Våren har kommet for å bli i sør og øst

Mens høstværet herjer på Vestlandet.

VÅRSOL: Meteorolog Marit Helene Jensen sier at våren har kommet for å bli på Øst- og Sørlandet, mens den lar vente på seg i resten av landet. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
VÅRSOL: Meteorolog Marit Helene Jensen sier at våren har kommet for å bli på Øst- og Sørlandet, mens den lar vente på seg i resten av landet. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De nærmeste ti dagene vil det grovt sett være flott vårlig vær Østafjells, og byger og lange perioder med kuling i resten av landet, forteller Marit Helene Jensen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Østafjells får rolige vindforhold med lange perioder med sol og pent vær.

Våren er her - I dag er det 13,2 grader i Oslo, i morgen blir det minst like varmt. Deretter faller det med fire-fem grader og blir liggende der resten av uka. Skydekket varierer litt, men det er ikke noe nedbør i sikte. Her er det ordentlig vår - og den er kommet for å bli, sier Jensen.

Seinere mandag etter middag har det blitt målt 16,1 grader i Oslo.

Så varmt er det aldri blitt målt så tidlig på året på Blindern siden værstasjonen ble satt i drift i 1937, ifølge Aftenposten. Det var ifølge NTB varmere i Oslo klokken 13 i dag enn på Rhodos og i Aten.

Jensen forteller at det kan komme noen dager med kaldere vær i slutten av mars og begynnelsen av april, men hvis det kommer snø vil den ikke bli liggende.

På vidda og øst i Finnmark vil det være lange perioder med opphold og sol, mens vestlige deler av Finnmark vil få perioder med byger, stort sett i form av snø.

Snødryss Troms får pålandsvær — vestlige vinder, opp til kuling og bygevær i form av snø. Temperaturene vil variere mellom én og to plussgrader til fire-fem minusgrader.

I Nordland vil det være noe mildere med byger og en del vind på kysten. Temperaturen vil ligge på rundt null. Befolkningen vil oppleve noen dager med regnbyger, andre dager med snøbyger.

Fare for oversvømmelse - Det er ikke noe hyggelig vær i vente. Det blir slapsete og en del vind, sier Jensen.

Trøndelag er enda mildere og nedbøren kommer som regn langs kysten, og snø i indre og høyereliggende strøk.

Norges vassdrag- og energidirektorat skriver at regn i kombinasjon med med snøsmelting vil gi raskt økende vannføring i mindre bekker og vassdrag i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. De melder om fare for lokale oversvømmelser. Yr varsler store nedbørsmengder i hele Trøndelag.

Høst i vest - Hele Vestlandet vil preges av bygevær og lange perioder med kuling. Det blir en våt og sur uke. Det blir ikke veldig kaldt, men det blåser og regner — nesten som høstvær, forteller Jensen, men i følge temperaturene er det vår også her.

Til helgen faller temperaturene og nedbøren kommer som snø langt ned mot kysten, før det går over til regn igjen.

Snø og kulde Svalbard vil oppleve snø og kuling til helgen, med østlig vind og perioder med snø. Temperaturene vil de neste ti dagene svinge på minussiden — mellom tolv-fjorten grader og opp til kun et par minusgrader.

HØSTVÆR: På Vestlandet fortsetter det grå været i form av vind og regn. Foto: Marit Hommedal / Scanpix .
HØSTVÆR: På Vestlandet fortsetter det grå været i form av vind og regn. Foto: Marit Hommedal / Scanpix . Vis mer