Varer fra alle verdenshjørner

I 1986 startet familien til Yasir Hanan Ayhan den lille butikken Vatan Import i Herslebs gate i Oslo. I dag har de eget importselskap med engroslager, stor matvarebutikk og 80 prosent norske kunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kontoret til den lille familiebedriften henger avisartikler i glass og ramme. Fra å være en liten grønnsaksbutikk og videoutleier på 80-tallet har de vokst seg store.

- Min far er på forretningsreise i Tyrkia, så nå er det jeg som styrer butikken, sier Yasir.

Hun viser oss rundt i butikken, og forteller hvordan hun har opplevd at nordmenns matvaner har forandret seg de siste åra. De anslår at rundt 80 prosent av kundene er nordmenn.

- Da vi åpnet hadde vi bare de mest vanlige grønnsakene og noen importvarer som var etterspurt i vårt miljø. Etter hvert oppdaget vi at nordmenn begynte å interessere seg mer og mer for varene, sier hun.

I dag har butikken råvarer og sauser fra flere kontinenter. Ikke bare middelhavslandene.

- Vi oppdaget fort at vi måtte ha et større vareutvalg, og samarbeider med importører fra ulike land, sier Yasir, som innrømmer at hun også gjerne spiser asiatisk mat.

- Man må jo vite mest mulig om varene man selger, og da må man jo ha smakt det, sier hun.

Fortsatt er det mye spennende mat ute i verden som ikke er til salgs på det norske markedet, men ulike importregler gjør det vanskelig å tilby alt i Norge.

- Ulike ferskvareprodukter som for eksempel meieriprodukter er vanskelig å importere. Det er synd, for etterspørselen er stor etter oster og yoghurt fra Tyrkia og Hellas, sier Yasir.

STORT VAREUTVALG: Yasir Hanan Ayhan kom fra Tyrkia til Norge i 1980. I over 15 år har familienhennes drevet butikken Vatan Import i Oslo.