Varetekt for sko-bomberen

Mannen som prøvde å detonere en sprengladning om bord på et American Airlines-fly, ble julaften varetektsfengslet, i første omgang fram til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Bombemann forsøkte å sprenge flyet

Passasjerer skjønte ikke hva som skjedde: - De lo og så på tv

Engelsk politi: Han er britisk statsborger

Les også: Bombemann forsøkte å sprenge flyet I forhørsretten i Boston ble mannen registrert som den 28 år gamle og 1,95 høye Richard Reid, selv om det fortsatt hersker tvil om hans identitet.

Mannen hadde britisk pass, utstedt av det britiske konsulatet i Brussel. Ifølge fransk politi er passet ekte, men utstedt på basis av falske opplysninger. Mannen skal ha fortalt FBI at hans egentlige navn er Tarik Raja, og at han kommer fra Sri Lanka. Han har også oppgitt navnet Abdel Rahim, og har sagt at han er muslim.

Han var iført en oransje fangedrakt og hadde skulderlangt hår, da han møtte i retten for å få opplest siktelsen som omfatter forsøk på å sprenge flyet med eksplosiver gjemt i skoene. Mannen svarte et knapt hørbart «ja» på dommerens spørsmål om han forsto siktelsen og om han ønsket en forsvarer.

Mannen risikerer inntil 20 års fengsel for å ha forstyrret flymannskapet i deres arbeid.

American Airlines flight 63 fra Paris til Miami med 183 passasjerer om bord ble lørd ag omdirigert til Boston etter at en av kabinpersonalet så mannen tenne en fyrstikk og noe som kunne være en lunte. Mannen ble bundet til flysetet etter at flere passasjerer grep inn og overmannet ham.

Påtalemyndigheten har ikke sagt noe om motivet for handlingen, og det er ikke kjent om mannen har hatt tilknytning til en terrororganisasjon.

Fransk politi sier at Raja, som også bruker navnet Abdul Rahim, forsøkte å ta samme fly fredag, men at han ble tatt til side av politiet etter at de fikk mistanke om at alt ikke var som det skulle.

Etter intense forhør fikk han likevel lov til å reise, men da var det for sent til å rekke flyet. Han gikk derfor om bord i flyet først i går - med skosålene fulle av det som kan være det svært eksplosive plastiske sprengstoffet C-4.

Raja skal ha forklart fransk politi at han skulle besøke familie i Antigua, og at det var grunnen til at han kun hadde med seg håndbagasje.

CNN melder at FBI nå bekrefter at det var sprengstoff i mannens sko . Politiet jobber nå med å finne ut hvilken type plastisk sprengstoff mannen faktisk hadde boret inn i skosålene. Sprengstoffet kan være av typen Semtex, PETN eller RDX, som alle er typer av sprengstoffet C-4.

Fransk politi har startet etterforskning

Nå vil det franske politiet undersøke hvordan han klarte å lure sikkerhetskontrollen. Det er stasjonert 12 bombehunder på flyplassen, men de ansvarlige for sikkerheten ved flyplassen har bedt om 100.

Fransk politi sier i dag at mannen som gikk om bord i rute 63 fra Paris til Miami med det som trolig var en bombe gjemt i skoene, heter Tariq Raja, og er fra Sri Lanka, melder nyhetsbyrået AP. En anonym person i det franske grensepolitiet sier at de har fått opplysningene fra USA, uten å ville konkretisere hvilke kilder i USA de fikk opplysningene fra.

Lurte sikkerhetskontrollen

Raja reiste med et britisk pass under navnet Richard Colvin Reid, og ble overmannen da en av mannskapet på American Airlines-flyet kjente svovellukt i kabinen. To besetningsmedlemmer klarte ved hjelp av passasjerene om bord i flyet å overmanne Raja, binde ham fast i flysete og dope ham ned ved hjelp av medikamenter fra flyets medisinskap.

Flyet var to timer fra Miami da Raja forsøkte å antenne eksplosivene han hadde i skoa, og to leger om bord dopet ham ned tre ganger før de nødlandet ved Logan-flyplassen i Boston. To av mannskapet om bord i flyet ble skadd under basketaket med bombemannen, en av dem ble bitt i hånden og sendt til sykehus etter landing i Boston.

Fransk politi startet i dag etterforskningen av hva som skjedde da mannen kom seg om bord i flyet på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris. Sikkerheten ved flyplassen er betydelig styrket etter terrorangrepene mot USA den 11. september i år.

- Umulig å sjekke alle

185 passasjerer og mannskapet på 12 var trolig i livsfare da mannen forsøkte å antenne den improviserte bomben i skoene. Etterforskere i USA mener at sprengstoffet som var gjemt i skosålene trolig er av typen C-4, som er et høyeksplosivt plastisk sprengstoff.

- I øyeblikket vet vi ikke hvordan han kom seg forbi sikkerhetskontrollen, sier en av de ansvarlige for fransk grensepoliti til nyhetsbyrået AP.

- Han hadde britisk pass og vi forsøker å finne ut om det er falskt eller ikke.

En luftfartsekspert sier til AP at det er nesten umulig å ha nok bombehunder til å plukke ut eksplosiver som er gjemt på de titusenvis av passasjerer som passerer gjennom flyplassen hver dag.

- Vi vil ikke ha hunder over hele flyplassen. De er levende vesener de også, ikke maskiner, og de kan ikke jobbe 24 timer i døgnet, sier den anonyme eksperten.

Han mener den beste bruken av hundene er å bruke de på personer som allerede er plukket ut fordi de har vekket mistanke.

Han er britisk statsborger

Engelsk politi mener mannen som forsøkte å sprenge flyet i lufta er britisk statsborger, melder nyhetsbyrået Reuters. Scotland Yard bekrefter at de tror den 195 centimeter høye mannen er britisk statsborger, melder NTB.

Bombemannen reiste med britisk pass med navnet Richard Colvin Reid.

CNN melder at mannen trolig er fra Sri Lanka, men at han likevel er britisk statsborger.

TATT: Mannen som fosrøkte å sprenge rute 63 fra Paris til Miami er nå identifisert som Tariq Raja fra Sri Lanka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer