Vårdepresjon - et mentalt sunnhetstegn

Sola skinner og utepilsen flommer. Ikke la deg lure. Livet suger fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikler om vårdepresjon i pressen er et like sikkert vårtegn som blåfrosne bærumsgutter i cabriolet.

Begge deler fremstår før nærmere refleksjon som like uforståelig. Men for det første fenomenet, vårdepresjon, finnes det i det minste en rasjonell forklaring.

I dag skriver vi 18. april. Det betyr at vi har knapt halvannen måned med hornmusikk og russebiler foran oss før en kort sommer innleder nok en fimbulvinter her på den skandinaviske halvøy. Store deler av landet vil atter ligge i mørke, og snø, kulde og is vil på nytt holde oss i et jerngrep foran tv-en og jobb-PCen.

Vit det at vi nå lever mellom to istider. Vinterens jævelskap er normaltilstaden for disse forlatte områdene i nord som noen tomhjernede urgermanere og samer besatte for 8000 år siden.

Israelittene fulgte Moses, vi fulgte iskanten. De førstnevnte fikk det kanskje litt vel hett i sit nye hjemland, men de kan i det minste slutte fred med sine naboer.

Vi her i nord er derimot stuck i en evig krig mot en nådeløst klima. Ikke en gang økt drivhuseffekt kan redde oss (værgudene skal vite at vi i oljelandet prøver!), for da snur Golfstrømmen og antall regndager tredobles. Prøv å få det til å gå opp på Vestlandet. Der rammes ikke bilene av rust. De mugner.

Kunne jeg ville jeg emigrert forlengst. Men av en eller annen grunn valgte jeg journalistyrket. Det betyr at jeg er uskikket til det meste innen ærlig arbeid, og jeg vanskelig kan få meg hyre i et i himmelstrøk skikket for pattedyr uten pels. Dermed må jeg sette mitt lit til en vellykket omskolering eller sju rette i Lotto. Begge deler framstår i dag som like sannsynlig.

Hvis du gikk til jobben med et smil om munnen i dag - ikke ring meg. Vårdepresjon er ikke annet enn et mentalt sunnhetstegn. Ikke innbill deg noe annet.

FALSK GLIMT AV HÅP: Det spirer og gror. En kort stund. Snart er vinteren her.