- Våren blir unormalt varm i Norge

Temperaturen vil ligge en til to grader over normalt, ifølge to værvarslingsselskaper.

VARMERE VÅR: Våren i Norge blir varmere enn tidligere, ifølge utenlandske værvarslingsselskaper. Foto: Jessica Gow / TT
Skir vårgrönska. Små björklöv och hängen.
Foto: Jessica Gow / TT /
VARMERE VÅR: Våren i Norge blir varmere enn tidligere, ifølge utenlandske værvarslingsselskaper. Foto: Jessica Gow / TT Skir vårgrönska. Små björklöv och hängen. Foto: Jessica Gow / TT / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De to anerkjente utenlandske værvarslingsselskapene The Weather Company og amerikanske National Weather Service anslår at våren blir varmere enn normalt for Norge.

Gjennomsnittstemperaturen for perioden mars til mai vil ligge en til to grader over det normale, ifølge selskapene. Det er bare Sunnmøre og Rogaland som ser ut til å få en temperatur som ligger mellom 0,5 under normale og 0,5 grader over det nornale.

Varmere vår i Skandinavia The Weather Company, verdens største private internasjonale værvarslingsselskap, mener at hele Skandinavia vil få en varmere vår enn normalt, ifølge Adressa. Progonsene for Danmark, Sverige og Finland viser at både mars, april og mai blir varmere.

- Vårt varsel for mars og det meste av våren ellers viser stabile vestlige vinder, bare avbrutt av enkelte kortvarige kuldeperioder, sier sjefsmeteorologen Todd Crawford til selskapets nettside.

Også National Weather Serice, som tilsvarer Meteorologisk insitutt i Norge, sier at det blir varmere her oppe i nord, skriver Adressa. Sør-Norge og Sør-Sverige vil få en god del varmere vår enn normalt.

Statsmeteorolog skeptisk til varslingene De fleste som har vært i marka og på fjellet i løpet av vinterferien har allerede vært vitne til at våren så smått har begynt å dukke opp.

- Det har vært oppskriften på perfekte forhold siden første dag i vinterferien. Det føles som om det er vår når man er i sola, sier statsmeteorolog Anita Ager-Wic?k? ved Meteorologisk institutt.

Hun er likevel skeptisk til å stole blindt på sesongbaserte prognoser som varsler værforhold flere måneder fram i tid.

- Jeg vet ikke om man får så nyttig informasjon av det. Det er vanskelig å få sikre prognoser for perioder så langt fram i tid, og jeg vil ikke legge for mye lit til det. Noen sentere sier det blir varmere, mens andre sier det blir varmere, sier Ager-Wick.

Amerikanske Accu Weather er helt uenig med The Weather Company og National Weather Servic. De mener på sin side at våren i Norge blir kald.

Knallvær på Østlandet Men værforholdene for resten av uka er hyggelig lesning for de som bor på Østlandet. Med pudder i skiløypa og deilig solforhold har Østlandet det beste vinterværet i hele Norge.

- Det er kanonforhold Østafjells! På fjellet og marka har det vært veldig fine forhold, og slik kommer det for det meste til å være ut uka, sier Ager-Wick.

Finværet skyldes et lavtrykk over Nord-Sverige som gir vind fra nordvest. Derfor er det Vestlandet og Nord-Norge som må ta støyten for de gode forholdene på Østlandet..

- På Nordvestlandet blir det snøbyger og sludd ved kysten, og på Vestlandet sør for Stad vil det også bli snøbyger, med regn og sludd langs kysten, ifølge statsmeteorologen.

I Nord-Norge blir det stort sett oppholdsvær og perioder med litt sol torsdag og fredag. Det blir snøbyger utover søndag, og litt spredt snø enkelte steder i Nord.

- I helgen på lørdag blir det imidlertid fint vær på Vestlandet sør for Stad mens bygene kommer til å henge igjen på Nordvestlandet, sier hun.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer