- Våre folk var bare noen hundre meter unna en av bombene i Idlib

Bomber ryster Syria - våpenhvilen brytes daglig.

- UTRYGT: Lederen for FNs observatører i Syria, nordmannen Robert Mood, sier at han ikke er i tvil om at det er utrygt i landet. Bildet er fra flyplassen i Damaskus i går. Foto: REUTERS/Khaled al- Hariri/NTBScanpix
- UTRYGT: Lederen for FNs observatører i Syria, nordmannen Robert Mood, sier at han ikke er i tvil om at det er utrygt i landet. Bildet er fra flyplassen i Damaskus i går. Foto: REUTERS/Khaled al- Hariri/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske generalmajoren har ingen illusjoner om situasjonen i Syria, selv om han har tro på at det er mulig å få til en politisk løsning på konflikten.

Våpenhvilen brytes daglig selv med FNs tilstedeværelse, erkjenner Mood.

FNs observatører var «ubehagelig nær» en av eksplosjonene som rammet den syriske byen Idlib mandag.

- Våre folk var bare noen hundre meter unna en av bombene i Idlib. Det er så nær at du får en kraftig påminnelse om alvoret i situasjonen, sier Mood til NTB.

Kraftige eksplosjoner I alt tre eksplosjoner rystet Idlib mandag, melder internasjonale nyhetsbyråer. De første eksplosjonene rammet bygninger som tilhører etterretningstjenestene til luftvåpenet og hæren. Over 20 mennesker ble drept, de fleste av dem medlemmer av sikkerhetsstyrkene, ifølge aktivister.

Syrisk fjernsyn meldte på sin side at ni ble drept, og at de fleste var sivile. Ødeleggelsene var store, melder nyhetsbyrået AFP.

- Er det denne typen frihet vi vil ha? roper en mann på TV-bildene. Han står ved siden av en kvinne som bærer på et barn med blod i ansiktet. En boligblokk ser ut til å ligge i ruiner.

- Smartere taktikk Samtidig hevder en angivelig opprører at opprørshæren i større grad har begynt å bruke bomber.

- Vi begynner å ta i bruk smartere taktikk og bruke bomber, for folk er for fattige, og vi har ikke nok geværer. Vi kan ikke måle oss med hæren, så vi forsøker å se på måten vi kjemper på, sier opprøreren som befinner seg i Libanon. Han hevder han leder en militsenhet.

- Opprørerne er i ferd med å bli bedre på å lage bomber. Som du vet: Desperasjon er oppfinnsomhetens mor, sier han til Reuters.

Såret Flere personer ble såret da en tredje eksplosjon rystet et universitetsområde i den nordlige byen Idlib mandag ettermiddag, ifølge gruppen Syrian Observatory of Human Rights.

Noen timer tidligere gikk en bombe av i et næringslivsdistrikt i utkanten av Damaskus. Ifølge aktivister var det en bilbombe som gikk av, og et ukjent antall mennesker skal ha kommet til skade.

Hevnangrep Etter et døgn «på bakken» i Damaskus karakteriserer Mood det som betryggende at begge parter i konflikten har gitt tydelige forpliktelser om at de har ansvar for sikkerheten til observatørene.

Opplysninger om hevnangrep mot personer som snakker med FNs folk, har gjort det nødvendig å være hemmelighetsfull om samtalene Mood og hans folk skal ha i Syria.

Demper voldshandlingene - Det vi har sett allerede, er at FNs nærvær legger en betydelig demper på voldshandlingene. Vi er i ferd med å etablere permanent tilstedeværelse i de byene hvor det er kamphandlinger, som Homs, Idlib, Damaskus, Hama og Deraa, sier han.

Observatørstyrken Mood leder, har som oppgave å overvåke oppfølgingen av fredsplanen som den internasjonale spesialutsendingen Kofi Annans forhandlet fram.

Så langt er bare 31 observatører på plass. Styrken skal til slutt telle 300 personer.

Rekke av brudd Angrepene og bombene mandag føyer seg inn i rekken av brudd på våpenhvilen, som partene innledet 12. april. Syriske myndigheter kaller det for terrorisme, mens opposisjonelle mener regjeringsapparatet selv står bak.

Motstanden mot regimet til president Bashar al-Assad begynte som fredelige demonstrasjoner, men etter at avhoppere fra hæren sluttet seg til, har den i økende grad sett ut til å ha blitt en borgerkrig.

(NTB)

IDLIB: Dette bildet er fra Idlib i Syria i dag. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/NTBSCANPIX
IDLIB: Dette bildet er fra Idlib i Syria i dag. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/NTBSCANPIX Vis mer