Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vårens vakreste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var det i gang, det lenge varslede hovedoppgjøret mellom LO og NHO i 2008. Oppgjøret kan ende med streik og politiske problemer for regjeringen. I år står det om hvorvidt LO får gjennomslag for en Afp-ordning fra 2010 «som er minst like god som dagens ordning». I tillegg skal det stå sverdslag om hvorvidt det er rom for sentrale lønnstillegg som monner. LO-leder Roar Flåthen har allerede gjort det klart at Afp-kravene er viktigst og at en god ordning kan åpne for at man nøyer seg med litt lavere lønnstillegg.

Det betyr ikke at det blir lettere å få innfridd kravene og at Afp-ordningen virkelig blir like god som dagens. Beregninger fra De Facto, kunnskapssenteret for fagorganiserte, viser at det skal godt gjøres. Hittil har vi fått inntrykk av at det som skiller regjeringens forslag og LOs krav er 10 000 kroner mer i Afp-tillegg til «sliterne». Men for dem uten 40 års opptjening i folketrygden, blir regnestykket et annet. Det minker sjansene for at et godt forhandlingsresultat blir godkjent i uravstemning. Bare en Afp-ordning som «sliterne» aksepterer, er god nok. Svar får vi etter påske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media