TAR AVSTAND: Jan Vardøen, styreleder i organisasjonen understreker i natt overfor Dagbladet at de tar avstand fra oppfordringer til lovbrudd.

- Jeg er veldig glad for at folk vil hjelpe, og det skal de fortsette med så godt de kan så lenge de holder seg innenfor lovens grenser, sier han, og forteller samtidig at Bentzen har trukket seg ut av «Refugees Welcome to Norway». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAR AVSTAND: Jan Vardøen, styreleder i organisasjonen understreker i natt overfor Dagbladet at de tar avstand fra oppfordringer til lovbrudd. - Jeg er veldig glad for at folk vil hjelpe, og det skal de fortsette med så godt de kan så lenge de holder seg innenfor lovens grenser, sier han, og forteller samtidig at Bentzen har trukket seg ut av «Refugees Welcome to Norway». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vardøen med oppfordring til alle som vil hjelpe: - Hold dere innenfor lovens grenser

Tar avstand fra oppfordring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere torsdag kveld sa initiativtakeren bak «Refugees Welcome to Norway», Mona Bentzen, til Dagbladet at hun ville oppfordre folk til å fortsette å frakte flyktninger over grensa selv om dette er et brudd på loven.

Dette arbeidet organiseres på en egen Facebook-gruppe hvor folk kan dele råd og donere penger til å betale eventuelle bøter «hjelperne» får fra politiet.

- Personlig synes jeg ikke det de gjør, er ulovlig. Det myndighetene gjør er derimot et overgrep, sa hun.

Holde seg innenfor lovens grenser Jan Vardøen, styreleder i organisasjonen, understreker overfor Dagbladet at de tar avstand fra oppfordringer til lovbrudd.

- Jeg er veldig glad for at folk vil hjelpe, og det skal de fortsette med så godt de kan så lenge de holder seg innenfor lovens grenser, sier han, og forteller samtidig at Bentzen ikke sitter i det nye styret i «Refugees Welcome to Norway».

På spørsmål om hvordan de folk heller skal hjelpe, forteller Vardøen at den lista er veldig lang.

- Folk kan donere penger, de kan gi klær og leker, eller de kan bidra med tid som frivillig. Men det viktigste er at de drar ned på det lokale senteret eller mottaket og møter folk som har kommet hit og er mutters alene. Bli kjent med folk, sier han.

Han forteller også at det vil være behov for husrom til flyktningene som etter hvert ankommer landet.

- Jeg synes folk heller skal gjøre praktiske humane ting, og heller overlate politikken til myndighetene, sier Vardøen.

Strøm av flyktninger Bakgrunnen for uttalelsene til Bentzen var at det natt til torsdag var fire nordmenn som ble anmeldt for å ha smuglet fire syriske flyktninger til Norge over Svinesundbroa.

Samme natt ble tre personer pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundbroa, og tidligere denne uken ble fjorten personer pågrepet for det samme i Malmö.

Oppgitt Initiativtaker Mona Bentzen i folkebevegelsen mener Vardøen, som styreleder, selv bør passe seg for å kommentere politikken i det hele.

Hun påpeker at hun fortsatt er vanlig medlem i organisasjonen, og at hun ikke synes styret skal legge begrensninger på hva hun kan mene som initiativtaker.

- Jeg støtter ikke Jan når han, på vegne av organisasjonen, går ut og sier at folk gjør noe ulovlig når han hjelper folk over grensen. Jeg synes det er veldig uheldig at han tar denne diskusjonen med meg i mediene, sier hun.
 
Advarer Politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt advarer folk mot å smugle flyktninger over grensen til Norge. 

- Vi forstår folks ønske å hjelpe, men i dette tilfelle kan dette bli en belastning for flyktningene. De er vitner i saken, og blir dermed en del av etterforskningen. Dette kan igjen føre til at asylprosessen blir forsinket, sier Skarpeid til Dagbladet.