Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Våre tette bånd til Filippinene gjør dette helt spesielt

Norges Rederiforbund inn i nødhjelpsarbeidet etter tyfon-katastrofen.

VOLDSOMT HJELPEBEHOV: Tyfonen Haiyan brakte død og ødeleggelse. Nå starter det omfattende hjelpearbeidet, og Norge bidrar på flere områder.  Foto: Bullit Marquez / AP Photo
VOLDSOMT HJELPEBEHOV: Tyfonen Haiyan brakte død og ødeleggelse. Nå starter det omfattende hjelpearbeidet, og Norge bidrar på flere områder. Foto: Bullit Marquez / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til havn i Manila ligger «Capitan Felix Oca», et av Norges Rederiforbunds treningsskip, og lastes nå med vann, ris, medisiner og helsepersonell.

Klokka 17 i morgen norsk tid settes kursen mot de verst rammede områdene etter tyfonen Haiyans voldsomme herjinger.

- Det jobber mange filippinske sjøfolk under norsk flagg, og som sjøfartsnasjon vi har lange tradisjoner for omfattende samarbeid med filippinene. Dette er er humanitær katastrofe som gjør dypt inntrykk. Veldig mange i norske rederier har gode venner på Filippinene, og føler med dem som er direkte berørt, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen til Dagbladet.

Tette bånd Nær 20 000 filipinske sjøfolk jobber på norskkontrollerte fartøy. Mange av dem kommer fra områdene som er hardest rammet, forteller Henriksen.

- De tette båndene gjør dette spesielt. Samtidig har Norge, som en av verdens største sjøfarstsnasjoner, lange tradisjoner for å bistå når katastrofer inntreffer. Seinest da tsunamien slo inn over Japan, lå det et antall norske skip utenfor kysten i beredskap, til disposisjon for hjelpearbeidet.

Rederiforbundet er i løpende kontakt med FNs matvareprogram, Verdens Helseorganisasjon, filippinske myndigheter, UD, ambassaden i Manila og Røde Kors lokalt og i Norge for å sikre at innsatsen blir så koordinert og målrettet som mulig.

- Situasjonen er veldig uoversiktlig, så bare å få losset fra skipet vi sender vil kreve en del, sier Henriksen.

Skipet har lugarkapasitet til 200 personer, og har lastekapasitet på 1500 tonn.

- KATASTROFE: - Det jobber mange filippinske sjøfolk under norsk flagg, og som sjøfartsnasjon vi har lange tradisjoner for omfattende samarbeid med filippinene. Dette er er humanitær katastrofe som gjør dypt inntrykk, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- KATASTROFE: - Det jobber mange filippinske sjøfolk under norsk flagg, og som sjøfartsnasjon vi har lange tradisjoner for omfattende samarbeid med filippinene. Dette er er humanitær katastrofe som gjør dypt inntrykk, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Tanken er at dette skipet skal gå tilbake til Manila for å hente flere forsyninger. Det er et desperat behov for hjelp, så man er interessert i å få det ut så fort som mulig.

Krevende hjelpeforhold Rederiforbundet har også kommet et stykke på vei i kartleggingen av andre skip i området som kan settes inn. Så langt er en håndfull fartøy identifisert.

- Vi gjør som sagt dette tett koordinert med flere instanser, og det kommer stadig meldinger om behov. Det spøres blant annet nå etter mindre spesialskip med krankrapasitet, som kan gå inn i der det ikke er så dypt. Det er et stort behov for å få utstyr på land, og det er veldig utfordrende siden alle havner, all infrastruktur er ødelagt.

Barnelandsby i god behold Skipet som rederiforbundet nå stiller til rådighet på Filippinene er et treningsskip som brukes av Norwegian Training Centre (NTC) på Manila, hvor Norges Rederiforbund trener opp sjøfolk og kadetter.

- Vår egen skole der nede har 80 ansatte, og alle skal være i god behold. De omlag 1800 sjøfolkene som studerer der, er også i god behold, sier Henriksen.

Medlemmer i Norges Rederiforbund finansierer også en barnelandsby i Cebu på Filippinene, som har 134 barn.

Prosjektet er i regi av SOS-barnebyer.

- Vi har fått melding om at alt står bra til med barna i barnebyen. Det er vi veldig glade for, sier Henriksen.

Norske bidrag Regjeringen har stilt 20 millioner kroner til rådighet til nødhjelpsarbeidet, og statsminister Erna Solberg (H) er ikke avvisende til at det kan kommer mer.

Flere nordmenn kan bli involvert i hjelpearbeidet. Til NTB opplyser Redd Barna at de har stilt personell til rådighet.

- Det er den internasjonale organisasjonen som koordinerer dette, men vi har meldt inn at vi har tre personer tilgjengelig som kan reise på kort varsel, sier Redd Barna Norges nødhjelpssjef Søren Pedersen til NTB.

To av nordmennene har ekspertise på henholdsvis utdanning og barns beskyttelse, mens den tredje har ekspertise på nødhjelpsoperasjoner.