- Vår vurdering bygger på politiets eget planverk

Alexandra Bech Gjørv: - Kommisjonen var godt besatt.

AVVISER POLITIFAGLIG KRITIKK:   Alexandra Bech Gjørv,  leder av 22. juli-kommisjonen holder åpningsinnlegg i høringen i Storngintes kontroll- og konstitusjonskomite  6. november 2012. Gjørv-kommisjonenes sekretariatsleder Bjørn Fredrik Sverdrup til høyre.
Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
AVVISER POLITIFAGLIG KRITIKK: Alexandra Bech Gjørv, leder av 22. juli-kommisjonen holder åpningsinnlegg i høringen i Storngintes kontroll- og konstitusjonskomite 6. november 2012. Gjørv-kommisjonenes sekretariatsleder Bjørn Fredrik Sverdrup til høyre. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alexandra Bech Gjørv avviser at kommisjonen hun ledet manglet politifaglig kompetanse, slik det blir hevdet i en ny masteroppgave.

I oppgaven, som Dagbladet omtaler i dag, konkluderes det med at politiet har fått ukyndig kritikk av Gjørv-kommisjonen i sin håndtering av 22. juli-tragedien for snart tre år siden, og at kommisjonen manglet politifaglig kompetanse.

I oppgaven står det at politiet har fått ufortjent kritikk av Gjørv-kommisjonen for å nøle med å sette i gang en væpnet aksjon for å stoppe massakren på Utøya for snart tre år siden.

Her er hele mastergradsoppgaven om ordinært politi i ekstreme situasjoner.
Øyeblikkelig aksjon
Politiets handlingsinstruks sier at politifolk skal gå til øyeblikkelig aksjon når skyting pågår, men politi i felt skal samtidig følge ordre fra innsatsleder på stedet - og ta hensyn til egen sikkerhet.

- Disse kolliderer med hverandre generelt og gjorde det veldig tydelig på Utøya. Gjørv-kommisjonen manglet faglig kompetanse, sier kvinnen bak oppgaven, Juni Herjuaune, til avisa.

- Var godt besatt
22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier til NTB at hun ikke har lest oppgaven, men at kommisjonen var godt besatt med medlemmer med både praktisk og akademisk politifaglig kompetanse.

- I tillegg fikk hele kommisjonen en gjennomgang av de gjeldende normer på Politihøgskolen. Vår vurdering bygger på retningslinjene i politiets eget planverk, samt pensum på Politihøgskolen, sier Gjørv.

Her er hele Gjørv-kommisjonens rapport.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer