<strong>BOKAKTUELL:</strong> Forfatter og journalist i The Guardian, Luke Harding, har skrevet bok en av verdens mest ettersøkte menn, Edward Snowden.  . Foto: Benjamin A. Ward
BOKAKTUELL: Forfatter og journalist i The Guardian, Luke Harding, har skrevet bok en av verdens mest ettersøkte menn, Edward Snowden. . Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

- Var villig til å dø

Edward Snowden sa farvel til kjæreste, trygg jobb og tjenestebolig på Hawaii for å følge sin overbevisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den da 29 år gamle Edward Snowden hadde et liv mange drømmer om. Han bodde sammen med kjæresten i et blåmalt trehus på idylliske Hawaii, et sted han selv omtaler som paradis. Han hadde en spennende jobb, god lønn og gode karrieremuligheter.

Til tross for sin unge alder hadde han allerede landet prestisjejobber for CIA i Genève i Sveits og for National Security Agencys (NSA)i Japan og nå på Hawaii.

I dag er han ufrivillig fast i Russland hvor han har fått et midlertidig asyl. Hvis han forlater Russland vil han mest sannsynlig bli arrestert og utlevert til USA. Hvis han returnerer til hjemlandet venter trolig flere tiår i fengsel.

I boka «Snowden-filene» forsøker The Guardian-journalisten Luke Harding å fortelle hva som førte til at 29-åringen med viten og vilje handlet slik at han i dag er en av verdens mest ettersøkte menn ved å lekke flere titalls tusen hemmeligstemplede dokumenter fra de hemmelige tjenestene i USA. 

Villig til å dø - Han gjør dette av personlig overbevisning. Da han traff min kollega fra The Guardian første gang, på et hotellrom i Hong Kong, sa han at han var forberedt på å dø for dette. Jeg tror han mente det, sier Luke Harding til Dagbladet.

Harding har selv vært en del av reporterne fra den britiske avisa som først fikk tilgang til de hemmelige filene fra Edward Snowden.  5. juni i fjor publiserte de den første artikkelen basert på Snowden-filene. Artikkelen beskrev hvordan NSA innhentet telefonlogger fra millioner av amerikanske telefonkunder.

Etter dette har avisa, og en rekke aviser verden over, skrevet utallige artikler om overvåking av vanlige borgere og statsledere basert på Snowden-filene.

- Jeg ville løyet hvis jeg sa at dette ikke var spennende. Jeg jobbet også med Wikileaks, så jeg har sett hemmeligstemplet dokumenter før, men dette var på et helt annet nivå. Graderingen var ikke bare topp hemmelig, det var et helt nytt nivå for hemmeligstempling som vi ikke kjente til, forteller journalisten.

Mystisk e-post
Det var Hardings kollega Glennn Greenwald som først kom i kontakt med Snowden. Det startet med en mystisk e-post fra en anonym avsender på vårparten i fjor, forteller Harding i boka.

«Jeg er en betrodd ansatt i etterretningstjenesten,» skrev den ukjente avsenderen. Som i en spionfilm møttes de flere måneder senere på et hotell i Hong Kong. Snowden hadde forlatt kjæresten, jobben og hjemlandet for å følge sin overbevisning.

- Har han oppnådd det han ønsket?

- Han sa at han gjorde dette fordi han ønsket debatt. Han har ført til debatt over hele verden. Sånn sett har det vært en spektakulær suksess, sier Luke Harding.

<strong>- IDEALIST:</strong>  Forfatter Luke Harding sier Edward Snowden (bildet) er en idealist som var villig til å dø for å avsløre den massive overvåkningen han var vitne til.  Foto: AP Photo
- IDEALIST: Forfatter Luke Harding sier Edward Snowden (bildet) er en idealist som var villig til å dø for å avsløre den massive overvåkningen han var vitne til. Foto: AP Photo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer