Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Våre nabolands energipolitikk har åpenbar sikkerhetspolitisk betydning

Forsvarsministeren avviser norsk industrispionasje.

AVVISER INDUSTRISPIONASJE: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide forsikrer at Norges etterretning mot Russland, ikke er kommersielt begrunnet.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
AVVISER INDUSTRISPIONASJE: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide forsikrer at Norges etterretning mot Russland, ikke er kommersielt begrunnet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i går at den norske etterretningstjenesten overvåker russiske politikerere - og deler etterretning om russiske energipolitikk med USA.

Både Russland og Norge har store interesser i olje og gass i nordområdene, og begge landene eksporterer energi til Europa i store monn. Hva Russlands energipolitikere holder på med, vil derfor være av interesse for norske myndigheter av flere grunner.

E-tjenesten avviser imidlertid overfor Dagbladet at Norge driver industrispionasje mot energi-konkurrenten Russland.

- Åpenbar sikkerhetspolitisk betydning Etter det Dagbladet får opplyst, er overvåkingen av den russiske energipolitikken begrunnet med at opprustningen av det russiske forsvaret er avhengig av landets oljeøkonomi. Etterretning om Russlands energipolitikk blir dermed sett på som viktig for å kunne analysere utviklingen av det russiske forsvaret.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) gjentar forsikringen.   

- Norge har én etterretningstjeneste. Den følger med på både militær og sivil utvikling i utlandet for å bidra til at norske myndigheter kan fatte kloke beslutninger for å sikre norsk sikkerhet og ivareta norske interesser. Våre nabolands energipolitikk og ambisjoner for ressursutnyttelse har en åpenbar sikkerhetspolitisk betydning, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Er denne etterretningen utelukkende forsvars/sikkerhetspolitisk begrunnet? 

- Ja.

Les også: Norge er NSAs drømmepartner

- ikke avgrenset til militære problemstillinger E-tjenesten understreker likevel i sin åpne vurdering Fokus 2013 at oppdraget deres ikke er avgrenset til rene militære problemstillinger. Den skal arbeide innenfor alle saksfelt som prioriteres av myndighetene, og bidra med «relevant informasjon vedrørende fokusområder for norsk utenriks, sikkerhets- og forsvarspolitikk», heter det i rapporten.

Etterretningstjenesteloven er også klar på dette.

Og det er på det rene at norske myndigheter, av andre grunner enn rent sikkerhetspolitiske, tidligere har hatt et uttalt mål om å få vite mer om hvordan vår nabo i øst akter å forvalte sine petroleumsressurser.   

Da Jonas Gahr Støre (Ap) møtte EUs energikommisær Günther Oettinger i Brussel i mars i fjor for en samtale om energipolitikk, sa den daværende utenriksministeren at Norge søker «dypere forståelse av Russlands politikk», ifølge et referat Dagbladet har fått innsyn i

- I nordområdene vurderer vi nå utviklingen i lys av nye funn og økt aktivitet. I øyeblikket transporteres gassen ut av regionen i form av LNG (flytende naturgass) på skip. Hvordan dette vil bli i framtiden er mer usikkert. Nye gassfunn vil kunne endre bildet, og også utviklingen på russisk side vil være av betydning, sa Støre.


E-TJENESTENS MEST KJENTE INSTALLASJONER: Klikk, dra, og zoom i det interaktive kartet. KILDER: Forsvarets forum, EOS-utvalgets årsrapport 2011, TV2 21. nov 2013, Forsvaret. Grafikk: Ola Strømman