Birgitte Tengs-drapet

- Våre liv har vært satt på vent

Jakob, faren til fetteren, som ble anklaget for å ha drept Birgitte Tengs i mai 1995, har ingen tillit til det norske rettssystemet. Selv om Johny Vassbakk nå er tiltalt for drapet.

DREPT: Etter 27 år har statsadvokaten tiltalt en mann –Johny Vassbakk – for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995. Foto: Våge studio / NTB
DREPT: Etter 27 år har statsadvokaten tiltalt en mann –Johny Vassbakk – for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995. Foto: Våge studio / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har levd i et mareritt. Våre liv har vært satt på vent. I over et kvart århundre har vi vært nødt til å leve med anklagene, sier Jakob, faren til fetteren, til Dagbladet.

Selv om mange vil oppfatte drapstiltalen mot Johny Vassbakk (52) som en endelig frifinnelse av fetteren, er det ingen gledens dag for familien til fetteren.

- Hele denne saken, og anklagene mot min sønn har vært et mareritt. For oss har det vært en katastrofe, sier faren til fetteren.

Han var ikke overrasket da det mandag ble kjent at den nå 52 år gamle Johny Vassbakk er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs natt til lørdag 6. mai 1995. Vassbakk nekter straffskyld.

Ingen tillit

- Tiltalen var ventet, men det er ikke noen gledens dag for oss. Vi har hatt denne saken hengende over oss, siden Birgitte Tengs ble drept.

- Hvordan tar din sønn det, at en annen mann nå er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs?

- Han har fått for mange skuffelser, og tar ikke noe for gitt. Verken min sønn eller jeg har tillit til rettsvesenet. Vi har definitivt ikke tillit, sier Jakob.

Når det gjelder politiet, Kripos som ledet etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs, og det lokale politidistriktet i Haugesund, har faren, som har stått ved sønnens side siden pågripelsen, ikke mye positivt å si.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. 17. oktober 2022 ble Johny Vassbakk tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

«Tåkelegge»

- Politiet og påtalemyndighetens håndtering av etterforskningen, og deretter tiltalen som ble tatt ut mot vår sønn, var en katastrofe. Vår opplevelse av politiet, har siden pågripelse og siktelsen, vært at de har gjort alt de kan for å tåkelegge, sier faren.

Ståle Finsal, Kripos-førstebetjenten som ledet etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs, og som førte til at fetteren ble tiltalt, først dømt i tingretten, og deretter frikjent av Gulating lagmannsrett, ønsker ikke å kommentere denne saken, men har kommentert at han ikke var overrasket over tiltalen i dag.

«Ut fra det som har fremkommet i pressen, det siste året, var jeg ikke overrasket. Har ingen kommentarer ut over dette, hilsen Ståle Finsal», skriver han i en tekstmelding.

Politidirektøren og Riksadvokaten gikk mandag ut og beklaget til fetteren.

- Beklager de belastningene fetteren og hans familie har vært påført, sa Riksadvokat Bjørn Maurud til NRK.

FETTERENS FAR: Jakob, faren til Brigitte Tengs fetter, sier dagens utvikling i Tengs-saken ikke var en gledens dag. Foto: Alf Ove Hansen / Dagbladet
FETTERENS FAR: Jakob, faren til Brigitte Tengs fetter, sier dagens utvikling i Tengs-saken ikke var en gledens dag. Foto: Alf Ove Hansen / Dagbladet Vis mer

Den sivile dommen

Etter at fetteren ble frifunnet for å ha drept sin egen kusine, ble han likevel dømt til å betale en erstatning til Birgitte Tengs familie.

- Da vår sønn ble dømt til å betale en erstatning, konkluderte retten med at det var over femti prosent sjanse for at han var drapsmannen. Fortsatt henger denne dommen over oss. Nå som statsadvokaten har tiltalt en annen person for å ha drept Birgitte Tengs, burde denne dommen blitt opphevet umiddelbart, sier faren til Dagbladet.

Faren til fetteren mener advokat John Christian Elden, som representerer Birgitte Tengs foreldre, umiddelbart bør trekke saken.

TAUSE FORELDRE: - Foreldrene til Birgitte Tengs avventer rettssaken før de konkluderer, sier advokat John Christian Elden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TAUSE FORELDRE: - Foreldrene til Birgitte Tengs avventer rettssaken før de konkluderer, sier advokat John Christian Elden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vi kan ikke «trekke» noe som helst. Kravet ble ettergitt i 2003, og staten eier dommen, sier advokat Elden.

- Foreldrenes egen mening i saken vil de ha for seg selv, men avventer bevisførselen i saken før de konkluderer, sier Elden til Dagbladet.

- Vi du eller din sønn – fetteren – være til stede under rettssaken mot Johny Vassbakk?

- Nei, det er ikke vår sak. Vi kommer ikke til å sitte der, sier faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer