<strong>MENER GRENSEN ER NÅDD:</strong> Varaordfører Håvard Jensen i Hobøl kommune vil ta Frp ut av regjering. Foto: John T. Pedersen
MENER GRENSEN ER NÅDD: Varaordfører Håvard Jensen i Hobøl kommune vil ta Frp ut av regjering. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Varaordfører mener Frp må ut av regjering: - Vi kan ikke holde på slik

For varaordfører Håvard Jensen (Frp) i Hobøl kommune var regjeringens ulvevedtak i dag dråpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan ikke holde på slik. Nå har Venstres statsråd Elvestuen som er en ekstrem rovdyrtilhenger overprøvd rovviltnemndene sine anbefalinger, skrev varaordfører for Frp i Hobøl på Facebook i går, da de første lekkasjene om Klima- og miljøverndepartementets ulvevedtak kom.

Departementet gir etter klagebehandling tillatelse til å ta ut ett ulverevir i ulvesonen, mens de regionale rovviltnemndene hadde åpnet for å ta ut alle tre.

Med det er grensen for hva Frp kan tåle i regjering nådd, mener varaordføreren.

- Jeg mener dette er nok en stein til byrden for Frp. Vi kan ikke forhandle med Høyre, Venstre og KrF om regjeringssamarbeid. Jeg mener Frp bør gå ut av regjering og la Høyre og Venstre ta jobben med KrF. Det er grenser for hvor mange kameler vi skal spise, nå er min kvote full, skriver han.

Jensen har også tidligere vært en sterk kritiker av regjeringens rovdyrpolitikk.

- Vi kan ikke la oss styre av kaffelattedrikkende Rødhette-entusiaster i byen med sin romantiserte eventyrholdning til rovdyr, sa han til Dagbladet, under ulvestriden i fjor.

- Blir bråk

Også Frp-politikere på Stortinget reagerer spontant.

- Sånn jeg ser det bryter dette med Stortingets ulveforlik på flere måter. Ulveforliket skal være konfliktdempende, dette er ikke dempende for konflikten. Dette kommer det til å bli bråk av, sier Frp-politiker Morten Ørsal Johansen som representerer Oppland på Stortinget.

Han går så langt som til å kreve en lovendring, om regjeringen mener det trengs for å oppfylle bestandsmålet i ulveforliket.

- Elvestuen drar inn lovparagrafer, men hvis lovparagrafen står i veien for Stortingets intensjon, er det hans fordømt plikt å komme tilbake med et lovforslag til Stortinget. Vi leker ikke her på Stortinget. Det vi har vedtatt er det et bredt flertall som stiller seg bak og det er klinkende klart, sier Frp-politikeren.

- Vil klikke i vinkel

Ørsal Johansen tror vedtaket vil falle lokalbefolkningen hardt for hjertet.

- Jeg tror de som bor i området kommer til å klikke i vinkel. Det er en hån mot dem som bor i området og en hån mot Stortinget. Elvestuen kan mene hva han vil om ulv, men Stortinget har vedtatt dette, da skal det følges, så enkelt er det, sier han.

- Dette er vel noe Frp og Høyre har en avtale om å stille seg bak?

- Det virker slik, men jeg må si at de har et snevert gangsyn her. De er sikkert enige om dette, men å tro at dette er konfliktdempende, det er det ikke.

Frp-politikeren vil ikke la deg ligge og skal ha et møte med andre Frp-politikere på Stortinget ganske snart.

- Vi aksepterer ikke dette, så får vi se hvordan vi gjør det. Det er klart det blir en utfordring. Vi gir oss ikke på dette, vi har velgere å ta hensyn til, og dessuten et stortingsvedtak. Det kan vi ikke slippe.

Krever lovendring

Terje Halland, som sitter i miljø- og energikomiteen på Stortinget for Frp, er også skuffet over vedtaket. Han mener Elvestuen må ta initiativ til å endre lovverket.

- Jeg synes vedtaket er skuffende. Vi har et klart vedtak i ulveforliket, som stortingets flertall har stilt seg bak. Når det settes til side er min reaksjon at da må man endre lovverket.

Han stiller seg derimot ikke bak Østfold politikerens krav om å gå ut av regjeringen.

- Det er ikke snakk om å gå ut av regjering på noen måte. Vi har et vedta. Vi har en statsråd som forteller oss at lovverket hindrer ham å utføre Stortingets vedtak. Da får første prioritet være å få endret lovverket,

- Det er naturlig at de partiene som inngikk i rovviltforliket tar en diskusjon.

Miljøbevegelsen reagerer

På den andre siden reagerer miljøbevegelsen på at hele Slettåsflokken skal felles, til tross for at den har sitt revir innenfor ulvesonen.

- Det er svært alvorlig at Regjeringen gir etter for dette. Ulvesonen ble laget for å gi beskyttelse til ulven. Når de går til jakt på en kritisk truet art inne i ulvesonen, blir det klart for hele verden at Norge ikke tar vare på sitt mest utrydningstruede pattedyr, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer