- Våre nabolands energipolitikk har åpenbar sikkerhetspolitisk betydning

Forsvarsministeren avviser norsk industrispionasje.

AVVISER INDUSTRISPIONASJE: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide forsikrer at Norges etterretning mot Russland, ikke er kommersielt begrunnet.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
AVVISER INDUSTRISPIONASJE: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide forsikrer at Norges etterretning mot Russland, ikke er kommersielt begrunnet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i går at den norske etterretningstjenesten overvåker russiske politikerere - og deler etterretning om russiske energipolitikk med USA.

Både Russland og Norge har store interesser i olje og gass i nordområdene, og begge landene eksporterer energi til Europa i store monn. Hva Russlands energipolitikere holder på med, vil derfor være av interesse for norske myndigheter av flere grunner.

E-tjenesten avviser imidlertid overfor Dagbladet at Norge driver industrispionasje mot energi-konkurrenten Russland.

- Åpenbar sikkerhetspolitisk betydning Etter det Dagbladet får opplyst, er overvåkingen av den russiske energipolitikken begrunnet med at opprustningen av det russiske forsvaret er avhengig av landets oljeøkonomi. Etterretning om Russlands energipolitikk blir dermed sett på som viktig for å kunne analysere utviklingen av det russiske forsvaret.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) gjentar forsikringen.   

- Norge har én etterretningstjeneste. Den følger med på både militær og sivil utvikling i utlandet for å bidra til at norske myndigheter kan fatte kloke beslutninger for å sikre norsk sikkerhet og ivareta norske interesser. Våre nabolands energipolitikk og ambisjoner for ressursutnyttelse har en åpenbar sikkerhetspolitisk betydning, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer