- Våre dører er åpne

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, ønsker å fortsette samarbeidet med Eurofighter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statssekretær  Espen Barth Eide i Forsvarsdepartmentet bekrefter at depertementet har mottatt et brev fra toppsjefen i den europeiske forsvarsgiganten EADS, som lager Eurofighter, hvor de gjør det klart at de legger samarbeidet på is. Selskapet har foreløpig ingen planer om å trekke seg fra samarbeidet med norsk forsvarsindustri.  

- Det er viktig for oss å understreke at de suspenderer samarbeidet, de trekker seg ikke, sier Eide til Dagbladet.no.

Les også: «Eurofighter bryter med Norge»

Dermed åpner de for å komme tilbake på et senere tidspunkt. Eide stiller seg uforstående til kritikken mot Forsvarsdepartementet:

Eurofighter konkurrerer mot amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) og svenske Gripen om å erstatte dagens F16 med 48 nye kampfly. Kjempekontrakten er verdt opp mot 100 milliarder kroner.

- Favoriserer

Etter det Dagbladet.no kjenner til mener Eurofighter at USA og Joint Strike Fighter klart favoriseres i prosessen, og at det ikke foreligger en ærlig og reell konkurranse. Eurofighter mener Forsvarsdepartementet flere ganger har endret prosessen underveis slik at den passer bedre til amerikanerne. Det skal også være misnøye med enkeltpersoner i departementet som håndterer jagerflykjøpet på vegne av regjeringen.

- Det er ingenting med tidsplanen eller rammebetingelsene som har forandret seg underveis, sier Eide.

AVISER KRITIKKEN:- Det er ingenting med tidsplanen eller rammebetingelsene som har forandret seg underveis, sier statssekretær ved Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide til Dagbladet.no. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
AVISER KRITIKKEN:- Det er ingenting med tidsplanen eller rammebetingelsene som har forandret seg underveis, sier statssekretær ved Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide til Dagbladet.no. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Han sier at regjeringen hele veien har vært opptatt av å ha en reell konkurranse mellom de tre kandidatene. Det er i Norges egeninteresse at konkurransen opprettholdes helt til vi gjør et valg, understreker Eide. Derfor har vi per i dag et omfattende utviklingssamarbeid med alle tre kandidater.

I Stortingsmelding 38 fastslår regjeringen at et samarbeid med USA om Joint Strike Fighter kan unntas regelen om gjenkjøpsavtaler. Både Eurofighter og Gripen er forventet å tilby omfattende gjenkjøpsavtaler og industrisamarbeid.

- Skjuler ingenting

- Vi har aldri lagt skjul på at kandidatene er forskjellige i natur, og at samarbeids-konseptene er ulike. Ikke bare er flyene forskjellige. Begge de to europeiske kandidatene har tilbudt tradisjonelle gjenkjøpsavtaler. Mens vi med den amerikanske kandidat har akseptert å samarbeide innen rammen av deres såkalte best value industrial partipation program, sier Eide.

Han aviser også at Forsvarsdepartementet har lagt opp et tidsløp som er tilpasset det Joint Strike Fighters produsent Locheed Martin har lagt opp.

- Tidsfristen har vært den samme hele tiden, sier Eide, noe Eurofighter har vært vel kjent med. Han understreker at dette brevet ikke utelukker Eurofighter fra den videre prosessen:

- Dørene er åpne

- De suspenderer samarbeidet, men har ikke trukket seg som kandidat, og våre dører er fortsatt åpne. Vi ønsker et løpende samarbeid med alle kandidatene, og fortsetter gjerne

- Våre dører er åpne

dialogen med Eurofighter, sier Eide. I mellomtiden fortsetter samarbeidet med svenske JAS Gripen og amerikanske JSF som tidligere.

Han sier at han ikke er overrasket over å få brevet i dag.

- Det var ikke overraskende at vi fikk brevet i dag. Vi hadde forvarsel om at noe slikt ville komme, sier Eide.