Varameddommer i terror-rettssaken er inhabil

Fjernes på saken på grunn av sønnens AUF-venner.

OSLO TINGRETT: Sikkerheten var høy i forbindelse med det siste fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Nå er en av meddommerne til rettssaken erklært inhabil. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
OSLO TINGRETT: Sikkerheten var høy i forbindelse med det siste fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Nå er en av meddommerne til rettssaken erklært inhabil. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har konkludert med at en av varameddommerne i rettssaken mot Anders Behring Breivik er inhabil.

Miljøarbeider Ole Johnny Foss (49), som er far til en leder i et lokallag av AUF, får ikke være vara til de tre meddommerne Ernst Henning Eielsen (46), Thomas Indrebø (33) Diana Patricia Fynbo (38), som ble trukket ut tidligere i år.

Det er sønnens rolle i AUF, og hans vennskap med flere AUF-medlemmer, som gjør at retten har trukket ham.

Foss' sønn er nestleder lokallaget til Arbeiderpartiet på Sagene i Oslo. Han har tidligere ledet AUF-laget samme sted og har i mange år vært en aktiv ungdomspolitiker.Selv om sønnen er 22 år og ikke lenger bor hjemme hos foreldrene, kom retten fram til at sønnens engasjement i AUF og Arbeiderpartiet «er egnet til å påvirke Ole Johnny Foss' syn på saken».

- Det er et tungtveiende moment i helhetsvurderingen hvordan forholdet fremstår utad. For allmenheten vil det, på grunn av familierelasjonen mellom de to, være nærliggende å legge til grunn at far og sønn har et fellesståsted i saken. Utad vil han ikke fremstå som et uhildet varamedlem, heter det i kjennelsen.

(Dagbladet/NTB)