Var uten mat i ei hel uke

Den 79 år gamle kvinnen lå i leiligheten uten mat hele påskeuka. I går slo to eldre kvinner i oppgangen i alarm. Brannvesenet brøt opp døra i bygården på Majorstua i Oslo, og fant den radmagre kvinnen i senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboene Reidun Bergh (75) og Etel Eek (66) forteller at de søndag forsøkte å varsle Røde Kors, men fikk ikke svar på gratislinja som var annonsert i avisene.

I går morges ringte de Frelsesarmeen, som ikke kunne gjøre noe så lenge ingen lukket opp. Fra klokka ni til ett på formiddagen i går var to politimenn, to brannmenn, to sykepleiere og to ambulanseførerer i sving. Alt fordi 79-åringen ikke har hjemmehjelp og er avhengig av at naboene handler mat for henne.

- Tilfeller som dette har vi dessverre støtt på flere ganger, sier sykepleierkonsulent Dag Rune Øyulvstad ved legevaktas nødhjelpsteam i Oslo.
Vedkommende som hadde tatt på seg å kjøpe mat skulle på ferie. Ved en misforståelse fikk ingen andre i oppgangen rede på dette.

Smør i kjøleskapet

- Da jeg skjønte at hun hadde ligget siden forrige tirsdag uten mat, begynte jeg å ringe og banke på døra. Etterhvert skrek jeg, sier Etel.

Hun og samboeren Reidun forteller hvor tynn kvinnen var da hun ble båret ut.

- Hun var så tynn. Det var bare beina igjen. Hun hadde ikke krefter igjen. Hun hadde litt smør i kjøleskapet. Det var alt.

Kvinne slukte fire glass melk og fire brødskiver som Etel og Reidun hadde smurt - så bar det rett på Lovisenberg diakonale sykehus.

Foruten å grue seg til å bli avhengig av det samme hjelpeapparatat, spør de to nabokvinnene seg - etter å ha merket seg at det tok fire timer for brannvesenet å bryte seg inn hos kvinnen:

- Hvorfor ansetter de ikke i stedet en av disse innbruddstjuvene?