bilene raste gjennom undergangen som er beregnet på fotgjengere og syklister.

- Underveis kastet de ut såkalte spikerstjerner, spisse nagler som er tvinnet sammen, forteller Dagbladets vitne. Han ble fryktelig nervøs og fulgte etter bilene ned i undergangen:

- Jeg var redd det kunne være folk der og ville sjekke om noen kunne ha kommet til skade.

BRUTALT: Store politistyrker jaktet i går på de som ranet Norges Bank i Stavanger og drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Politiet har fortsatt få spor å gå etter.