OPPTRAPPING I GANG:  Allierte soldater og lokale politimenn i Kandahar etter det siste bombeangrepet mot et hotell i byen 15. april.  FOTO: RAHMAT GUL, AP/SCANPIX.
OPPTRAPPING I GANG: Allierte soldater og lokale politimenn i Kandahar etter det siste bombeangrepet mot et hotell i byen 15. april. FOTO: RAHMAT GUL, AP/SCANPIX.Vis mer

- Våre brødre er klare, de har erfaring nå

Taliban-kommandant om opptrappingen i det sørlige Afghanistan. - Vi kommer tilbake når utlendingene er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Taliban har detaljerte planer klare for en motoffensiv mot den den militære opptrappingen fra USA og internasjonale styrker i sommer i Kandahar.

- Vi forflytter krigere inn i Kandahar nå, plasserer bomber og har planlagt angrepsmål, sier en Taliban-kommandant til nyhetsbyrået Associated Press.
APs korrespondent møtte kommandanten sist uke i sentrum av byen med samme navn som provinsen og en halv million innbyggere med markant støtte til opprørerne.
Intervjuet ble offentliggjort i natt.
Det var i Kandahar at Taliban hadde sitt hovedsete de fem årene fram til kapitulasjonen i 2001 da bevegelsen styrte Afghanistan.

Ifølge APs reporter opptrådte Taliban-kommandanten med stor selvsikkerhet under pseudonymet Mubeen, uten forsøk på å skjule ansiktet.

- Mer støtte for hver dagHan fortalte at han føler seg komfortabel med situasjonen foran den militære opptrappingen på grunn av den utstrakte støtten fra befolkningen i Kandahar, som er dominert av Afghanistans største etniske folkegruppe pasjtunere, der Taliban har sitt utspring.

- På grunn av den amerikanske holdningen til folket, er det vennligsinnet mot oss. Vi får mer støtte for hver dag som går. Vi er ikke fremmede. Vi er ikke utlendinger, vi er fra folket, sier kommandanten, som jobbet for en av Talibans ministre, Mullah Akhtar Mohammad Mansoor, de fem årene med Taliban-styre.
VulkanstoppVulkanasken fra Island og flyforbudet over Europa har forsinket USAs opptrapping av styrkene i landet.
Før jul fikk president Barack Obama grønt lys til å sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan i tillegg til de 68.000 som allerede var der.
Nå sitter en stor del av de nye USA-soldatene til Afghanistan fast på militærbasen Ramstein i Tyskland.

Taliban-kommandanten har merket seg både USAs opptrappingsplan og president Obamas plan for å starte tilbaketrekkingen i juli 2011.
- Kommer tilbake- Hvis det militære presset blir for stort i sommer, trekker vi oss bare unna og kommer tilbake når utlendingene er borte. Våre brødre er allerede her, og de er klare. De er erfarne nå. De vet en masse, hvordan de skal gjøre situasjonen mer vanskelig og utføre angrep på en mer sofistikert måte, sier kommandant Mubeen til AP.

Han understreker at Talibans prioriterte mål i Afghanistan er å innføre islamske sharialover.

- Vår leder Mullah Omar styrer aksjonene som er planlagt, og det blir heller ingen fredsforhandlinger før han har godkjent det. Og det skjer ikke før utenlandske styrker har forlatt lanset, sier kommandanten i intervjuet.

 DAGLIGLIV:  Tre gutter med esel og kjerre sør for Kandahar lørdag. FOTO: RAHMAT GUL, AP/SCANPIX.
DAGLIGLIV: Tre gutter med esel og kjerre sør for Kandahar lørdag. FOTO: RAHMAT GUL, AP/SCANPIX. Vis mer