- Var veldig nær å få til en frivillig utlevering av siktede

Seks år siden den norske studenten Martine ble drept i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen er det seks år siden studenten Martine Vik Magnussen ble drept i London, 23 år gammel.  Martines far Odd Petter Magnussen mener norske myndigheter ikke har gjort nok i saken der den antatte gjerningsmannen flyktet til sitt hjemland Jemen.

- Jeg vil starte med å gi det jeg kaller en kronologisk odysse i norsk unnfallenhet og hvorfor det er blitt slik, sa Magnussen da han åpnet en pressekonferansen klokka 11 i dag.

- Jeg har brukt 60 prosent av min tid på å få UD til å engasjere seg overfor Jemen i saken, sier han videre.

Møtte to ministere Magnussen mener norske myndigheter - både den forrige og den nåværende regjeringen - ikke har gjort nok i saken.

- Jeg har gitt utallige forslag og vinklinger på hvordan dette kan gjøres innenfor Utenriksdepartementets handlingsrom, det skjer fortsatt ikke noe, hevder han.

I slutten av februar møtte Magnussen den nåværende utenriksministeren og justisministeren i et 30 minutter langt møte. Det var det første møtet han hadde med de to etter regjeringsskiftet.

- Etter det har jeg ikke hørt noe fra UD, sier han.

Ifølge Magnussen har målet lenge vært å få til en løsning der Jemen utleverer Farouk Abdulhak, den jemenittiske borgeren som er siktet for Martine-drapet, frivillig.

En av dem som har arbeidet for å få til dette har vært tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han har blant annet hatt direkte kontakt med den siktedes far, en styrtrik milliardær fra Jemen.

- På et tidspunkt da Kjell Magne Bondevik hadde kontakt med den siktes far hadde 80 prosent sannsynlighet for å få til en etisk løsning der han utleverte seg frivillig, mener Magnussen.

En av grunnene til at dette forsøket kollapset mener Magussen var at presset fra norske myndigheter uteble.
- Manglet press Ifølge Magnussen er det vanskelig innen britisk lovgivning å utøve press på Jemen for å få til en utlevering fordi man da risikerer at straffesaken mot drapssiktede må frafalles. Han mener derfor Norge må utøve dette presset, i form av sanksjoner og markeringer overfor Jemen.

- Manglende norsk press mot Jemen ble tidlig notert og har nok gjort situasjonen så behagelig at vedkommende nå til og meg giftes bort, sier Martines far med henvisning til en nyhet om at milliardærsønnen Farouk Abdulhak for kort tid siden har giftet seg.

Han kommer med flere eksempler der han mener Norge hadde muligheten til å utøve press på Jemen, men lot være gjøre det. Blant annet mener han at en asylsøker fra Jemen som fikk avslag, burde fått bli.

- Saken sender et signal om at Norge ikke bryr seg så mye om Jemen, mener Martines far. 

Farouk Abdulhak er ettersøkt internasjonalt for drapet på Martine London i 2008. Han flyktet rett etter drapet til hjemlandet Jemen, der han siden har levd beskyttet av sin styrtrike far.

Verken Norge eller Storbritannia har utleveringsavtale med Jemen, og britisk politi har ikke klart å overtale Jemen til å utlevere ham. Abdulhak skal ha giftet seg i i Jemen i slutten av februar.

- Det faktum at mistenkte velger å leve sitt liv i Jemen som om intet er skjedd, føles jo veldig provoserende, sier Magnussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer