«EIES AV TIGGER I KRISTIANSAND»: - Dette huset eies av en av dem som tigger i Kristiansand, hevder varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i en rapport han har skrevet etter en Romania-tur han var på i juni. 
«EIES AV TIGGER I KRISTIANSAND»: - Dette huset eies av en av dem som tigger i Kristiansand, hevder varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i en rapport han har skrevet etter en Romania-tur han var på i juni. Vis mer

Varaordfører etter Romania-tur: - Dette huset eies av en som tigger i Kristiansand

Mener mange tiggere har mer enn de gir uttrykk for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) mener tiggerne i Kristiansand kan ha tjent så mye på tigging i sørlandsbyen at de har fått råd til å bygge seg nye hus i Romania. Det kommer fram i en rapport han selv har laget fra Romania, skriver Fædrelandsvennen i dag (krever innlogging).

- Dette er opplysninger som kommer fra mennesker jeg har snakket med i Romania. Jeg har ingen grunn til å ikke stole på de opplysningene, sier Kristiansen til avisa.

Varaordføreren, som er opptatt av å finne alternativer til tigging, besøkte i juni byen Carbunesti i Romania. Dette skal være byen som de fleste av tiggerne i Kristiansand kommer fra. Med ham på reisen var Bjørn Øyvind Fjeld, styreleder i stiftelsen Fra Tiggerkopp. De ønsker å kunne hjelpe folk ut av fattigdom i Romania.

- Tjener mer på tigging

KrF-politikeren har gitt Dagbladet innsyn i rapporten han har skrevet etter Romania-turen.

HAR SKREVET ROMANIA-RAPPORT: Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand. Foto: Marte Krogstad/Kristiansand kommune
HAR SKREVET ROMANIA-RAPPORT: Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand. Foto: Marte Krogstad/Kristiansand kommune Vis mer

«Problemet er at de tjener mye mer på tigging i Kristiansand enn på minstelønn i Romania. Det ble sagt fra troverdige kilder at romfolk i Kristiansand tjener rundt 2000.- pr. dag på å tigge», skriver Kristiansen.

Varaordføreren hevder videre at de fleste som er i Kristiansand ikke er virkelig fattige, bortsett fra noen fattige rumenere «som er hyret inn av romfolkene».

Kristiansen forteller at de besøkte flere svært fattige mennesker i Cabunesti og i Gorj fylke.

- Det er en bunnløs fattigdom blant mange av romfolkene. Mange av dem kan verken lese eller skrive, sier han til Dagbladet.

Men, ifølge Kristiansen, er det ikke disse menneskene du finner tiggende på gata i Norge.

Nye hus i Romania

«Vi besøkte blant annet også husene til mange av dem som tigger i Kristiansand. En av dem som tigger i Kristiansand har to hus som ser rimelig nybygde ut. Det kan tyde på at vedkommende har bygget disse med midler fra tiggingen i Kristiansand», skriver varaordføreren.

BYGD PÅ TIGGEPENGER? - Disse to husene skal tilhøre en tigger i Kristiansand, ifølge vår informant. De står rett ved siden av hverandre i byen Carbunesti. Muligens bygget med midler fra tiggingen i Kristiansand, heter det i varaordførerens rapport.

BYGD PÅ TIGGEPENGER? - Disse to husene skal tilhøre en tigger i Kristiansand, ifølge vår informant. De står rett ved siden av hverandre i byen Carbunesti. Muligens bygget med midler fra tiggingen i Kristiansand, heter det i varaordførerens rapport.
Vis mer

Videre skriver han at det var «interessant å høre» at tiggere i Kristiansand ikke er så begeistret for en navngitt soldat i Frelsesarmeen, da vedkommende gir dem klær og mat istedenfor penger.

«Det er også viktig å ikke være naiv dersom man ønsker å løse tiggerproblemet i Kristiansand. Skal man lykkes, så må det bygges noe bærekraftig i Romania», skriver Kristiansen.

- Er det nestekjærlighet å la dem forbli i tiggerlivet eller prøve å hjelpe dem ut av det? sier varaordføreren til Dagbladet.

Dagbladet har i kveld kontaktet Utenriksdepartementet og Justisdepartementet med spørsmål om hva norske myndigheter vet om tiggerne som kommer til Norge fra Romania, men de må undersøke før de kan gi et svar.

- Ikke bærekraftig

Kristiansen er klar på at det aldri må bli ulovlig å be om hjelp, og understreker at han ikke ønsker å forby tigging, selv om han ønsker den til livs

- Tigging er ikke bærekraftig. Det gir ingen verdiskaping. Og for dem som tigger, blir tiggingen et slags fengsel, sier KrF-politikeren som heller ser at de blir hjulpet med for eksempel arbeid.

Kristiansen understreker at det også finnes virkelige fattige blant tiggerne i Kristiansand.

- Frykter du ikke at ditt utspill vil føre til mistro og mistenksomhet for ei allerede utsatt gruppe?

- Det er en fare, men jeg ønsker å få en debatt rundt dette. Å kaste lys over noe er aldri farlig. Fakta er aldri farlig. Jeg har fått disse opplysningene, og tok dem derfor med i rapporten. Så kan andre ettergå dette i etterkant. Folk vet at jeg virkelig ønsker å hjelpe disse menneskene, sier Kristiansen til Dagbladet.

Vil beholde hjelpetiltak

Som en «mulig anbefaling» skriver varaordføreren følgende i sin rapport:

«Slutt å gi til de som tigger i Markens (Kristiansands paradegate) . Gi heller pengene til dette kontonummeret. Pengene vil da bli brukt blant de som virkelig sliter i dette området. Dette er en anbefaling fra organisasjonen Fra tiggerkopp Norge», skriver han.

Kristiansen føler imidlertid ikke tida er inne til å gå ut med en slik anbefaling. De vil vite mer først og tenke gjennom mulige konsekvenser - som at andre, mer kriminelle personer da kanskje kan melde sin ankomst i sørlandsbyen.

- Vi ønsker heller ikke nå å legge ned noen av de hjelpetiltakene vi har for tiggere i Kristiansand, understreker han.

I Kristiansand får tiggerne tilbud om blant annet nødovernatting vinterstid.