Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vårens styggeste

I år kan Carl I. Hagen skyve Tony Blair foran seg i innvandringspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Snart er tida inne til det valgårvisse utspill i innvandringspolitikken fra Carl I. Hagen. Mønsteret gjentar seg foran hvert valg: Et utspill om våren litt før den egentlig valgkampen er begynt, og et nytt like før velgerne går til urnene. Det er alt som trengs for å minne velgerne om hvem som har opphavsretten til fremmedfiendtligheten i kongeriket. Til årets markering får Hagen alle de innspill han har bruk for fra valgkampen i Storbritannia. Der handler det nå om kvoter, poengsystem for innvandring, oppsamlingsleirer i utlandet på sikt, skjerpet grensekontroll, innskrenket familiegjenforening, utstrakt overvåking, depositum, bøter, utsendelse og mye annet kreativt. Hagen kan til og med skyve Tony Blair foran seg når han kommer med sitt faste: «Dette sa jeg allerede for ti år siden, men da var det ingen som ville høre.»

De konservative toriene har grepet til innvandringspolitikken i et desperat forsøk på å hindre det tredje valgnederlaget på rad mot Tony Blair. Det var sterkt å høre innvandrersønnen Michael Howard legge fram torienes forslag til å stenge Storbritannia for mennesker i nød. Howards foreldre er jøder fra Romania som kom til England på flukt fra nazistene. Da Howard ble spurt om hans forslag om absolutte kvoter ville ha stengt hans foreldre ute dersom de kom til grensa etter at kvoten var fylt, ble han svar skyldig. Nå er forslaget om kvoter ikke lenger absolutt, men en «retningslinje».

Toriene foreslår å trekke Storbritannia ut av FNs flyktningkonvensjon av 1951 og delvis ut av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Partiets forslag bryter med Storbritannias forpliktelser i begge disse dokumentene overfor innvandrere, flyktninger og asylsøkere.

Men selv med ni poengs ledelse i den siste meningsmålingen, tør ikke Tony Blair la de konservative ha denne saken alene. Han tar ikke sjansen på å gi Michael Howard det eierforhold til fremmedfiendtligheten som Carl I. Hagen har fått i Norge. Labours innenriksminister Charles Clarke gikk derfor på mandag fram til skrinet på bordet midt på golvet i Underhuset, som er parlamentets talerstol, og la fram regjeringens femårsplan for å bremse innvandringen til Storbritannia. Målingene og New Labours beryktede fokusgrupper melder til hjernetrusten i nummer 10 at innvandringspolitikken er avgjørende også for mange av Labours velgere.

Bli ikke overrasket om det blir en variant av Labours forslag Hagen kommer til å vifte med i den norske valgkampen. Når Blair foreslår å teste hvor «britiske» innvandrere er blitt før de får statsborgerskap, kan Hagen si «velkommen etter». Han kan nå hevde at det er moderat og fornuftig å innføre poengsystem som sørger for at landet bare får den arbeidskraften arbeidsgivere har bruk for. Australia begynte, Howard fulgte etter, og nå går selv Blair inn for å gi ulike rettigheter til innvandrere etter hvilke kvalifikasjoner de har.

Framfor alt blir det helt stuereint å skysse alle som får avslag på sine søknader om asyl, oppholds- eller arbeidstillatelser ut av landet på det mest ekspeditte og hurtigbehandlete vis.

Ja, og så har Hagen mye å hente i Labours argumentasjon for innstramming i reglene for familiegjenforening, som bare er litt mildere enn torienes. På dette området har toriene brukt mye retorikk omkring belastningen på helsevesen og trygdesystemer. Nå vil også Labour svekke rettighetene i den britiske velferdsstaten for arbeidsinnvandrere og asylanter.

Det er dessverre ikke vanskelig å se potensialet når Hagen får studert avsnittene som handler om landets sikkerhet både i torienes og i Labours forslag. Der står det mye om elektronisk overvåking av grensene, fingeravtrykk, elektronisk tagging, harde reaksjoner mot dem som kommer uten reisedokumenter, depositum for folk med midlertidig opphold og mye annen snadder.

Den røde tråden gjennom alt dette er at likhetstanken i samfunnet svekkes, og at menneskerettighetene til enkelte blir uthult. Tilfeldig at disse som oftest er brune i huden og kommer fra områder preget av krig, konflikt og fattigdom? Neppe. Det er der velgeroppslutningen ligger.