Militæranalytiker om Russland:

- Våre soldater har blitt overvurdert

Russisk militæranalytiker mener landets styrker er mindre profesjonelle enn de ukrainske. - Situasjonen vil bli verre for vår del, sier han.

STORE TAP: Russiske styrker har møtt uventet motstand i Ukraina. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB
STORE TAP: Russiske styrker har møtt uventet motstand i Ukraina. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den ukrainske motstanden ble hardere enn forventet for Vladimir Putin og de russiske soldatene. To og en halv måned ut i krigen i Ukraina lider Russland store tap, ifølge britisk etterretning.

Britene hevder blant annet at Russland har mistet hver tredje soldat av de som ble sendt i februar. De påpeker også betydelig mangel på utstyr, etterretning, overvåking og rekognoseringsdroner.

Nå går også den russiske journalisten og militæranalytikeren Mikhail Khodaryonok ut og snakker om nivået på soldatene hans hjemland har sendt i krigen - og forklarer hvorfor det ukrainske forsvaret har fungert så godt.

Uttalelsene har vagt stor oppsikt etter at de ble vist på en russisk TV-debatt.

- Ser man på det store bildet, så er situasjonen som følger: Det ukrainske forsvaret er i stand til å bevæpne en million mennesker. De sier selv at det heller ikke er noe problem for deres del å mobilisere en million mennesker. Det store spørsmålet er om de klarer å forsyne disse med moderne våpen og militært utstyr, sier Khodaryonok.

SPRENGER: En video publisert på Telegram skal vise en russisk panservogn kjøre inn i et minefelt. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Vil bli verre

Analytikeren påpeker at Ukraina alene ikke hadde klart å forsyne forsvaret sitt, men at Russland må anta at de likevel vil klare dette på grunn av den europeiske støtten. Dermed må man anse en million bevæpnede ukrainere som en realitet i nær framtid, ifølge Khodaryonok.

- Det er virkeligheten og det må tas med i våre strategiske og operasjonelle beregninger. Situasjonen vil bli verre for vår del, slår han fast.

Analytikeren oppfordrer i debattprogrammet samtidig til å ikke ta all informasjon som kommer ut av Ukraina i forbindelse med krigen for gitt. Han avviser blant annet påstander om at ukrainske soldater nærmer seg mentalt sammenbrudd.

- Alle opplysninger må ses i sammenheng. Informasjonen om at ukrainske soldater er nær en moralsk krise og psykisk sammenbrudd - for å si det enkelt, så stemmer ikke det. Det er enkeltsaker med krigsfanger og enkelte enheter, men det er individuelle tilfeller. Man må se det store bildet, sier Khodaryonok.

Dette avgjør kvaliteten

Militæranalytikeren får også spørsmål om hvor mange profesjonelle soldater det ukrainske forsvaret består av. Khodaryonok er nådeløs i sin vurdering av hva som er avgjørende for hvorvidt soldater er profesjonelle eller ikke.

- Faktum er at et forsvars kvalitet ikke bestemmes ut fra antallet personer som rekrutteres på kontrakt, men av nivået på personenes trening, moral og vilje til å ofre seg for hjemlandet. Et forsvar bestående av vernepliktige kan også være høyst profesjonelt, slår han fast, før han slår ned på vurderinga av den russiske hæren.

DRONEANGREP: Denne videoen skal vise hvordan en russisk tanks angripes av ukrainske droner - midt på natta. Videoen er publisert på Twitter av den ukrainske krigsbloggeren Roman Donik. Video: Twitter / @donikroman Vis mer

Helt siden krigens begynnelse har det kommet opplysninger fra Ukraina om at mange av Russlands utsendte skal være dårlig forberedt. De yngste skal ifølge flere kilder også ha fått beskjed om at de bare skulle på militærøvelse.

- I vårt land har dette blitt overvurdert. Enkelte politikere tror at hvis man har soldater på kontrakt, så er det automatisk profesjonelle soldater. Langt ifra! Langt ifra! Viljen til å beskytte hjemlandet sitt på den måten som man ser i Ukraina, den eksisterer virkelig der, de er forberedt på å kjempe til siste mann faller. Det handler ikke om profesjonalitet, men om hvor forberedt man er, sier Khodaryonok.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer